EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 44 - Geológia és Szentírás

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Geológia és Szentírás

Konferencia a Föld bolygó nemzetközi évében

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői
Különleges rendezvény keretében tisztelegtek a Szentírás (mint Isten kinyilatkoztatása) és bolygónk (mint az õ alkotása) elõtt október derekán Sopronban. A Prohászka Ottokár 1902-ben megjelent mûvének címét viselõ Föld és Ég konferencia elõadói azt igyekeztek hangsúlyozni, hogy – minden ellenkezõ állítással szemben – teológia és geológia között nem ég és föld a különbség.

Az október 16. és 18. között a soproni Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban zajlott program apropóját az adta, hogy 2008 nemcsak a Biblia éve – legalábbis hazánkban –, hanem a Föld bolygó nemzetközi éve is.

A szimpóziumot Vladár Gábor soproni református lelkipásztor, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora és Szarka László geofizikus, a Föld-év Magyar Nemzeti Bizottságának titkára kezdeményezte. Elképzelésük találkozott az – idén megalakulásának százhatvanadik évfordulóját ünneplõ – Magyarhoni Földtani Társulat fõtitkárának, Unger Zoltánnak a hasonló jellegû tervével. A programot végül közösen, több más tudományos és közéleti intézménnyel együttmûködve, Sopron városának támogatásával rendezték meg. A védnöki tisztet Erdõ Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke vállalta.

Magáról a nemzetközi évrõl Brezsnyánszky Károly geológus, a Magyar Állami Földtani Intézet nyugalmazott igazgatója, a Föld-év Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke tartott elõadást A Föld éve – Gyógyír az emberiség bajaira? címmel.

A Szentírás nem természettudományi tankönyv

Prohászka Ottokár a múlt század legelején szabályos egyházi jóváhagyással (!) jelentette meg Föld és Ég címû négyszázötven oldalas mûvét. A Kutatások a geologia és theologia érintkezõ pontjai körül alcímû kötetben a százötven esztendõvel ezelõtt született teológiai tanár, székesfehérvári megyés püspök természettudományos felkészültséggel vizsgálta az evolúcióelméletet, és megállapította, hogy nem összeegyeztethetetlen a keresztény világképpel.

A soproni konferencián Dudich Endre geológus A Földön álló és az Égbe nyúló létra címû elõadásában Prohászka néhány tézisét foglalta össze a jelenlévõknek. A Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) nyugalmazott tudományos igazgatóhelyettese kiemelte például a teológus, püspök azon gondolatát, hogy „ha akadnak is megegyezések a Szentírás és a tudomány között, ezek nem hatalmaznak föl arra, hogy a Szentírásból tanuljunk természettudományt”. Meg kell különböztetni egymástól a Biblia természettudományos, illetve vallási és erkölcsi vonatkozású tartalmait, és a teológiának ez utóbbiakkal – a könyvek könyvében található metafizikai igazságokkal – kell foglalkoznia.

A hogyan és a miért

Tudomány és vallás illetékességi területét, egymáshoz való viszonyát más elõadók is vizsgálták – például Korzenszky Richárd tihanyi perjel és Bolberitz Pál teológus, filozófus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetõ professzora –, valamint szó esett e kérdésrõl a konferenciát záró kerekasztal-beszélgetésben is. Az elhangzottakból kitûnt, hogy már csak azért sincs kibékíthetetlen ellentét a tudomány és a vallás között, mert elõbbi a természeti folyamatok hogyanját kutatja, utóbbi pedig a végsõ miértre ad választ. A hit általi megismerés pedig – még akkor is, ha a teljességben való megismerés lehetetlen (lásd 1Kor 13,9) – kitágítja (nem pedig leszûkíti) az ismereteket.

A disputában Dudich Endre, Bolberitz Pál, Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspökhelyettese, Szarka László, B. Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének püspöke, Náray-Szabó Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának igazgatója és Brezsnyánszky Károly vett részt Juhász Juditnak, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató- helyettesének (képünkön balról jobbra) vezetésével. Egyetértéssel állapították meg – többek között –, hogy szükség van a tudomány és a vallás közötti békés párbeszéd megmutatására, és hogy megszólalásaik során fontos a közérthetõségre való törekvés.

Bolygónk bibliai nézõpontból

A mindenki számára nyitott, ingyenesen látogatható konferencia alatt csütörtök és péntek este, valamint szombat délelõtt tizenöt-tizenöt perces elõadásokat hallgathattak meg az érdeklõdõk a hit- és a természettudomány, elsõsorban a földtudomány területérõl. A tisztán teológiai elõadások között – a már korábban említetteken kívül – például Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezetõ professzora az újszövetségi kánon kialakulásáról, Vladár Gábor pedig a Jelenések könyve „új ég és új föld” motívumának értelmezésérõl szólt.

A földtudományi elõadások különlegességét (vagy talán pontosabb volna úgy fogalmazni, hogy a földtudományokkal foglalkozók elõadásainak különlegességét) az adta – azonkívül, hogy valamennyi nélkülözte a szakzsargont –, hogy szinte kivétel nélkül mindegyiknek volt bibliai aspektusa is, így egyszerre szólt a Földrõl és az Égrõl. Viczián István geológus, a MÁFI nyugalmazott tudományos fõmunkatársa például a földtudományok alapelvének számító aktualizmus elvének – röviden: a jelen kulcs a múlt megértéséhez – a Prédikátor könyvében való megfogalmazását választotta elõadása témájául. Nagy Mihály kémia–fizika szakos tanár, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának nyugalmazott igazgatója a só ásványi tulajdonságainak ismertetésével magyarázta Jézusnak azt a metaforáját, hogy „Ti vagytok a föld sója…” (Mt 5,13) Vitális György aranyokleveles geológus pedig ószövetségi igehelyek – többek között az özönvízrõl, Sodoma és Gomora pusztulásáról, valamint Mózesnek a pusztai vándorlás során történt vízfakasztásairól tudósító bibliai szakaszok – földtudományi kapcsolatait vizsgálta.

A Biblia egyébként „kézzel foghatóan” – látható-hallható módon – is jelen volt a konferencián, hiszen a program részeként Vladár Gábor bibliatörténeti kiállítást szervezett, a Szentírás üzenete pedig az elõadásblokkokat lezáró rövid áhítatok során – és az Úrtól tanult imádság közös elmondásakor – is „elõkerült”.

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Pál levele Filemonhoz – megbocsátás
Krisztus egyházának egysége – mai ökumenikus feladataink
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Luther Márton kilencvenöt tétele
A legyõzhetetlen ige ünnepe
Követ és vezet
Szükségünk van áldásra
És lõn Kõszegdoroszlón templomszentelés!
Dunántúli hálaadások
Emelkedetten
„Jobb az Isten háza küszöbén állni”
A jövõ alapkõletétele Zajzonban
A 21. század leckéi
Óvodásavató
Protestáns kulturális est – tizenötödször
Ünnepi körkép október 31-ére
Luther Márton korunk perspektívájából
1517 méteres reformációi emléktúra Vésztõn
Wittenbergiek Békéscsabán
Keresztutak
Fabiny Tamás püspök látogatása Eperjesen és Kükemezõn
Püspöki látogatás Alsószeliben
Budavár és Nürnberg ezüstlakodalma
Balti zenék – európai muzsikusok
Magyarbarát lelkipásztort választottak az év lelkészévé Finnországban
72 órányi kapacitás
Európa földjének sója
Evangélikusok
A sivatag ellen
Akire sokat bíztak
Befejezetlen igehirdetés?
e-világ
Mit gondolsz, mit olvassak?
www.evangelikus.hu
A blogolók tízparancsolata
Keresztény szemmel
Kõ kövön
A halál és a lánykák
evél&levél
EVÉL&LEVÉL
Evél & Levél
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Koromgyár” (Románia)
Geológia és Szentírás
Heinz Zahrnt: Mire jó a kereszténység?
Királysírok: a nemzeti amnézia iskolapéldája
Szõlõs kuglóf
A vasárnap igéje
Boldogkérdések
Kapaszkodó
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
„A lapon maradtam”, avagy pillanatképek a tordasi családi és ifjúsági napról
ÉnekKincsTár
Már megyek békén, örömmel
Erõs vár a mi Istenünk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 44 Geológia és Szentírás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster