EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 13 - Ta­va­szi zson­gás

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ta­va­szi zson­gás

Ha min­den­ki ál­tal ért­he­tő ha­son­lat­tal sze­ret­nénk él­ni, ak­kor azt kell mon­da­nunk, hogy ta­vasszal nem­csak a ter­mé­szet újul meg, ha­nem a we­bes fej­lesz­té­sek is új erő­re kap­nak. No­ha a jól mű­kö­dő in­ter­ne­tes pro­jek­tek ese­té­ben leg­több­ször ál­lan­dó fej­lő­dés­ről be­szél­he­tünk, a tél vé­gé­vel be­kö­vet­ke­ző „szár­ba­szök­ke­né­si fá­zis” in­kább an­nak tu­laj­do­nít­ha­tó, hogy már­ci­us­ban két olyan kon­fe­ren­cia is van, ame­lyek cél­ja rész­ben a friss in­ter­ne­tes üz­le­ti vál­lal­ko­zá­sok be­mu­ta­tá­sa. Az ilyen ren­dez­vé­nye­ken pe­dig a be­mu­tat­ko­zá­son túl fon­tos is­me­ret­sé­gek köt­he­tők, va­la­mint szá­mos jó öt­let­tel is ta­lál­koz­ni le­het.

Im­már ne­gye­dik al­ka­lom­mal ren­dez­ték meg már­ci­us 3-án a Web 2.0 Sym­po­si­u­mot (http://web24.ap.hu/), de el­ső íz­ben épült az ese­mény a kül­föl­dön már be­vált Bar­Camp-min­tá­ra: bár­ki je­lent­kez­he­tett elő­adás meg­tar­tá­sá­ra, va­la­mint min­den részt­ve­vő ki­vá­laszt­hat­ta, hogy me­lyik prog­ram­pont ér­dek­li őt a leg­in­kább, és a vég­le­ges me­net­ren­det en­nek alap­ján ál­lí­tot­ták össze. Bár a Bar­Camp alap­ve­tő­en a részt­ve­vők szer­ve­zé­si ak­ti­vi­tá­sá­ra épít, a #web24 va­ló­já­ban pro­fi mó­don össze­ho­zott ren­dez­vény volt. A meg­hí­vott elő­adók, a hely­szín és az el­lá­tás tük­ré­ben a csak­nem negy­ven­ezer fo­rin­tos be­lé­pő ugyan nem is tű­nik sok­nak, vi­szont ép­pen ezért ez a ren­dez­vény in­kább az üz­let­em­be­rek fi­gyel­mét kelt­het­te fel.

A már­ci­us 16-án zaj­lott Star­tUP-kon­fe­ren­cia (http://star­tup.conf.hu/) ez­zel szem­ben sok­kal in­kább a fej­lesz­tő­ket szó­lí­tot­ta meg, no­ha az elő­ze­tes re­giszt­rá­ci­ók alap­ján a részt­ve­vők fe­le az „in­kább üz­let­em­ber” ka­te­gó­ri­á­ba so­rol­ta ma­gát. Min­den­eset­re ezen a ren­dez­vé­nyen jó­val ke­ve­sebb öl­tönyt le­he­tett lát­ni, igaz, ebéd­re is csak piz­za volt a le­nyű­gö­ző svéd­asz­ta­los kí­ná­lat he­lyett. Ez per­sze in­gye­nes rész­vé­tel mel­lett. A la­zább lég­kör el­le­né­re azon­ban a #star­tup kon­fe­ren­cia is ér­de­kes ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­té­se­ket kí­nált, va­la­mint az in­du­ló we­bes vál­lal­ko­zá­sok kö­zül is na­gyob­bat me­rí­tett.

A két ren­dez­vény met­szés­pont­ja há­rom star­tup volt, az in­du­ló ne­tes vál­lal­ko­zá­sok a #web24-en ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­tés ke­re­té­ben mu­tat­koz­hat­tak be, míg a #star­tup-on ön­ál­ló pre­zen­tá­ci­ó­val sze­re­pel­tek. A ve­le­du­taz­tam.hu, a tu­rul­me­me.com és a moly.hu egy­aránt ré­teg­al­kal­ma­zá­sok, vi­szont a mö­göt­tük ál­ló öt­let és üz­le­ti le­he­tő­ség is igen kü­lön­bö­ző.

A ve­le­du­taz­tam.hu a bu­da­pes­ti kö­zös­sé­gi köz­le­ke­dés­re épít, az ol­da­lon a sze­mé­lyi­ség­je­gyek és a hasz­nált köz­le­ke­dé­si jár­mű­vek meg­adá­sa után le­het „já­rat­is­me­rő­sö­ket” ke­res­ni. A ki­ta­lá­ló, Sza­bó-Du­dás Pé­ter sze­rint a leg­jobb pél­dát a bu­szon lá­tott, de meg­szó­lí­ta­ni nem mert csi­nos lány je­len­ti: az ol­dal olyan mó­don ad le­he­tő­sé­get is­mer­ke­dés­re – amely­hez egy ko­ráb­bi ta­lál­ko­zás szol­gál­hat ala­pul –, hogy nem igé­nyel sze­mé­lyes kon­tak­tust. Bár szpon­zor­ra könnyen ­ta­lál­tak a BKV sze­mé­lyé­ben, né­há­nyan igen szkep­ti­ku­sak az öt­let élet­ké­pes­sé­gét te­kint­ve.

A tu­rul­me­me.com a Go­og­le Reader­re épü­lő hír­por­tál. Mű­kö­dé­se rop­pant egy­sze­rű: az RSS-ol­va­só­ban egy­más­nak aján­lott hí­rek­ből és blog­be­jegy­zé­sek­ből egy va­ló­di por­tált ké­szít, ez­zel rész­ben meg is fe­lel­ve ko­runk egyik ki­hí­vá­sá­nak, az in­for­má­ció­döm­ping szű­ré­sé­nek. A fej­lesz­tő, Sé­ra Lász­ló ne­ve is­me­rős le­het már a Mi­tör­tént hír­por­tál (http://mi­tortent.hu/) kap­csán. Tech­ni­kai szem­pont­ból szin­tén rend­kí­vül ér­de­kes pro­jekt­ről van szó, amely egy szűk ré­teg re­mek ját­szó­te­re már­is, no­ha üz­le­ti szem­pont­ból ép­pen emi­att ked­ve­zőt­len. A fej­lesz­tő en­nek tu­da­tá­ban non­pro­fit szer­ve­ze­tek­nek kí­nál meg­je­le­né­si le­he­tő­sé­get az ol­da­lon.

A moly.hu köny­ves kö­zös­sé­gi ol­dal­ról már több­ször is volt szó az EvÉ­let ha­sáb­ja­in, és nem csak azért, mert az ol­dal fej­lesz­tő­je történetesen e so­rok író­ja. Az öt­let és a ki­vi­te­le­zés di­csé­re­tén túl az idei star­tup-kon­fe­ren­ci­ák után ez a pro­jekt sze­re­pelt pél­da­ként, ha in­du­ló vál­lal­ko­zá­sok kö­zös­ség­épí­té­sé­ről és kom­mu­ni­ká­ci­ó­já­ról volt szó. A jó kom­mu­ni­ká­ció a leg­könnyebb út a kap­cso­la­ti tő­ke épí­té­sé­hez, a kap­cso­la­ti tő­ke pe­dig a va­ló­di be­fek­te­tők­höz.

A #star­tupon még jó pár ol­dal be­mu­tat­ko­zott, ame­lyek­ről szin­tén ér­de­mes lesz majd ír­ni. A leg­több ilyen vál­lal­ko­zást ha­zánk­ban is csak ga­rázs­cé­gek­ként em­le­ge­tik, ezek­re pe­dig köz­tu­dot­tan a szű­kös erő­for­rá­sok és a fej­lesz­tői lel­ke­se­dés a jel­lem­zők. Ép­pen ezért öt­le­tek és meg­ol­dá­sok te­rén itt ér­de­mes ala­po­san kö­rül­néz­ni, mert eb­ben a két do­log­ban nem sok­ban kü­lön­böz­nek az egy­há­zak­tól.


A # jel­lel kez­dő­dő ki­fe­je­zé­sek a ren­dez­vé­nyeknek a részt­ve­vők ál­tal hasz­nált azo­no­sí­tói. Eze­ket cím­ke­ként hasz­nál­va a Tu­rul­csi­ri­pen (pl. http://tu­rul­csi­rip.hu/tag/star­tup) az elő­adá­sok, il­let­ve a ke­rek­asz­tal-be­szél­ge­té­sek Twit­te­ren zaj­ló „élő köz­ve­tí­té­sét” le­het vissza­ke­res­ni.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ug­rás az is­me­ret­len­be
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Al­ko­hol nél­kül, sza­ba­don
Egyházunk egy-két hete
Szer­ző­dést írt alá egy­há­zunk el­nök­sé­ge a Ma­gyar Hon­véd­ség­gel
A ro­ma­in­teg­rá­ci­ó­ról tár­gyalt a püs­pök
Stra­té­gi­á­ról a csen­des­na­pon
Ovi­sok vá­lo­ga­tó­ja az olim­pi­á­ra
Me­se­nap Solt­vad­ker­ten
Keresztutak
Mun­kás­ke­zek az Ol­ta­lom­nál
Nyílt a Ka­pu
Öku­me­ni­kus lel­kész­kö­rök or­szá­gos ta­lál­ko­zó­ja Gö­döl­lőn
Kül­po­li­ti­ká­ról a köz­éle­ti klub­ban
Kál­vin idő­sze­rű­sé­ge
Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek 500. év­for­du­ló­ja
Krisz­tus egy­há­zá­nak teo­ló­gu­sa
Fel­mé­rés a Bib­lia éve 2008 ha­tá­sá­ról
A Va­ti­kán el­len­zi a val­lá­si do­ma­in­ne­vek be­ve­ze­té­sét
Evangélikusok
Lá­to­ga­tás a leg­har­mo­ni­ku­sabb­nak mi­nő­sí­tett evan­gé­li­kus temp­lom­ban
El­ment az utol­só fa­so­ri ta­nár
In memoriam Zá­mo­lyi Gyu­la
e-világ
Ta­va­szi zson­gás
Keresztény szemmel
Ec­ce ho­mo
Mit né­zett es­tén­ként Tim K.?
Vi­lág uzso­rá­sai, egye­sül­je­tek!
Mi va­ló a temp­lom­ba?
A hét témája
Bonyhádi ötös
1. Szövegértés és helyesírás
2. „Terápiáról” könyvtárosoknak
3. Két nap alatt a Föld körül
4. Rétorok ringje
5. Így zsen­dül­tünk mi
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A min­den­ség mo­dell­je
Ko­lozs­vá­ri mű­vé­szek a Szo­bosz­lói Ga­lé­ri­á­ban
A cso­da ben­nünk van
Tállyai harangszó
A vasárnap igéje
A ke­resz­tény mél­tó­ság tit­ka: Jé­zus test­vé­ré­nek ne­vez!
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Di­cső­í­tünk, Krisz­tus, aki szen­ved­tél
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 13 Ta­va­szi zson­gás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster