EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - A jó sáfárok nagykorúsága

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

A jó sáfárok nagykorúsága

Ülésezett a Déli Egyházkerület közgyűlése

„Örömök és gondok, áldások és terhek kölcsönös megosztásában rejlik a gazdagodás lehetősége” – Gáncs Péter püspök e szavai a Déli Egyházkerület idei tavaszi közgyűlésén hangzottak el, amelyet ezúttal Szegeden rendeztek meg április 18-án az egyházközség gyülekezeti termében. A kerület mögött álló munkaév eseményeit összefoglaló, gondjaira és örömeire visszatekintő püspöki, felügyelői és püspökhelyettesi jelentés elfogadásán túl sok egyéb aktuális ügy szerepelt a napirendi pontok között: a közgyűlés tagjai előre tekintve a feladatokra, a tervezésre koncentráltak.

Az ülés nyitóáhítatát a rendezvény házigazdája, ifj. Cserháti Sándor szegedi lelkész tartotta.

Gáncs Péter, az egyházkerület lelkészi vezetője a márciusi gyülekezetvezetői konferencia izgalmas és provokatív témájára (Növekedés – kiskorúságból nagykorúságba) alapozta a jelentésében boncolgatott központi kérdést: milyen korúak a Déli Egyházkerület gyülekezetei? Ha csak az önfenntartó képességet tennénk meg a nagykorúság fokmérőjévé, akkor igen kevés gyülekezet menne át a rostán, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy igazságtalan dolog lenne kizárólag az anyagi teherbíró képesség alapján minősíteni lelki-hitbeli alapon szerveződő közösségeket. Felelős nagykorúságról csak akkor beszélhetünk, ha a gyülekezet nem csupán megél a kapott forrásokból, hanem jól is sáfárkodik velük, és kész áldozni is belőlük mások javára.

A kerület püspöke egyházmegyei körképekkel folytatta jelentését; lajstromba vette a leginkább említésre méltó gyülekezeti gondok és örömök, a tennivalók és feladatok konkrét példáit is. Gáncs Péter változatlanul úgy látja, hogy a kerület különböző jellegű gyülekezetei közötti testvér- és partnerkapcsolatok kiépítésének gazdag lehetőségét nem használják ki eléggé közösségeink.

Radosné Lengyel Anna kerületi felügyelő jelentésében az egyik leghangsúlyosabb felügyelői feladatra, a kerületi elnökség egyházmegyei látogatásaira, az úgynevezett canonica visitatiókra összpontosított. Külön kiemelte az egyházunkban eddig ismeretlen kezdeményezésnek, a Déli Egyházkerület által bevezetett újításnak, a felügyelői munkaközösségek (FMK) regionális konferenciáinak eddig elért sikereit. Lengyel Anna köszönetét fejezte ki a bonyhádi gyülekezetvezetői konferencia mintaszerű megszervezéséért Andorka Árpád kerületifelügyelő-helyettesnek, a Tolna-Baranyai Egyházmegye felügyelőjének.

Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes a fiatalok és gyermekek között végzett szolgálatról szólva az iskolalelkészek speciális problémáit, az ifjúsági lelkészek együttműködésének nélkülözhetetlenségét és a kerületi iskolalátogatások tapasztalatait körvonalazta. A tanulmányi munkákkal kapcsolatban tájékoztatta a közgyűlést a hiányzó hittankönyvek és az új szemléletű, interaktív konfirmációs kézikönyv előkészületeiről. Örömmel számolt be arról, hogy a kerület által kiírt teológiai és fotópályázatra a várakozásokon felüli számú, kiváló színvonalú dolgozat és fotósorozat érkezett; az eredményhirdetésre a kerületi missziói napon kerül sor. Szabóné Mátrai Marianna beszámolt a kerület határain „túlnyúló” tevékenységéről is, amelyet a Magyarországi Evangélikus Egyház stratégiai munkacsoportjában a teológiai munka irányvonalának kidolgozásában végez. A püspökhelyettes külön köszönetet mondott azért a ritkán megtapasztalható csapatmunkáért, kölcsönös megbecsülésért és bizalomért, amely a kerület életét minden szinten jellemzi.

A közgyűlés röviden tárgyalta és elfogadta a Gusztáv Adolf Segélyszolgálat előadójának, Káposzta Lajosnak a jelentését, aki arra is javaslatot tett, hogy a lelkészi munkaközösségek (LMK-k) munkáját, az ott elhangzó előadásokat legalább kerületi szinten dokumentálják, és átnyújtotta Gáncs Péternek a Bács-Kiskun Egyházmegye 2007. évi LMK-ülésein elhangzott előadások gyűjteményét.

Laczi Roland kiskőrösi lelkész a kerületi konfirmandustábor és a Bonyhádról Kőszegre, a Szélrózsa találkozóra induló zarándoklat előkészületeiről számolt be a közgyűlésnek. A testület szavazás útján hozott elvi döntést arról, hogy a közeljövőben létre kívánja hozni az egyházkerületi ifjúsági lelkészi tisztséget.

Ribár János esperes örömteli hírt osztott meg a jelenlévőkkel: a Deák László lelkész által tavaly novemberben életre hívott orosházi szeretetszolgálat beindult, és jól működik. A Nyugat-Békési Egyházmegye esperese a közgyűlés jóváhagyását kérte a Győry Vilmos Evangélikus Szeretetszolgálat országos egyházi elismerése érdekében.

– petri –

Regionális hozzárendelés: Déli Evangélikus Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Példabeszédek könyve – a bölcsesség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megújult a medgyesegyházi templom
Magyar–magyar püspöki csúcstalálkozó
Egyházkerületi kórustalálkozó
A jó sáfárok nagykorúsága
Szövetségkötés
Az 54.
Akiknek helyük van
Nem csak a fellegek fújtak Somogy megye felől
„Köszöntünk Mátyás király évében!”
Keresztutak
Kultúrateremtés és értékőrzés
Északi „rokonlátogatás”
Közelítések
Lajta-parti közgyűlés
Közösen kampányolunk
A nyilvánosság nyilvánvalósága
Imaszoba a rendőrpalotában
Csendesnap Észak-Burgenlandban
Keskeny Út – képzés, képződés
Evangélikusok
Meggyengült megerősítés
e-világ
Egyházmegye szabad szoftverrel
Keresztény szemmel
Következmények nélküli imádságok
Olimpia a Szentírás évében
A hét témája
Kiútmutató
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hidrogéntől az irodaszékig
Kis magyar dzsembori
„Hogy mindnyájan egyek legyenek…”
„Prúsz-premier” a televízióban
Déli harangszó Bokodról
Sárkányölő Szent György pogácsája
A vasárnap igéje
Imádkozni nehéz, de lehetséges
Hol a menny? Hol van Krisztus?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 17 A jó sáfárok nagykorúsága

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster