EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 30 - Semper victor – mindig győztes

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Semper victor – mindig győztes

Kisgyerekkoromban volt egy kedvenc könyvem, pontosabban egy színes képeskönyvem, amelyet igen nagy buzgalommal forgattam, sohasem untam meg böngészni. A Magyarok csatái címet viselte, valamikor a 20. század negyvenes éveiben olcsó propagandakiadványként látott napvilágot. Színes képeken lehetett végigkövetni benne mindazokat a híres csatákat, ütközeteket – illetve a bennük részt vevőket Attilától Horthy Miklósig –, amelyeket a vitézlő emlékezet megőrzött.

Hat-hét éves fejjel megbabonázva néztem, hogy Árpád magyarjai miként nyilazzák halálra Zalán rémült seregét, Mátyás Kinizsije két karddal miként aprítja a kontyosokat, vagy hogy Nagy Lajos királyunk miként tűzi ki személyesen nemzeti lobogónkat Nápoly bástyáinak ormára. S a képekről úgy tűnt, hogy a muhi pusztán is több mongol harapott fűbe, mint magyar vitéz, Mohácsnál meg inkább patthelyzet alakult ki a felek között, mintsem kategorikus csatavesztés, és az I. világháború csatajelenetei is többnyire biztos magyar győzelmet vetítettek elő.

Ebből gyerekfejjel azt értettem meg, hogy mi mindig győztünk. Valami furcsaság azért mégis feltűnhetett naiv gyermekagyamnak, mert jól emlékszem, hogy meg is kérdeztem nagyapámat: „Te, nagytata, mi, magyarok tényleg mindig győztünk?” Nagyapám, arcán szomorkás mosollyal, csak annyit válaszolt: „Igen, fiam, mi, magyarok mindig csak győztünk és győztünk, mégis veszítettünk.”

Így lett akkor számomra a magyar győzelem abszolút evidencia. Azóta viszont sok víz lefolyt a Száraz-Tömös patakján, néhány ősz hajszál díszeleg az én üstökömön is, és másképpen kezdem látni győzelmeink, sikereink furcsán ellentmondásos történetét.

Az elmúlt hetekben boldogan vettem észre, hogy gyermekkorom optimista, talán kissé naiv, a dolgokat, tényeket leegyszerűsítő, „mindig győztünk” szemléletmódja visszaköszönt politikai vezéreink választás utáni retorikájában is. Alig néhány nappal a romániai helyhatósági választások után, a ránk nézve felemás eredmények megszületését követően olvasom, hogy Markó Béla elnök kijelentette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyértelműen győzött a helyhatósági választásokon. Itt minden a legnagyobb rendben van, sőt még ennél is jobb a helyzet, valódi huszárbravúrral verték vissza a belső és a külső ellenség és mások orvtámadásait, a magyarok 85%-a az RMDSZ-re szavazva jól döntött. Ezt persze a statisztikák (ezek mindig szépek, szépíthetők) hada támasztotta alá.

Megszólalt a „másik oldal” is. A Magyar Polgári Párt (MPP) is győzött, meg a mindenféle nemzeti érzelmű tanácsok, meg győztek az igazi székely magyarok meg az autonómia, mert végre megszűnt az erdélyi magyar egypártrendszer, elhozták az „igazi pluralizmus” messiási beteljesülését – és itt is jöttek a mindenható statisztikai adatok bizonyosságai.

Láttam, hogy mindenki elégedett, láttam, hogy itt mindenki győztes, sikeres. Itt mindenki értünk, a mi jövőnkért, sőt gyermekeinkért, unokáinkért, déd- és ükunokáinkért predestináltatott a teljes és végső győzelemre.

Arról azonban senkit sem hallottam szólni, hogy a magyar választók kétharmada miért is maradt távol az urnáktól, vagy jelentős részük miért szavazott át román pártok jelöltjeire. A sikertelenséget, a kudarcot, a nyers, valós tényeket, úgy veszem észre, senki sem vállalta. A megszólalók szinte kivétel nélkül a győzelemről, a sikerről, az eredményekről szónokoltak, de a tényekkel, a valós társadalmi jelenségekkel érdemben nem foglalkoztak.

Egy biztos: ma már Erdélyben sem elegendőek a szimbolikus gesztusok, a nagy nemzeti összefogás kliséi, az ellenségkép lebegtetése. Értelmes argumentumokra, konkrét, az emberek életét érintő programokra, megoldásokra van szükség.

Mert nem mindegy, hogy Kutyfalvának, Mezőegeresnek van-e magyar polgármestere, vagy Marosvásárhelynek, netalán Nagyváradnak. Kettő ez így is, úgy is, mégsem ugyanannyi. Az sem mindegy, hogy hány városi, megyei tanácsosunk képvisel bennünket, képviseli az érdekeinket egy-egy kulcsfontosságú helyen.

Ahogyan Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője találóan megfogalmazta: „Élt a felkínált lehetőséggel az erdélyi magyarság: nem ment el szavazni. Ha nem volna fájdalmas, röhejes lenne Szász Jenő MPP-elnök letargiának tetsző győzelmi mámora, hogy hurrá, megszűnt az egypártrendszer, eljött végre a pluralizmus ideje, a választás szabadsága… Az RMDSZ túlnyerte magát. A választók azt üzenték, találjon a szövetség magában annyi önmérsékletből fakadó bölcsességet, hogy az erdélyi magyar politikai osztály színe-javát ismét összehozza.”

Mert a nagyszerű „győzelem”, a „siker” – pontosabban a régi pozíciók részleges konzerválása – inkább annak a szerencsés helyzetnek köszönhető, hogy a román politikai pártok közt még ádázabb hatalmi harc folyik, s egy gyenge partner jobb az erős ellenfélnél.

Bölcsesség, alázat, beismerő őszinteség, józan helyzetelemzés: mindmáig hiányoznak. Az eredményekkel való kritikus, önkritikus, szakmai szembenézés: egyelőre elmaradt. Ehelyett maradt a győzelmi mámor, sikerretorika, politikai erőfitogtatás.

Ilyenkor látom, mennyire jó lenne politikusainknak is megtanulniuk néhány apró dolgot Jézustól, aki azt mondta: „Tudjátok, hogy a népek fejedelmei uralkodnak rajtuk, és a nagyok hatalmaskodnak rajtuk. De közöttetek ne így legyen: hanem aki naggyá akar lenni közöttetek, az legyen a szolgátok…” (Mt 20,26–27)

Most azért a győzelem sikerétől megittasodott választóként kérdeznék mégis valamit: „Te, nagytata, mi, magyarok tényleg mindig győztünk?”

Adorjáni Dezső Zoltán püspök Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
János evangéliuma – spiritualitás
HETI ÚTRAVALÓ
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27.
ISTENTISZTELETI REND / 2008. július 27. – Balaton
Misszionárius lelkészek képzése – levett saruval
Evangélikusok
Semper victor – mindig győztes
e-világ
Szélrózsa-liget
A hét témája
Határtalanul
Áldás
Megkérdeztük…
Keresztény pörgés posztlutheri stílusban
Befogadó gyülekezet
Hol a határ a Maszat-hegyen innen?
Humorban hol a határ?
Öngól
Mélységek és magasságok között
Az értékelvű bátorság ideája
Keresztényként a pénz világában
Amerre a szél fújt…
Lovagias segítők
Végiggurulva, azaz végig gurulva a Szélrózsán
KIE-kávéház
A Szélrózsa lelkisége
Meggyónom: nem gyóntam
Nikodémusok órája
Részlet Gáncs Péter püspök zárszavából:
myKőszeg – virtuálisból a valóságba
evél&levél
Ki marad itthon?… – avagy háttérmunka a Szélrózsa idején
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
A Lélek szempontjai
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Tisztítsd meg szíved, Jeruzsálem népe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 30 Semper victor – mindig győztes

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster