EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 30 - Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe

A Szentháromság ünnepe utáni tizedik vasárnapon Jeruzsálem pusztulására emlékezünk. A nap lekciói különösen szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és egészítik ki egymást.

Az ószövetségi igében (2Móz 19,1–6) Izrael kiválasztásának történetét hallhatjuk: „…ti lesztek az én tulajdonom valamennyi nép közül, bár enyém az egész föld. Papok királysága és szent nép lesztek.” Az evangéliumi ige (Lk 19,41–48) azt idézi, amikor Jézus Jeruzsálembe vonulása után megjövendölte és megsiratta a város pusztulását, majd kiűzte a templomból az árusokat. Ez azt tükrözi, hogyan lett Jeruzsálem hűtlen Istenhez azzal, hogy nem ismerte fel meglátogatását, nem fogadta el a Megváltót, és kalmárkodással megszentségtelenítette az imádság házát. Ezzel magára vonta Isten ítéletét: „Bár felismerted volna ezen a napon te is a békességre vezető utat! De most már el van rejtve a szemeid elől.” (42. vers)

Az epistola (1Kor 12,1–11) a pogányok közül elhívottakhoz szól, akik, miután Krisztus megragadta őket, a Lélek egységével és a kegyelmi ajándékok sokféleségével szolgálhatnak egymásnak és a világnak. Ez az ige tehát kitágítja „Izraelt” minden népre, minden emberre, akit Krisztus elhívott.

Elhívás, bűnbánatra való felszólítás, Isten megigazító tette, új életben maradásra biztatás és figyelmeztetés, nehogy megvessük Isten kegyelmét – ez kapcsolja össze a bibliai szakaszokat, és ez szólal meg Scholz László (1911–2005) jól ismert énekszövegében is: Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe (EÉ 460).

Scholz László a II. világháború előtti, alatti és utáni években végzett Zuglóban gyülekezet- és templomépítő munkát. De munkája gyümölcsének beérését már nem láthatta, mert politikai okból áthelyezték. Még zuglói szolgálatának idején, 1945 novemberében egy fóti lelkészevangélizáción tartott előadásokat Jer 4,14 alapján, melyek Tisztítsd meg szívedet, hogy megtartassál címmel meg is jelentek. Itt olvashatjuk énekünket is. Az, hogy az ének elsősorban lelkészeknek szól, abból a versszakból világlik ki a leginkább, amely nem került be 1982-es énekeskönyvünkbe: „Tisztítsd meg szíved, Krisztus szentegyháza, / Urunk miattad pogány ne gyalázza, / S hogy megtartassál, nosza, újulj végre, / Szent papi népe!”

Isten szolgái csak megtisztult szívvel tehetnek bizonyságot, máskülönben botránkozást okoznak. A megszentelődés Scholz előadásainak és az éneknek is egyik központi gondolata. Így ír erről a tanulmányban: „…hinnem kell a Szentlélek megszentelésében, s ugyanakkor minden erőmmel meg kell tisztítani szívemet, meg kell szentelnem magamat!” A lelkészi szolgálat felelősségére is markánsan világít rá: „…hogy üdvözülj, hogy el ne vesszen kicsiny családod, hogy szét ne széledjen a gyülekezeted, hogy ki ne pusztuljon ez a drága evangélikus anyaszentegyház, amelynek szolgája vagy… Ez mind ott a téten!”

A versben a gyülekezetéért küzdő lelkészre is ráismerhetünk, aki a rábízottak megtartásáért tusakodik. Ezt tükrözik a versszakok elején és végén az erőteljes felszólító mondatok. Jeruzsálem tragikus sorsa elrettentő példa, nehogy Isten népe elmulassza a kegyelmi időt, és elszalassza a meglátogatás alkalmát. Az ötödik versszakban az istentiszteletért, szent helyért való féltő aggodalom is megnyilvánul, hiszen Ézsaiás épp prófétai szolgálata előtt nyer tisztulást az ajkához érintett parázzsal.

Az ének megjelent már a Keresztyén énekeskönyv új részében 1955-ben. A baptista énekeskönyv is felvette anyagába, Tinódi Lantos Sebestyén dallamával. Ebben a formában Nagy Olivér készített rá kórusfeldolgozást (Evangéliumi vegyes karok, 306.). De legjobban az eredetileg hozzákapcsolt dallam hordozza, amellyel gyülekezeteink ismerik. A Paradicsomnak te szép élő fája (EÉ 365) az 1744-es kolozsvári énekeskönyvből való, és eredeti, teljes formájában Krisztusnak a keresztfán mondott hét szavát idézi. A régi dallam a 20. századi szöveggel segíthet arra emlékeznünk, hogy Krisztus mindent megtett értünk; ebből meríthetünk erőt tanúságtételünkhöz, és ebben megmaradva lehet örök életünk.

Finta Gergely


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János evangéliuma – spiritualitás
HETI ÚTRAVALÓ
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27.
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27. – Balaton
Misszionárius lelkészek képzése – levett saruval
Evangélikusok
Semper victor – mindig győztes
e-világ
Szélrózsa-liget
A hét témája
Határtalanul
Áldás
Megkérdeztük…
Keresztény pörgés posztlutheri stílusban
Befogadó gyülekezet
Hol a határ a Maszat-hegyen innen?
Humorban hol a határ?
Öngól
Mélységek és magasságok között
Az értékelvű bátorság ideája
Keresztényként a pénz világában
Amerre a szél fújt…
Lovagias segítők
Végiggurulva, azaz végig gurulva a Szélrózsán
KIE-kávéház
A Szélrózsa lelkisége
Meggyónom: nem gyóntam
Nikodémusok órája
Részlet Gáncs Péter püspök zárszavából:
myKőszeg – virtuálisból a valóságba
evél&levél
Ki marad itthon?… – avagy háttérmunka a Szélrózsa idején
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
A Lélek szempontjai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 30 Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster