EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 46 - Jelentõs tartalék

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Jelentõs tartalék

Furcsán „fejlõdõ” világunkban csak az marad talpon, akinek jelentõs tartaléka van. A gazdasági válság nem kímél semmit és senkit. Ahogy a humán válság sincs tekintettel semmire és senkire. Most az érezheti biztonságban magát, az vészelheti át a bajt, akinek a számláján van pénz, akinek még van „fölös” energiája, hogy újabb feladatot vállaljon, akinek van elég lelki muníciója, hogy a leamortizált lelkek között tartsa magát. Akinek nincs tartaléka, padlóra kerül. Anyagilag is, emberileg is.

Van-e tartaléka a világ kereszténységének, Európa protestantizmusának, a magyar evangélikusságnak? S most nem is csupán arra gondolok, hogy a mûködés stabilitását jelentõ anyagi bázisa rendben van-e. A tudatos sáfárkodás, az értékeinkkel való jó gazdálkodás párosulhat azzal a bizodalmas hittel, amely tudja: Istennek gondja van ránk. „…ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok” – hangzik a biztató jézusi szó a Hegyi beszédben (Mt 6,25).

Keresztény meggyõzõdésünket ma már minden józanul gondolkodó világi ember is osztja, hogy tudniillik a humán tényezõ mindenben a legfontosabb. Megelõzi az anyagi tényezõk bármelyikét.

A nagy kérdés, hogy van-e emberi tartaléka az egyháznak. Vannak-e olyan férfiak és asszonyok, fiatalok és idõsek, akik nem nézõi (nézelõdõi) az egyház életének, hanem aktív résztvevõi? Sõt nem is csupán aktívak, akik hajlandók ilyen-olyan szolgálatra, hanem kreatívak, azaz alkotó módon meglátják a saját helyüket Isten országának a munkájában, ráéreznek a tennivalókra, és igényesen, mások szolgálatával harmonizálva, magas színvonalon elvégzik. Nem kell rájuk tukmálni a munkát, nem szükséges hosszan magyarázni, hogy az aratnivaló sok, a munkás meg kevés, és nem kell szájbarágósan megindokolni, hogy az egyházi szolgálat csapatmunka.

Hiánycikk az aktív, kreatív egyházi munkás. Hiányzik a felnõtt módon való gondolkodás, a nagykorú hitre épülõ döntés. Az elmúlt években nemegyszer voltam szomorú ezért. A hivatásos és az önkéntes egyházi munkások között kevés ilyet véltem látni. Elcsüggedtem. Azután az Úristen mindig megszégyenített.

Most is ezt tette. Nem bánom. Máskor is, most is mutatott olyan jelet, adott olyan jelzéseket, amelyek felvillanyoztak, és megvidámították a szívemet. Néhány hete – errõl is tudósított az Evangélikus Élet – az egyházfi-, harangozó- és sekrestyés szolgálatban állókon keresztül mutatta meg az Úristen, hogy nem kellene oly sötéten látnom. Vannak lelkes, jó mentalitású, jó kisugárzású munkatársak… November 7. és 9. között – a felügyelõk ez évi országos konferenciáján – pedig azt éreztette meg velem, hogy jó csapat munkálkodik gyülekezeteink élén. Olyan testvérek, akik nemcsak tradicionális módon vállalnak felelõsséget, hanem az új meg új kihívásokat is komolyan véve tudnak rugalmasan gondolkodni, lelkesen tudnak – még gondok közepette is – beszélni gyülekezetükrõl, reális ötletekkel állnak elõ, ha haladni kell a korral, és nyitottak arra, hogy eltanulják egymástól a jót.

Több mint hetven gyülekezeti, egyházmegyei és kerületi felügyelõ töltötte meg a révfülöpi házat, amely a „vezetõ pozícióban” lévõ tanítványoknak is oktatási központ szeretne lenni. Nem a felülrõl való kioktatás helye, hanem az együtt okulás és az egymást oktatás lelki központja.

Fáradt péntek délután érkeztek a résztvevõk, lelkes vasárnap délben távoztak. S a változás titka, hogy felismerték azt, ami mindannyiunk számára lelkesítõ tény: egyházunkban van tartalék. A legnehezebb idõkre is elegendõ tartalék. Egymás hitében, a közös gondolkodásban, a testvéri közösségben, a formálódó és együtt elfogadható stratégiában, az egymás tapasztalatára és tudására építõ kreatív lelkületben. Mert az az Úr, aki elhívta a felügyelõket is a szolgálatra, ad a híváshoz elegendõ erõt, fantáziát, leleményességet és kitartást.

Lehet, hogy ez a kép most meg túl rózsaszínûnek tûnik, s nem számol azzal, hogy vannak megfáradt lelkészek, rutinból tanító egyházi oktatók, látszatpresbiterek és „nagyszavú”, de „kis tettû” tisztségviselõk. Ma azonban megerõsödtem a reménységemben, és újra látom, hogy az Úristen közelében van tartalék. Aranytartalék.

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jakab levele – a tettek
Választható…
A lator
HETI ÚTRAVALÓ
Bátorító szavak a lélekhez
Egyházunk egy-két hete
Élõ kövek egyháza
Kõbe vésett evangélikusok
Katedráról szószékre
Bõvítés önerõbõl
Posztumusz kitüntetés id. dr. Fabiny Tibornak
Megkérdeztük a résztvevõket…
Jelentõs tartalék
DÉLI VISSZAVONULÓK
Aradi András Péter
Kutyej Pál Albert
Az evangélium célba talál
„Az érettségi elõtti nagypénteken döntöttem”
Presbiteri hétvége a Biblia évében
Egyházmegyei presbiteri napra gyûltek össze közel kétszázan a Vasi Egyházmegye gyülekezeteibõl
Keresztutak
Adj jelt magadról!
Evangélikusok
Ködös õszi utak
Dunaújváros egyik forgalmas útkeresztezõdésében
e-világ
Királyválasztás 2.0
Keresztény szemmel
Reménységre támaszkodni
Honismertetõ evangélikusok
Szégyen
evél&levél
Ez a könyv a könyvek könyve – bibliakiállítás megnyitója Harkán
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Junior Prima Díj az egykori bonyhádi gimnazistának
A Veni Creator Spiritustól a Veni redemptor gentiumig
A lélekvezetés mestere
Magyar Örökség Díjat kapott az orvostörténész
Bundás alma
A vasárnap igéje
„Hajt-e hasznot éltünk fája…?”
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Én vagy te?
ÉnekKincsTár
Bizony betelik az idõ
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 46 Jelentõs tartalék

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster