EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 46 - Reménységre támaszkodni

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Reménységre támaszkodni

Hetek óta a pénzügyi válság vezeti a híreket a médiában, csak azt nem látjuk, mit hagy maga után, és mikor lesz vége. Komoly közgazdászok, brókerek nyilatkoznak úgy, hogy ilyet még nem láttak. Ugyanakkor bármennyit írnak róla, akármennyien elemzik, azt senki sem tudja pontosan, hogy a saját életében, családi, üzleti mindennapjaiban milyen változásokat hozhat, hogy pontosan minek is nézünk elébe. Mennyit ér majd a pénzem, hogyan fizetem vissza a hitelt, megmarad-e az állásom, és mi lesz, ha már elvesztettem, hogyan tartom fönn a családomat, vállalkozásomat, kire támaszkodhatom, ki áll mellém, ha összedõlt körülöttem, amit eddig egy életen keresztül építettem…?

Amikor ennek a mostani krízisnek az ellenszerét keresik, azt mondják, hogy a hagyományos megoldásokkal nem is lehet gyógyítani. De akkor hogyan tovább? Miben reménykedjünk?

Hol van az Isten? Hová lett az Isten? Miért nem látom, amikor látnom kellene? – ezek bizony keresztény ajkakról is gyakorta elhangzó kérdések. Hol volt 2001-ben, hol van a nagy szenvedések óráiban, hol e mostani pénzügyi válság heteiben, amikor nemcsak bankok és bankárok mondanak csõdöt, hanem az egyszerû munkavállalók, hiteltörlesztõk is? Vajon találnak e választ, kielégítõ választ a nagy szenvedõk?

Jób is azt kérdezi: „Miért…”, és azt mondja: „Bár tudnám, hogy hol találom Istent!” (23,3) Ebben a keszekusza, kaotikus helyzetben emlékezzünk hát Jób történetére, aki ellene mond mindennek. Õ nem nyugszik addig, amíg az Isten nem válaszol neki. Õ azok közé tartozik, akik – ahogyan a 42. zsoltárban olvassuk – könnyhullatással hallgatják a kérdéseket, gúnyolódásokat: „Hol van a te Istened?” (4. v.)

Jób mindenképpen el akart jutni az élõ Isten elé. Õ nem hátrált meg, nem temette el Istent. Hûséges maradt egészen addig, amíg meghallotta az Örökkévaló válaszát, miközben maga is rádöbbent: nem õ a teremtett világ középpontja. Mi pedig tudjuk, hogy a hit – még a pénzügyi válság közepette is – hûséget és bizalmat is jelent. Mi tudjuk, hogy hit nélkül a rejtett dolgok nem mutatják meg értelmüket, nem jutnak el hozzánk Isten ígéretei.

Párizs címerében szerepel – szerintem kissé nagyképûen – a jelmondat: „Hánykolódik ugyan a habokon, de nem merül el” (Fluctuat, nec mergitur). Állítólag a neves közgazdász, André Kosztolany ugyanezt nevezte a tõzsde jellemzõjének.

Az egyház hajóját is ábrázolták árbocán ezzel a felirattal. Jól tudjuk, hogy Isten népére – bûnei, kétségei, külsõ támadások és belsõ széthúzások, veszedelmek közepette is – kezdettõl érvényes ez a jelmondat. De nem az egyház ereje miatt! Hanem valahogy úgy, ahogyan ezt gályarab prédikátoraink megélték.

A gályarabok szenvedéseirõl egy 1684-es holland kiadványban jelent meg a híres kép, amelyen egy katolikus pap és egy bitóval fenyegetõ katona között – tehát kétfelõl kísértve és fenyegetve – áll egy protestáns prédikátor. Lábán bilincs, ruhája rongyokban, arcán mérhetetlen szenvedés tükrözõdik. Kezei azonban letéphetetlenül fonódnak bele egy égbõl lenyúló horgonyba, melynek felirata: „…tartsd meg, amid van…” (Jel 3,11)

Amikor már semmi nincs, amibe kapaszkodni lehetne – ott a horgony. A Zsidókhoz írt levélbõl is ismert a kép: „…a reménység lelkünknek biztos és erõs horgonya, amely behatol a kárpit mögé…” (Zsid 6,19) Hiszen a hívõ ember a kísértések között valóban olyan, mint a háborgó tengeren hánykolódó hajó. Elsodródhat, végveszélybe kerülhet, de minden ellen megõrizheti õt a lélek horgonya, amely nem más, mint az Isten ígéreteibe vetett reménység. A megvádolt és meghurcolt prédikátorok többsége ezért állt ellen a felajánlott kísértésnek, lehetõségnek, hogy hagyjon föl hitével, szolgálatával. Inkább a szenvedést, a gályarabságot, sok esetben a halált választották, de megmaradtak annak, akinek Krisztus elhívta õket.

Miben reménykedjünk? Reménységünk maga az Isten. Az, hogy õ van. Mi, az Újszövetség népe Jézus Krisztuson tájékozódunk. Akkor is rajta tájékozódunk, amikor arról beszél az õt körülvevõ sokaságnak, hogy boldogok. Boldogok a sírók, az éhezõk, boldogok, akiket kiközösítettek, akiket üldöznek. Jézus ebben a világban nevezi az említetteket boldogoknak.

Nem úgy beszél e világról, mint amelynek valóságos helyzetét figyelmen kívül lehetne hagyni. De úgy beszél az övéirõl, mint akik mindennek ellenére boldogok. Mintha azt mondaná: ha a boldogságot keresitek, támaszkodjatok bátran a reménységre, mert lelkünk – Isten igéjének elõttünk járó világossága mellett – a sötétség közepette is a világ fölé emelkedik.

Csoma Áron


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jakab levele – a tettek
Választható…
A lator
HETI ÚTRAVALÓ
Bátorító szavak a lélekhez
Egyházunk egy-két hete
Élõ kövek egyháza
Kõbe vésett evangélikusok
Katedráról szószékre
Bõvítés önerõbõl
Posztumusz kitüntetés id. dr. Fabiny Tibornak
Megkérdeztük a résztvevõket…
Jelentõs tartalék
DÉLI VISSZAVONULÓK
Aradi András Péter
Kutyej Pál Albert
Az evangélium célba talál
„Az érettségi elõtti nagypénteken döntöttem”
Presbiteri hétvége a Biblia évében
Egyházmegyei presbiteri napra gyûltek össze közel kétszázan a Vasi Egyházmegye gyülekezeteibõl
Keresztutak
Adj jelt magadról!
Evangélikusok
Ködös õszi utak
Dunaújváros egyik forgalmas útkeresztezõdésében
e-világ
Királyválasztás 2.0
Keresztény szemmel
Reménységre támaszkodni
Honismertetõ evangélikusok
Szégyen
evél&levél
Ez a könyv a könyvek könyve – bibliakiállítás megnyitója Harkán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Junior Prima Díj az egykori bonyhádi gimnazistának
A Veni Creator Spiritustól a Veni redemptor gentiumig
A lélekvezetés mestere
Magyar Örökség Díjat kapott az orvostörténész
Bundás alma
A vasárnap igéje
„Hajt-e hasznot éltünk fája…?”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Én vagy te?
ÉnekKincsTár
Bizony betelik az idõ
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 46 Reménységre támaszkodni

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster