EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 13 - Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról

A Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat meg­bí­zá­sá­ból or­szá­gos fel­mé­rés ké­szült a Bib­lia éve 2008 el­ne­ve­zé­sű kam­pány ha­tá­sá­nak és a Bib­lia ol­va­sott­sá­gá­nak a fel­mé­ré­se cél­já­ból. Feb­ru­ár­ban a Tár­sa­da­lom­ku­ta­tá­si In­té­zet Zrt. (Tárki) ál­tal ké­szí­tett rep­re­zen­ta­tív ku­ta­tás so­rán négy kér­dést tet­tek fel a fel­nőtt ma­gyar la­kos­ság­nak: 1. Hal­lott Ön ar­ról, hogy 2008 a Bib­lia éve volt Ma­gyar­or­szá­gon? 2. Részt vett Ön va­la­mi­lyen prog­ra­mon, amely a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dott? (Azok kö­ré­ben, akik hal­lot­tak a Bib­lia évé­ről.) 3. Mi­lyen gyak­ran szo­kott Bib­li­át ol­vas­ni? 4. Van-e az Ön ház­tar­tá­sá­ban Bib­lia?

-1. áb­ra: Hal­lott Ön ar­ról, hogy 2008 a Bib­lia éve volt Ma­gyar­or­szá­gon? (N = 1009)

-2. áb­ra: Hal­lott Ön ar­ról, hogy 2008 a Bib­lia éve volt Ma­gyar­or­szá­gon? (is­ko­lai vég­zett­ség sze­rin­ti bon­tás­ban, N = 1010)

-3. áb­ra: Részt vett Ön va­la­mi­lyen prog­ra­mon, amely a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dott? (a Bib­lia évé­ről hal­lók kö­ré­ben, N = 438)

-4. áb­ra: Részt vett Ön va­la­mi­lyen prog­ra­mon, amely a Bib­lia évé­hez kap­cso­ló­dott? (a mi­sé­re, is­ten­tisz­te­let­re já­rás gya­ko­ri­sá­ga sze­rin­ti meg­osz­lás­ban, azok kö­ré­ben, akik hal­lot­tak a Bib­lia évé­ről, N = 436)

-5. áb­ra: Mi­lyen gyak­ran szo­kott Ön Bib­li­át ol­vas­ni? (N = 1000, %)

-6. áb­ra: Mi­lyen gyak­ran szo­kott Ön Bib­li­át ol­vas­ni? (kor­cso­por­tok sze­rin­ti meg­osz­lás­ban, N = 1000)

-7. áb­ra Van-e az Önök ház­tar­tá­sá­ban Bib­lia? (N = 1007)

Jel­lem­ző mó­don az át­la­gos­nál (44%) a nők (47%) job­ban ér­te­sül­tek vol­tak a Bib­lia évé­ről, mint a fér­fi­ak (41%), s ha­son­ló­kép­pen a 60 év fe­let­ti­ek ará­nya (59%) is meg­előz­te a fi­a­ta­lo­két (33%) vagy a kö­zép­ko­rú­a­két (42%). A fel­ső­fo­kú vég­zett­sé­gű­ek is na­gyobb arány­ban (60%) hal­lot­tak a Bib­lia évé­ről, mint az ala­cso­nyabb vég­zett­ség­gel ren­del­ke­zők (az alap­fo­kú vég­zett­sé­gű­ek 41%-a, míg a kö­zép­fo­kú­ak 43%-a hal­lott a Bib­lia évé­ről) (2. áb­ra). Nem meg­le­pő mó­don a he­ten­te temp­lom­ba já­rók 91%-a hal­lott ar­ról, hogy 2008 a Bib­lia éve volt Ma­gyar­or­szá­gon.

Akik hal­lot­tak a Bib­lia évé­ről, azok­nak a 17%-a részt is vett va­la­mely prog­ra­mon, ami az összes min­tá­ba ke­rült sze­mély 7%-a, vagy­is a fel­nőtt ma­gyar la­kos­ság­ra ve­tít­ve mint­egy 570 000 em­bert je­lent (3. áb­ra). A fel­mé­rés sze­rint a részt­ve­vők kö­zött töb­ben vol­tak a nők (19%), mint a fér­fi­ak (14%), és az át­la­gos­nál ma­ga­sabb arány­ban vol­tak az idő­sebb, 60 év fe­let­ti kor­osz­tály kép­vi­se­lői (20%), va­la­mint a fi­a­ta­labb kö­zép­ko­rú­ak (31–45 éve­sek: 19%), mint a fi­a­ta­lok (11%). Az is meg­fi­gyel­he­tő, hogy a Bib­lia évé­nek a prog­ram­jai job­ban meg­szó­lí­tot­ták azo­kat, akik bár ma­gu­kat val­lá­sos­nak tart­ják, de is­ten­tisz­te­le­tek­re, mi­sék­re nem vagy csak na­gyon rit­kán jár­nak (4. áb­ra).

A har­ma­dik kér­dés csak köz­vet­ve vo­nat­ko­zott a Bib­lia évé­re, in­kább a bib­lia­ol­va­sás ál­ta­lá­nos el­ter­jedt­sé­gé­ről sze­re­tett vol­na töb­bet tud­ni a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat. A vá­lasz­adók 53%-a so­ha nem ol­vas Bib­li­át, míg 27%-uk rit­kán, 10%-uk éven­te né­hány al­ka­lom­mal, és 10% kö­rü­li a ha­vi vagy még gya­ko­ribb rend­sze­res­ség­gel Bib­li­át ol­va­sók ará­nya (5. áb­ra). Ér­de­kes adat, hogy a fel­nőtt ma­gyar la­kos­ság 2%-a, te­hát mint­egy 160 000 em­ber na­pi rend­sze­res­ség­gel ol­vas­sa a Bib­li­át. A nők je­len­tő­sen ma­ga­sabb arány­ban ol­vas­nak Bib­li­át (55%), mint a fér­fi­ak (38%). Az élet­kor nö­ve­ke­dé­sé­vel pár­hu­za­mo­san nő a bib­lia­ol­va­sók ará­nya: a fi­a­talok, 18 és 39 év kö­zöt­ti­ek 39%-a, a kö­zép­ko­rú­ak 45%-a (a 31–45 éve­sek és a 46–59 éve­sek 45-45%-a), míg a 60 év fe­let­ti­ek kor­osz­tá­lyá­nak 58%-a szok­ta va­la­mi­lyen rend­sze­res­ség­gel a Bib­li­át ol­vas­ni (6. áb­ra). Az is­ko­lai vég­zett­ség is ha­tás­sal van a bib­lia­ol­va­sás­ra: az alap­fo­kú vég­zett­sé­gű­ek 43%-a, a kö­zép­fo­kú­ak 47%-a, míg a fel­ső­fo­kú vég­zett­sé­gű­ek­nek több mint a két­har­ma­da (67%) ol­vas­sa a Bib­li­át.

Az utol­só kér­dés­re adott vá­la­szok­ból az de­rült ki, hogy a ma­gyar ház­tar­tá­sok több­sé­gé­ben van Bib­lia (59%), még­pe­dig a ház­tar­tá­sok anya­gi hely­ze­té­től tel­je­sen füg­get­le­nül (7. áb­ra). Ez egy­részt ön­ma­gá­ban ör­ven­de­te­sen ma­gas szám, ha az egy­ház­el­le­nes dik­ta­tú­ra év­ti­ze­de­i­nek tö­rek­vé­se­i­hez mér­jük, ugyan­ak­kor a Bib­li­á­val nem ren­del­ke­ző ház­tar­tá­sok (és nyil­ván egyé­nek) ará­nya jól mu­tat­ja azt is, hogy a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat szá­má­ra to­vább­ra is fon­tos fel­adat kell, hogy ma­rad­jon a bib­lia­ter­jesz­tés. To­váb­bi fon­tos ta­nul­sá­ga az utol­só kér­dés­re adott vá­la­szok­nak, hogy a Bib­lia meg­vá­sár­lá­sa egy­elő­re nem pénz­kér­dés a ma­gyar em­be­rek szá­má­ra, leg­alább­is a je­len­le­gi bib­lia­ára­kon nem.

Dr. Pe­csuk Ot­tó, a Ma­gyar Bib­lia­tár­su­lat fő­tit­ká­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ug­rás az is­me­ret­len­be
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Al­ko­hol nél­kül, sza­ba­don
Egyházunk egy-két hete
Szer­ző­dést írt alá egy­há­zunk el­nök­sé­ge a Ma­gyar Hon­véd­ség­gel
A ro­ma­in­teg­rá­ci­ó­ról tár­gyalt a püs­pök
Stra­té­gi­á­ról a csen­des­na­pon
Ovi­sok vá­lo­ga­tó­ja az olim­pi­á­ra
Me­se­nap Solt­vad­ker­ten
Keresztutak
Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál
Nyílt a Ka­pu
Öku­me­ni­kus lel­kész­kö­rök or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ja Gö­döl­lőn
Kül­po­li­ti­ká­ról a köz­éle­ti klub­ban
Kál­vin idő­sze­rű­sé­ge
Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek 500. év­for­du­ló­ja
Krisz­tus egy­há­zá­nak teo­ló­gu­sa
Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról
A Va­ti­kán el­len­zi a val­lá­si do­ma­in­ne­vek be­ve­ze­té­sét
Evangélikusok
Lá­to­ga­tás a leg­har­mo­ni­ku­sabb­nak mi­nő­sí­tett evan­gé­li­kus temp­lom­ban
El­ment az utol­só fa­so­ri ta­nár
In memoriam Zá­mo­lyi Gyu­la
e-világ
Ta­va­szi zson­gás
Keresztény szemmel
Ec­ce ho­mo
Mit né­zett es­tén­ként Tim K.?
Vi­lág uzso­rá­sai, egye­sül­je­tek!
Mi va­ló a temp­lom­ba?
A hét témája
Bonyhádi ötös
1. Szövegértés és helyesírás
2. „Terápiáról” könyvtárosoknak
3. Két nap alatt a Föld körül
4. Rétorok ringje
5. Így zsen­dül­tünk mi
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A min­den­ség mo­dell­je
Ko­lozs­vá­ri mű­vé­szek a Szo­bosz­lói Ga­lé­ri­á­ban
A cso­da ben­nünk van
Tállyai harangszó
A vasárnap igéje
A ke­resz­tény mél­tó­ság tit­ka: Jé­zus test­vé­ré­nek ne­vez!
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Di­cső­í­tünk, Krisz­tus, aki szen­ved­tél
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 13 Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster