EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 30 - Az értékelvű bátorság ideája

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Az értékelvű bátorság ideája

Fórumbeszélgetés állam és egyház viszonyáról

Prőhle Gergely, Török Gábor és Giró-Szász András
A Szélrózsa péntek délutáni „kerekasztalánál” Prőhle Gergely országos felügyelő moderálásával Török Gábor politológus, a Vision Consulting Kommunikációs Tanácsadó és Stratégiai Elemző Kft. kutatási igazgatója és Giró-Szász András politikai szakértő, a Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója elemezte az állam és az egyház valóságos viszonyát, valamint a vágyott ideális állapot jellemzőit.

Témafelvezetésében Prőhle Gergely szerepcserét ajánlott beszélgetőtársainak. Arra kérte őket, mondják el, miként látják az államvezetés szempontjából azt a politikai környezetet, amelyben az egyházak jelenleg működnek, s ezen túlmenően vázolják fel, milyen elvek mentén vezetnék ők a magyarországi egyházakat.

Egyházunk országos felügyelője abból az alapállásból indult ki, hogy az egyház és az állam szétválasztása ugyan régóta elfogadott elv, azonban köztudott, hogy a gyakorlatban időnként mélyen egymás szférájába „nyúlnak”. Ennek legeklatánsabb példája az egyházfinanszírozás kérdése, amely sajátosan rendszerváltás utáni probléma, és az egyházakról alkotott képet sajnos döntően negatívan befolyásolja.

Prőhle Gergely a katolikus egyháznak a közéleti szerepvállalásban tapasztalható, a vatikáni szerződésre alapuló dominanciája kapcsán röviden jellemezte a három történelmi felekezet – a meghatározó szerepre törő katolikus, a karakteresen nemzeti álláspontot képviselő, „kurucosan” markáns református és a mérsékelt, lutheri mértéktartásra törekvő evangélikus egyház – közéleti megjelenését. Kitért az egyházakat érintő, sajátosan magyar politikai polarizációra, arra, hogy a jobboldal természetes politikai szövetségesének tekinti az egyházakat (azt hirdetve, hogy egymás céljait szolgálják), baloldali felfogás szerint viszont az egyházaknak nem feladatuk, hogy beleszóljanak az aktuálpolitikai kérdésekbe, saját ügyeikkel kellene foglalkozniuk. A kérdés úgy vetődik fel, hogy állam és egyház, a politikai és az egyházi szereplők meddig mehetnek el egymás térfelén. Mi az egyházak szerepe és feladata ebben a politikai helyzetben?

Török Gábor három dolgot nevezett meg, amely ma Magyarországon elvárható lenne az egyházaktól: nagyobb függetlenség, több bátorság és erőteljes közéleti szerepvállalás. Az utóbbi nem pártpolitikai szereplést jelent – mutatott rá a politikai elemző –, hanem „csak” politikait, azaz a közéleti kérdések alakításában való aktív részvételt. Ilyen közéleti működésre lenne nagy szükség önálló, független véleményalkotással, az egyház ugyanis olyan értékközösség, amely ezt a fajta szereplést értékelvű választások mentén – és a pártpolitikai érdekeken való felülemelkedéssel – tehetné meg.

De miért nem teszik? Miért nem emelik fel szavukat az egyházak az alapvető közéleti kérdésekben? – kérdezett vissza Török Gábor. Igaz, hogy a kétosztatú politikai dimenzió választásra kényszerít, de éppen az egyházak vannak olyan helyzetben, hogy az általuk képviselt és hirdetett értékek következetes felvállalásával akár természetes politikai szövetségesük álláspontjával is szembe tudnának – szembe kell tudniuk – menni. Éppen az egyházak tehetnék meg azt, hogy az értékeik mentén világosan körvonalazott álláspontjukat összevetik a kormányzásra készülő pártok programjával, majd a mérlegelés után egyértelmű döntést hoznak. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy a közéletben az egyházak nem saját értékeik, hanem aktuális politikai érdekeik szerint nyilvánulnak meg, így eleve lemondanak arról a lehetőségről, hogy a társadalom szélesebb nyilvánosságával is megismertessék értékeiket, azt, hogy mit képviselnek.

Általános társadalmi értékválság idején az egyházaknak segítséget kell nyújtaniuk az embereknek ahhoz, hogy különbséget tudjanak tenni: értékek vagy érzelmek mentén választják-e meg a politikai prioritásaikat – vette fel a beszélgetés fonalát Giró-Szász András. A pártpolitikai csatározás során a politikai haszonszerzés felülírja az értékeket, az egyházaknak azonban értékekre alapuló identitásukból eredően eleve felelősségük és feladatuk lenne az emocionális alapú választások társadalmi korlátozása. Változtatni azonban csak alulról lehet – hangsúlyozta a politikai szakértő –, ugyanis mindaddig, amíg a politikai elitnek érdeke, hogy függő helyzetben tudja az egyházakat, ezeket a szükséges változtatásokat állam és egyház viszonyában nem fogja kezdeményezni.

Miután megköszönte az ideális állapotok felvázolását, Prőhle Gergely azt kérte beszélgetőpartnereitől, maradjanak az egyházakat is meghatározó aktuális politikai mezőben, és próbáljanak választ találni arra, hogy a speciálisan magyar helyzetben az egyházak hogyan tudnának lazítani az államtól való financiális függésük mértékén. Ezentúl az értékelvűség nyelvi megragadását is nehéz feladatnak nevezte, a keresztény értékekre alapuló egyházi körlevelek, nyilatkozatok ugyanis anakronisztikus dokumentumoknak tűnnek a társadalom többségének szemében. Az államiközéleti szféra szemszögéből hogyan fogalmazható meg ez az értékelvűség korszerűen?

A modern kommunikációs formák egyházkonform kialakítása természetesen az egyházak belső feladata, ahogyan a médiában való korszerű, értékközvetítő megjelenés is – mondta Török Gábor. Giró-Szász András hangsúlyozta, hogy a politikai erőtérben létrejövő csoportok közéleti argumentációja és a hagyományos értékrendek következetes közvetítése és érvényre juttatása Magyarországon nem fedi egymást. A közéleti szerepvállalás terén a legnagyobb gondot az okozza, hogy ez az egyházak esetében is így van, ezért a társadalom előtt nem képesek hiteles értékközösségként megjelenni.

Török Gábor ehhez hozzáfűzte, hogy semlegesnek feltűnni akaró, „becsomagolt” és kódolt beszéd helyett világos állásfoglalásokra lenne szükség. Itt jön a képbe az állami támogatás, az egyházfinanszírozás kérdése, ugyanis ez az a gócpont, amely miatt az egyházak mindegyik politikai erővel fenn akarják tartani a jó viszonyt. Ez azonban hibás logika – figyelmeztetett az elemző –, mert kikerülhetetlenül bizonytalansághoz, bátortalansághoz, sőt gyávasághoz vezet a kihívást igénylő közéleti témákban.

A világos értékrend egyértelmű artikulálása – bár kétségtelenül egyes társadalmi csoportok által üdvözölt, mások által elutasított lesz – egyáltalán nem eredményezné az állami támogatások csökkenését vagy megszűnését. A magyarországi egyházaknak – a történelmi közelmúlt sajátos meghatározottsága ellenére, amely látszólag az államtól való függésbe taszítja őket – az az egyetlen esélyük az állam és egyház rendezett viszonyrendszerének kialakítására, hogy az alulról kezdeményezett értékvállalás és értékközvetítés talaján egyértelmű állásfoglalásokat, közérthető üzeneteket fogalmaznak meg, és világos döntéseket hoznak, amikor közéleti és politikai kérdésekben választás elé kerülnek.

– Petri –


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János evangéliuma – spiritualitás
HETI ÚTRAVALÓ
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27.
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27. – Balaton
Misszionárius lelkészek képzése – levett saruval
Evangélikusok
Semper victor – mindig győztes
e-világ
Szélrózsa-liget
A hét témája
Határtalanul
Áldás
Megkérdeztük…
Keresztény pörgés posztlutheri stílusban
Befogadó gyülekezet
Hol a határ a Maszat-hegyen innen?
Humorban hol a határ?
Öngól
Mélységek és magasságok között
Az értékelvű bátorság ideája
Keresztényként a pénz világában
Amerre a szél fújt…
Lovagias segítők
Végiggurulva, azaz végig gurulva a Szélrózsán
KIE-kávéház
A Szélrózsa lelkisége
Meggyónom: nem gyóntam
Nikodémusok órája
Részlet Gáncs Péter püspök zárszavából:
myKőszeg – virtuálisból a valóságba
evél&levél
Ki marad itthon?… – avagy háttérmunka a Szélrózsa idején
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
A Lélek szempontjai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 30 Az értékelvű bátorság ideája

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster