EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - Imádkozni nehéz, de lehetséges

A vasárnap igéje

HÚSVÉT ÜNNEPE UTÁN 5. VASÁRNAP (ROGATE) – 2Móz 32,7–14

Hozzászólás a cikkhez

Imádkozni nehéz, de lehetséges

Könnyű lehetett Mózesnek ott fenn a hegytetőn! Kiváló panoráma, friss levegő. De mi itt rohadunk egymás hegyén-hátán, belátunk a szomszéd lakásba, és szívjuk a benzingőzt meg a polleneket. És imádság közben állandóan krákogunk és köhögünk.

Könnyű lehetett Mózesnek, hogy egyedül és csendben lehetett. De mi lassan már hétmilliárdan vagyunk. Valahol egy kutya őrjöngve csahol egész nap. A villamos kerekei csikorognak. Ráadásul az unoka is bőg, totojgatni kell. Eközben elég nehéz imádkozni.

Könnyű lehetett Mózesnek, akinek – ha éppen nem egyedül volt – kiváló társaság adatott. Maga az Úristen. Ott fenn a hegytetőn. A mi társaságunkról itt lenn jobb nem is beszélni. Rokon, barát, kolléga, csupa bálványimádó. És az Úristen is olyan messze van.

Könnyű lehetett Mózesnek, akinek volt rendes munkája: kifaragni a két kőtáblát meg belevésni (belevésetni?) az igéket. Miközben mi itt tespedünk munka nélkül, pótcselekvésekkel ütjük agyon az időt, alig várván a fizetésnapot vagy a szégyenteljes nyugdíjat.

Könnyű lehetett Mózesnek, hogy ha negyven napig, aztán megint negyvenig akart fennmaradni, hát maradt. A Főnök hagyta. De nekünk – kérem – ennek a fele az éves szabadságunk. Slussz. A személyügyi osztály pontos kimutatást vezet.

Könnyű lehetett Mózesnek, aki, mint egy halaskofa, igen fontos államügyekről tárgyalt az Úrral. Ütött is rendesen övön alul („Mitmondanánakmajdazegyiptomiak?”). S közben itt vagyunk mi a magunk pitiáner problémácskáival és jelentéktelen óhajainkkal.

Könnyű lehetett Mózesnek, aki mégiscsak komoly tárgyalópartner volt, és hatalommal bírt, mert az isteni bocsánat dacára csak holokausztolta háromezer honfitársát, miközben mi csak menekülünk a rendőr- és In-Kal-gumibotok elől. Miközben nehéz imádkozni. Nem a Hóreb hegye, hanem a Gellérthegy lábánál.

Mindezek ellenére lehetséges imádkozni.

Mert a belső szobából úgyis csak felfelé van kilátás. S ez a „belső” szoba nem is a lakás egy része, hanem mi magunk vagyunk.

Egy állandóan dübörgő gépsor mellett is lehet csendben lenni. Hogy az ember már észre sem veszi. Nem kell hozzá füldugó, sőt inkább nyitott fül. Amely meghallja Isten szavát. Mert először mindig – szól. Eseményekben, szavakban, szépségekben, gondolatokban. Mi csak válaszolunk.

Meg kell becsülni azon keveseket, akik nem bálványimádók. Legyen az pénz, hatalom, egészség, szex, tudás, hírnév. Egy kissé talán még óvakodni is kell azoktól, akik mindezekben bővelkednek. Hiszen szívesen hívnak minket is egy kis aranyborjúöntésre.

Soha nem értettem egészen az „Ora et labora” – „Imádkozz és dolgozz!” – jelmondatot, hiszen az imádság nem semmittevés, hanem nehéz munka. Jézus is vért verejtékezve imádkozott. Fizikai, lelki, szellemi koncentrációt igényel. Sok imamunkánk van.

Imádságon nem is csak a „tényleges” imádsággal töltött időt érthetjük, hanem a „szüntelen” Isten-tudatban élést. Még vétkeink is imádsággá válhatnak.

Biztos, hogy Isten előtt nincsenek nagy és kis ügyek, fontos és jelentéktelen emberek! Ha tetszik: ő mindenre és mindenkire kíváncsi. Hiszen ő teremtett mindenkit, és gondviselésében hordoz mindent. Ezzel arra biztat, hogy a mi imádságunkba is férjen bele minden.

Nemcsak fenn a hegytetőn, de bizony a „mélységből” is lehet Istenhez kiáltani. A félelem, a szegénység és a betegség mélységéből. A hazugságok, az erőszak és a megtévesztés bugyraiból is.

Atyaúristen! Ha csak néhány percet nézzük is a tévéhíradót, már egy egész éjszakára való imatémánk van. De az se nagy baj, hogyha az esti lefekvés előtti imánkba belealszunk a fáradtságtól, meg mert gyorsan hat az altató. Nem kell mindent nekünk megoldanunk imádságainkkal. Hiszen nemcsak Mózes meg mi imádkozunk, hanem a Lélek is esedezik értünk. S őt nem kell figyelmeztetni, hogy: Rogate!

Bízik László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Példabeszédek könyve – a bölcsesség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megújult a medgyesegyházi templom
Magyar–magyar püspöki csúcstalálkozó
Egyházkerületi kórustalálkozó
A jó sáfárok nagykorúsága
Szövetségkötés
Az 54.
Akiknek helyük van
Nem csak a fellegek fújtak Somogy megye felől
„Köszöntünk Mátyás király évében!”
Keresztutak
Kultúrateremtés és értékőrzés
Északi „rokonlátogatás”
Közelítések
Lajta-parti közgyűlés
Közösen kampányolunk
A nyilvánosság nyilvánvalósága
Imaszoba a rendőrpalotában
Csendesnap Észak-Burgenlandban
Keskeny Út – képzés, képződés
Evangélikusok
Meggyengült megerősítés
e-világ
Egyházmegye szabad szoftverrel
Keresztény szemmel
Következmények nélküli imádságok
Olimpia a Szentírás évében
A hét témája
Kiútmutató
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hidrogéntől az irodaszékig
Kis magyar dzsembori
„Hogy mindnyájan egyek legyenek…”
„Prúsz-premier” a televízióban
Déli harangszó Bokodról
Sárkányölő Szent György pogácsája
A vasárnap igéje
Imádkozni nehéz, de lehetséges
Hol a menny? Hol van Krisztus?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 17 Imádkozni nehéz, de lehetséges

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster