EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 17 - Egyházmegye szabad szoftverrel

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Egyházmegye szabad szoftverrel

Egyházunk 2008. évi gyülekezeti számítógépes pályázatán – amint a hirdetésben, lapunk 6. oldalán is olvasható – a korábbi évek gyakorlatával szemben nem Windows operációs rendszerrel telepített számítógépekre lehet pályázni. Az Internet Munkacsoport évek óta szorgalmazza a szabad szoftverek elterjesztését; a folyamat idén újabb mérföldkőhöz érkezett: a kiosztandó gépekre Linux operációs rendszert telepítünk.

Bár a közelmúltban már szó volt rovatunkban az egyik Linux disztribúció legfrissebb kiadásáról, nem mertünk volna csak erre alapozva belevágni az átállást célzó tervek megvalósításába. Az elmúlt hónapokban azonban több forrásból is arról értesültünk, hogy a Váci Katolikus Egyházmegye kizárólag Linuxot használ – ez kétszáznál több gépet jelent! Felvettük tehát a kapcsolatot velük, és április 9-én az Internet Munkacsoport elutazott Vácra.

Négy évvel ezelőtt a Váci Egyházmegyében – leszámítva néhány pap saját berendezését – összesen két darab számítógép üzemelt, ezek közül az egyiken még internetkapcsolat is volt. Ma a püspöki hivatalban és mintegy százhatvan lelkészi hivatalban működnek gépek, és szinte mindegyik Linuxot használ. Néhány lelkes laikus véleményének hatására döntött úgy négy éve dr. Beer Miklós megyés püspök, hogy elodázhatatlan az informatikai fejlesztés.

Azért is, hogy a beszerzés gazdaságosabb legyen, a közös, nagy tételben történő vásárlás mellett határoztak. Eleinte Windowst szerettek volna telepíteni, de az olyan többletköltséget jelentett volna (gyakorlatilag több mint duplájába került volna a beszerzés), hogy végül a Debian Linuxot választották. Egyszerre került tehát ki százhatvan parókiára linuxos gép, és ugyanezekkel népesítették be a püspöki hivatal irodáit is. Működik ugyan néhány gép speciálisan Windowsra írt szoftverek futtatására, de elmondhatjuk, hogy az egyházmegyei adminisztráció és kommunikáció gyakorlatilag Linuxon zajlik. Minden gép mellé felkészítettek egy-egy laikus informatikai segítőt, így a papoknak kizárólag a szolgálatukra kell koncentrálniuk. A rendszer gyakorlatilag négy éve gond nélkül működik, minden hivatali feladatot képesek elvégezni vele.

A hardveres fejlesztést természetesen követte az informatikai nagyrendszerek fejlesztése is: mára az egyházmegye szerverei nem csupán a webes alkalmazásokat, a fájlmegosztást vagy a levelezést szolgálják ki, de alkalmasak a telefonos rendszer kezelésére is. Elkészült az egyházmegyei portál (www.vaciegyhazmegye.hu), ehhez kapcsolódva mindenki jogosult egyházmegyei e-mail cím használatára. Webes alapon elérhető, különböző jogosultsági szintekkel konfigurált adatbázisokat működtetnek. A mi internetes névtárunkhoz hasonló adatbázis a Sematizmus, ahol minden, az egyházmegyei hierarchiával kapcsolatos adat elérhető. Már működik egy eseménytár is; ez még küzd a kezdeti nehézségekkel.

A következő évek feladatául egységes ügyviteli és információs rendszer létrehozását tűzték ki, ezt azonban a jelentős – több száz milliós – költségek miatt már több katolikus egyházmegye bevonásával tervezik. Ugyanakkor szó volt arról is, hogy velünk milyen lehetőségei vannak az együttműködésnek. Örömmel fogadtuk, hogy nem zárkóztak el a közös munka elől, sőt kifejezetten örültek a lehetőségnek. Szó volt arról, hogy együttműködhetünk közös szabványok kialakításában vagy stratégiai egyeztetésekben. A legvalószínűbb együttműködés a közeljövőben a közös oktatás elindítása a katolikus egyetem informatikai karán. Ez az evangélikus Internet Munkacsoport már kialakult tematikája alapján, kifejezetten informatikai oktatásra kialakított környezetben történhet. Az ilyen együttműködést megkönnyíti, hogy ők ugyanazokat a szoftvereket (OpenOffice.org, Scribus stb.) használják, mint amelyeket mi is népszerűsítünk és oktatunk.

A Vácott szerzett tapasztalatok megerősítettek minket abban, hogy szabad szoftverekre alapozzuk egyházunk informatikai fejlesztéseit; ezzel olcsóbbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tehetjük adminisztrációnkat. Az együttműködés következő lépéseként katolikus barátaink a közeljövőben ellátogatnak hozzánk.

– erdelyik –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A Példabeszédek könyve – a bölcsesség
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megújult a medgyesegyházi templom
Magyar–magyar püspöki csúcstalálkozó
Egyházkerületi kórustalálkozó
A jó sáfárok nagykorúsága
Szövetségkötés
Az 54.
Akiknek helyük van
Nem csak a fellegek fújtak Somogy megye felől
„Köszöntünk Mátyás király évében!”
Keresztutak
Kultúrateremtés és értékőrzés
Északi „rokonlátogatás”
Közelítések
Lajta-parti közgyűlés
Közösen kampányolunk
A nyilvánosság nyilvánvalósága
Imaszoba a rendőrpalotában
Csendesnap Észak-Burgenlandban
Keskeny Út – képzés, képződés
Evangélikusok
Meggyengült megerősítés
e-világ
Egyházmegye szabad szoftverrel
Keresztény szemmel
Következmények nélküli imádságok
Olimpia a Szentírás évében
A hét témája
Kiútmutató
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
A hidrogéntől az irodaszékig
Kis magyar dzsembori
„Hogy mindnyájan egyek legyenek…”
„Prúsz-premier” a televízióban
Déli harangszó Bokodról
Sárkányölő Szent György pogácsája
A vasárnap igéje
Imádkozni nehéz, de lehetséges
Hol a menny? Hol van Krisztus?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 17 Egyházmegye szabad szoftverrel

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster