EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 15 - Tisztesség és hitelesség

Keresztény szemmel

Lelki értékek

Hozzászólás a cikkhez

Tisztesség és hitelesség

Különös lelki érték a tisztesség, illetve a hitelesség. Mindkettő az emberi együttélés elengedhetetlen velejárója. Azért is érdemes felemlegetni őket, mert híjával vagyunk a tisztességes és a hiteles embereknek is. Szóljunk először a tisztességről.

Isten megtisztelt minket azzal, hogy élettel, sőt képességekkel ajándékozott meg bennünket, amelyek egyediek. Tisztel minket, mert az övéi vagyunk, tiszteletben tartja döntéseinket, még akkor is, ha azok nem simulnak bele az ő szándékába. Ebből következik, hogy nekünk is szabad őt tisztelnünk, szeretnünk s benne bíznunk.

Mivel minden ember Isten teremtménye, magán hordja származása ismertetőjelét. Költői szépséggel írja Reményik Sándor: „Egy istenarc van eltemetve bennem, / Tán lét-előtti létem emlék-képe!” Ha pedig mindnyájan az ő képmására teremtettünk, akkor az egymás iránti tiszteletre is kötelezve vagyunk. Milyen gyakran elfeledjük ezt a zsúfolt bevásárlóközpontokban, a közlekedési dugókban, a feszült viták hevében családban és egyházban, munkahelyen és parlamentben!

A Mózesnek adott parancsolatok közül az ötödik külön kiemeli: „Tiszteld apádat és anyádat, hogy hosszú ideig élhess, és jó dolgod lehessen azon a földön, amelyet Istened, az Úr ad neked!” (5Móz 5,16)

A generációk együttélése természetes. Mégis mintha napjainkban több arrogancia, türelmetlenség és tiszteletlenség mutatkozna a mindennapokban. Ezt sugallják a médiumok is. Ötvenéves kor fölött már nem lehet új munkahelyet kapni. Azért nehéz az ország gazdasági helyzete, mondják, mert sok a nyugdíjas, s egyre kevesebb aktív korosztálybélinek kell őket eltartania. Ez önmagában igaz. De azt elfelejtik hozzátenni, hogy a nyugdíjasok mintegy negyven éven át pontosan és lelkiismeretesen fizették a nyugdíjjárulékot, s most saját maguk által teremtett tőkéből kapják a megérdemelt nyugdíjas évek szerény anyagi fedezetét.

Amikor Mózes törvénye hozzáteszi az ígéretet: „…jó dolgod lehessen…”, akkor a nemzedékek egymásra utaltságát és a népek fennmaradásának az esélyét is a kölcsönös tisztelet gyakorlásában látja. Talán a tanár-diák kapcsolat is más dimenzióban helyezkedne el, ha nem az önmegvalósítás feltűnősködésében, hanem az isteni igény betöltésében kapna tartalmat és végső értelmet.

Ennyit a tisztességről, amely kizár minden lehetőséget a másik megvetésére, semmibevételére, de kötelez az embertárs tiszteletére, mert ő is Isten képmása, még ha olykor torzult formában is.

Aki nem gyakorolja a tiszteletet, az eleve nem lehet hiteles. A hitelesség alapfeltétele, hogy következetesen ragaszkodjunk az igazsághoz és az igazságossághoz. Aki ismeri a valóságot, annak azt kell képviselnie. Aki döntési helyzetben van, annak emberi mérték szerint igazságos ítéletet kell hoznia.

A szülőnek egyformán kell szeretnie valamennyi gyermekét és gondoskodnia róluk. A tanárnak azonos mércével kell megítélnie a tanulók tudásszintjét. Az orvosnak legjobb tudása szerint kell minden betegét gyógyítania, függetlenül a tőlük kapott anyagi juttatástól. A lelkésznek minden hívét fel kell keresnie, hogy segítse őket a Krisztus ismeretére és a keresztény életfolytatásban – adakozó kedvüktől függetlenül. A politikusnak az egész ország javát, a közjót kell szolgálnia, bármely párthoz csatlakozott is korábban.

Ki a hiteles? Emberi mérték szerint az, aki a fentiekre törekszik. Isten mércéje más. Egyszerre szigorúbb és könyörületesebb. Klasszikus szépséggel fogalmazza meg ezt Dávid a 139. zsoltárban: „Uram, te megvizsgálsz és ismersz engem. Tudod, ha leülök, vagy ha felállok, messziről is észreveszed szándékomat. (…) Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. (…) Csodálatos nekem ez a tudás, igen magas, nem tudom felfogni.” (1b–2.4.6)

A keresztény embert tanúságtételében Krisztus maga hitelesíti. Azért igaz, amit hirdetünk, mert ő maga mondta. Azért hiteles, mert ő halálával ütötte rá az igazság pecsétjét. Isten pedig igazolta őt a halálból való feltámasztásával.

Tisztesség és hitelesség: Isten teremtésbeli ajándékai. Mindnyájan kapjuk, életünk alapszükségletei, mint a jó ízű kenyér és a tiszta levegő. Olyan lelki értékek, amelyek nélkül nem marad fenn a nemzet, nincs egyház, amely hosszú távra tervezhetné jövőjét; nélkülük nem gyakorolhatjuk sem szülői, sem hivatásbeli tisztünket, és országot sem lehet kormányozni.

D. Szebik Imre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jób könyve – a szenvedés
Heti útravaló
Növekszik a Szélrózsa-bimbó
Egyházunk egy-két hete
Konferencia kérdőjelekkel
Jogerősen országos irodaigazgató Kákay István
Forberger-emléknapot rendeztek Bonyhádon
Forberger László
Férfimissziói nap
Keresztutak
Tartani a lelket
Sírpróba
„Csodatevők” világszerte
A pokol tornácán
Evangélikusok
Valóra vált álom
Kiskorú felnőttek – nagykorú gyermekek
Kommentár a kommentárhoz
e-világ
Evangélikus linkgyűjtemény
A gyülekezetek kétharmadának van honlapja
Keresztény szemmel
Galilei galaxisa
Tisztesség és hitelesség
Kávéházi anziksz
Tanárszemmel
A hét témája
Állam és egyház viszonya norvég és magyar tükörben
A kommunikáló egyház és szellemi műhelyei
Quo vadis, evangélikus értelmiség?
Nemzetközi börtönmissziós imahét
A bűntetten és a büntetésen túl
Imádkozzunk!
A közelmúlt krónikája
Szerkesztőségünk a csillagok útján
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Páll Lajos festőművész hetvenéves
Verselők versenye
A reformkor egyik evangélikus közkatonája
Nyugat kávéház
Férfiszeszély – kevert diós sütemény
A vasárnap igéje
Ó, Adamo! Csakhogy megtaláltalak!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Öröm van nálad!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 15 Tisztesség és hitelesség

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster