EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 13 - Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál

Se­gély he­lyett mun­kát – szá­mos pol­gár­mes­ter kí­ván­sá­ga tel­je­sült a szo­ci­á­lis el­lá­tó­rend­szer át­szer­ve­zé­sé­vel, az Út a mun­ká­hoz el­ne­ve­zé­sű kor­mány­za­ti prog­ram újí­tá­sa­i­nak be­ve­ze­té­sé­vel. A szo­ci­á­lis tör­vény mó­do­sí­tá­sa nyo­mán azon­ban más­mi­lyen elé­ge­det­len­ség­nek le­he­tünk ta­núi: sok ön­kor­mány­zat­nál úgy ta­lál­ják, nem tud­nak ér­tel­mes el­fog­lalt­sá­got ad­ni a kép­zet­len, mun­ká­hoz nem szo­kott em­be­rek so­ka­sá­gá­nak, még ha el­vi­leg egyet­ér­te­nek is az év ele­jén be­ve­ze­tett jog­sza­bá­lyi vál­toz­ta­tá­sok­kal. Ezek egyéb­ként áp­ri­li­sig ad­nak időt az ön­kor­mány­za­tok­nak hely­ze­tük és le­he­tő­sé­ge­ik át­te­kin­té­sé­re, a köz­fog­lal­koz­ta­tá­si terv el­ké­szí­té­sé­re.

Nyír­egy­há­za kép­vi­se­lő-tes­tü­le­te már a feb­ru­á­ri köz­gyű­lé­sen meg­al­kot­ta azt a do­ku­men­tu­mot, amely­nek alap­ján az ed­dig se­gély­ből élők vissza­ve­zet­he­tők a mun­ka vi­lá­gá­ba. Mi­előbb el akar­ták kez­de­ni a köz­fog­lal­koz­ta­tást, ugyan­is az elő­ző évek­ben fu­tott – lé­nye­ge­sen ke­ve­sebb le­he­tő­sé­get nyúj­tó – köz­hasz­nú, köz­cé­lú és köz­mun­ka­pá­lyá­za­tok rá­vi­lá­gí­tot­tak, hogy a se­gély­ből élők­ je­len­tős há­nya­da igen­is sze­ret­né ke­re­set­ből el­tar­ta­ni a csa­lád­ját, ha er­re le­he­tő­sé­get kap­na, s hogy meg­fe­le­lő ter­ve­zés­sel, szer­ve­zés­sel a vá­ros­nak sok gond­ját meg­old­hat­ják az egyéb­ként tét­len­ség­re kár­hoz­ta­tott mun­kás­ke­zek.

A mun­ka­ügyi szer­ve­zet adat­bá­zi­sa sze­rint Nyír­egy­há­zán ezer­há­rom­szá­zan kap­tak ed­dig úgy­ne­ve­zett ren­del­ke­zés­re ál­lá­si tá­mo­ga­tást, a köz­fog­lal­koz­ta­tá­si terv el­fo­ga­dá­sa óta kö­zü­lük ed­dig nyolc­száz­nak a hely­ze­tét vizs­gál­ták fe­lül a szo­ci­á­lis iro­da mun­ka­tár­sai, s hét­száz­öt­ven eset­ben meg­ál­la­pí­tot­ták, hogy az il­le­tő fog­lal­koz­tat­ha­tó, mert ezt mind egész­sé­gi ál­la­po­ta, mind pe­dig szak­ké­pe­sí­té­se vagy mun­ka­ta­pasz­ta­la­ta le­he­tő­vé te­szi.

Áp­ri­lis­ra vár­ha­tó a köz­fog­lal­koz­ta­tás ki­tel­je­se­dé­se, egy­elő­re ott tar­tunk, hogy száz­nyolc­van­egyen kap­nak se­gély he­lyett mun­kát a sza­bol­csi me­gye­szék­he­lyen. A leg­fon­to­sabb fog­lal­koz­ta­tó a Vá­ros­üze­mel­te­tő és Va­gyon­ke­ze­lő Kft., amely egyéb­ként szer­ve­zi is az egész prog­ra­mot, és be­von­ták a vá­ros öt­ven­hat in­téz­mé­nyét – óvo­dá­kat, is­ko­lá­kat – , va­la­mint azo­kat a ci­vil szer­ve­ze­te­ket is be­kap­csol­ták, ame­lyek­nek szer­ző­dé­sük van a vá­ros­sal va­la­mi­lyen kö­te­le­ző ön­kor­mány­za­ti fel­adat át­vál­la­lá­sá­ra. Így tör­tén­he­tett, hogy a haj­lék­ta­la­nok el­lá­tá­sá­ért fe­le­lős Ol­ta­lom Sze­re­tet­szol­gá­lat­nál ti­zen­hár­man áll­tak mun­ká­ba pár nap­pal ez­előtt, s ez a szám a töb­bi szer­ve­zet­hez ké­pest is fi­gye­lem­re mél­tó­an nagy. Bi­zo­nyo­san ki­fe­je­zés­re jut ben­ne an­nak el­is­me­ré­se, hogy a té­li krí­zis ide­jén az evan­gé­li­kus egy­ház sze­re­tet­szol­gá­la­ta hi­bát­la­nul együtt­mű­kö­dő part­ne­re volt a vá­ros­nak.

A vá­ros ál­tal ren­del­ke­zés­re bo­csá­tott mun­ká­sok­nak a haj­lék­ta­la­nok el­lá­tá­sá­ra rend­sze­re­sí­tett lé­te­sít­mé­nyek ta­ka­rí­tá­sa, kör­nye­ze­té­nek szé­pí­té­se a fel­ada­tuk. Mint Dez­ano­ve Bar­to­lo­meu Iná­cio, az in­téz­mény ve­ze­tő­je mond­ja, ha­tal­mas elő­re­lé­pés ez, so­ha ennyi mun­kás­kéz nem se­gí­tet­te még a Nyír­egy­há­za-Kert­vá­ro­si Evangélikus Egy­ház­köz­ség ál­tal mű­köd­te­tett szol­gá­la­tot, és a rö­vid idő el­le­né­re ez már­is meg­lát­szik pél­dá­ul az éj­sza­kai me­ne­dék­he­lyen is. Az ott mun­ká­ba lé­pett ta­ka­rí­tó­nők­kel be­szél­get­ve ki­de­rült, sok-sok ál­lás­ke­re­sé­si ku­darc van már a kö­zép­ko­rú, egyéb­ként több gyer­me­ket ne­ve­lő, egye­dül­ál­ló vagy a be­teg társ mel­lett egye­dü­li csa­lád­fenn­tar­tó­ként ne­héz ter­he­ket ci­pe­lő asszo­nyok mö­gött.

Akad ugyan, aki­nek né­mi gon­dot oko­zott szem­be­sül­ni a fel­adat­tal – haj­lék­ta­la­nok után kell ta­ka­rí­ta­nia azért, hogy mi­ni­mál­bért kap­jon –, ám ta­lál­koz­tunk olyan­nal is, aki az Ol­ta­lom Sze­re­tet­szol­gá­lat kli­en­se­i­ben ne­héz sor­sú em­ber­tár­sa­it lát­ja, és ma­ra­dék­ta­la­nul bol­dog, hogy lett mun­ká­ja. Meg azért is, mert min­den esz­közt, fel­sze­re­lést meg­kap a mun­ka­vég­zés­hez, és sze­re­tet­tel­jes lég­kör ve­szi kö­rül. Egyéb­ként épp csak ennyi az, amit az Ol­ta­lom­nak kell biz­to­sí­ta­nia – a köz­fog­lal­koz­ta­tás költ­sé­ge­i­nek túl­nyo­mó ré­szét az ál­la­mi költ­ség­ve­tés áll­ja.

Nyír­egy­há­zán egy­szer­re öt­szá­zan dol­goz­nak majd eb­ben az év­ben az el­kép­ze­lés sze­rint, mi­ni­mum öt-hat hó­na­pig. Er­re öt­száz­het­ven­mil­lió fo­rin­tot köl­te­nek, amely­nek csak öt szá­za­lé­ka ter­he­li a vá­ro­si kasszát. Hogy a köz­fog­lal­koz­ta­tás mennyi­vel csök­ken­ti a szo­ci­á­lis ki­adá­so­kat, az ké­sőbb de­rül ki.

Veszp­ré­mi Er­zsé­bet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ug­rás az is­me­ret­len­be
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Al­ko­hol nél­kül, sza­ba­don
Egyházunk egy-két hete
Szer­ző­dést írt alá egy­há­zunk el­nök­sé­ge a Ma­gyar Hon­véd­ség­gel
A ro­ma­in­teg­rá­ci­ó­ról tár­gyalt a püs­pök
Stra­té­gi­á­ról a csen­des­na­pon
Ovi­sok vá­lo­ga­tó­ja az olim­pi­á­ra
Me­se­nap Solt­vad­ker­ten
Keresztutak
Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál
Nyílt a Ka­pu
Öku­me­ni­kus lel­kész­kö­rök or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ja Gö­döl­lőn
Kül­po­li­ti­ká­ról a köz­éle­ti klub­ban
Kál­vin idő­sze­rű­sé­ge
Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek 500. év­for­du­ló­ja
Krisz­tus egy­há­zá­nak teo­ló­gu­sa
Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról
A Va­ti­kán el­len­zi a val­lá­si do­ma­in­ne­vek be­ve­ze­té­sét
Evangélikusok
Lá­to­ga­tás a leg­har­mo­ni­ku­sabb­nak mi­nő­sí­tett evan­gé­li­kus temp­lom­ban
El­ment az utol­só fa­so­ri ta­nár
In memoriam Zá­mo­lyi Gyu­la
e-világ
Ta­va­szi zson­gás
Keresztény szemmel
Ec­ce ho­mo
Mit né­zett es­tén­ként Tim K.?
Vi­lág uzso­rá­sai, egye­sül­je­tek!
Mi va­ló a temp­lom­ba?
A hét témája
Bonyhádi ötös
1. Szövegértés és helyesírás
2. „Terápiáról” könyvtárosoknak
3. Két nap alatt a Föld körül
4. Rétorok ringje
5. Így zsen­dül­tünk mi
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A min­den­ség mo­dell­je
Ko­lozs­vá­ri mű­vé­szek a Szo­bosz­lói Ga­lé­ri­á­ban
A cso­da ben­nünk van
Tállyai harangszó
A vasárnap igéje
A ke­resz­tény mél­tó­ság tit­ka: Jé­zus test­vé­ré­nek ne­vez!
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Di­cső­í­tünk, Krisz­tus, aki szen­ved­tél
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 13 Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster