EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!

Kultúrkörök

Hozzászólás a cikkhez

Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!

A nyári szabadságok idején a fogkefe és a tiszta ruha mellé sokan jó adag olvasnivalót is csomagolnak, hogy a mindennapi rohanásban elmaradt szellemi töltekezést kicsit bepótolják. Segíteni szeretnénk olvasóinknak, mit is pakoljanak be – az alábbiakban egyházunk Luther Kiadójának kötetei közül ajánlunk egy bőröndre valót.

Aki lelki töltekezésre vágyik, semmiképp se hagyja otthon a Szabó Lajos által szerkesztett meditációs köteteket! A sorozatnak immár négy része jelent meg: Lélegzetvétel – Kilenc nap a léleknek; Fényforrás – Tíz karácsonyi szó a léleknek; Jelzőtűz – Tizenegy bátorító szó és a Határ menti meditációk.

Az Evangélikus Élet hetilap Élő víz rovatában hosszú éveken át rendszeresen olvashatók voltak Gáncs Aladár írásai. Azonos című kötete ezekből ad bő válogatást. A hosszabb-rövidebb cikkekben az élet szinte minden helyzetére találhatunk iránymutatást.

Az elcsendesedést nemcsak a bibliaolvasó Útmutató, hanem a kétkötetes Nyitott ajtó is segítheti az esztendő minden napján. A kiadványt öt évvel ezelőtt hittudományi egyetemünk akkori teológushallgatói írták, és Johann Gyula szerkesztette. A belső szobánkba lépést segítheti az az imádságoskönyv is, amely a Döbrentey Ildikó által írt imádságokat tartalmazza (Beszélgetek az Úrral – 21. századi imák). De ugyanez a célja Szemerei Gábor Belső szoba című verseskötetének vagy Fabiny Tamás Ajtórésnyi zsoltárának is.

Aki szívesen olvas verseket, tegye bőröndjébe az evangélikus Reményik Sándor összes versét tartalmazó két kötetet vagy a tarisznyában is elférő Tarisznyakönyvet. Ez utóbbiban Polgár Rózsa Kossuth-díjas kárpitművészünk szőtt gobelinjeinek fotói mellé Zászkaliczky Zsuzsanna válogatott magyar költőnők versei közül.

Id. Harmati Béla Vallásos költemények című kötete és a Bodrog Miklós által fordított zsoltárok (Válogatott zsoltárok) még a Luther Kiadó jogelődjének, az Evangélikus Sajtóosztálynak a gondozásában jelentek meg.

Nyaralás közben, kisebb-nagyobb távolságra otthonunktól még távolabbi tájakra utazhatunk Bálintné Kis Beáta A garamut hangja – Négy év Pápua Új-Guineában című könyvével. A szerző lebilincselően festi le mindazokat az élményeket, amelyekben családjával együtt e távoli földrészen része volt. A kétgyermekes Beáta vízmérnök férjével, Bálint Zoltánnal nemcsak dolgozott pápua földön, hanem misszionáriusi feladatokat is betöltött. De legalább ilyen kalandos út vár ránk, ha Gernot Friedrich német evangélikus lelkésszel együtt biciklire pattanunk, és egy kis időutazás keretében bejárjuk a volt szocialista nagyhatalom vidékeit (Fényképezőgéppel és Bibliával a Szovjetunióban).

Vízparton vagy akár árnyas erdőben, napsütésben vagy épp esős délutánon igazi felüdülést kínál Bozóky Éva Szárnyasoltár című, három kisregényt tartalmazó kötete.

Reményik Sándor nemcsak verseket írt, de jelentős prózai örökséget is hagyott ránk. A Kézszorítás című kötetben novellái és egyéb prózai művei olvashatók. A búval teljes esztendőkben bővelkedő 17–18. századi evangélikus költőnő, Petrőczy Kata Szidónia életregénye tavaly év végén jelent meg Sz. Bérczi Margit tollából. Ursula Koch Rózsák a hóban című élvezetes regénye pedig nagy reformátorunk feleségéről, Bóra Katalinról szól Fabiny Katalin fordításában.

Természetesen nemcsak Kata asszonyságot idézték meg az évszázadok során könyv formájában, hanem férjét, Luther Mártont is. H. Beintker életrajza a Krisztus tanúja – Luther élete címet viseli, a neves német teológus, Eric W. Gritsch pedig Isten udvari bolondja című könyvében ír reformátorunkról. Sólyom Jenő kötetének címe magáért beszél: Tanuljunk újra Luthertől! Luther munkatársáról, Philipp Melanchthonról születésének ötszázadik évfordulója alkalmából 1997-ben nemzetközi vándorkiállítást rendeztek, amelynek Budapest volt az egyik állomása. Ennek keretében a nagyközönség többek között láthatta-olvashatta néhány levelét is. Ezek akkor az életrajzot bemutató, kétnyelvű, színvonalas kötetben is megjelentek Levelek Európának címmel.

Természetesen jócskán vihetünk magunkkal fajsúlyosabb teológiai könyveket is a Luther Kiadó könyvesboltjából. Például Dietrich Bonhoeffer Követés, Paul Tillich Létbátorság vagy Christoph Klein Bosszú helyett megbocsátás című kötetét.

Jobbnál jobb bibliai kommentárok közül is válogathatunk, amelyek segítenek a Szentírás könyveinek üzenetében kiigazodni vagy éppen jobban elmélyedni benne. Néhány könyvcím és szerző: Muntag Andor: Jób könyve; Prőhle Károly: Lukács evangéliuma; Cserháti Sándor: A Filippibeliekhez írt levél; ugyanő a szerzője a Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első levele és a Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt második levele című kötetnek is. Hasonló célt szolgálnak a következők is: Scholz László: Az evangélium Pál szerint; Veöres Imre: Az Újszövetség színgazdagsága; Grünvalszky Károly: Énekek éneke, avagy a szerelem iskolája; Dedinszky Gyula: A Biblia néprajza.

Gottfried Voigt a Bevezetés az egyház tanításába című könyvében az alapoknál kezdi, Nagy Gyula Az egyház mai tanítása – Evangélikus dogmatika I. és II/1. címet viselő köteteiben pedig egy speciális szempontból folytatja az „oktatást”. S hogy mitől „jó” egy prédikáció, valamint hogy miként készüljünk egy igehirdetésre, azt az egyetemes papság elvének jegyében minden hívőnek el kellene sajátítania. Ehhez nyújt segítséget Martin Nicol Dramatizált homiletika című kötete.

Sokan szeretnek elmélyedni az egyháztörténeti múltban. Nekik szól például Fabiny Tibornak A Magyarországi Evangélikus Egyház rövid története című munkája, illetve az alábbiak: Csepreg 1621–1996 (szerkesztette Tóth-Szöllős Mihály); Csepregi Zoltán: Magyar pietizmus 1700–1756. Kertész Botond szerkesztésében látott napvilágot a Kossuth és az egyházak. A huszadik század történelmének kevéssé ismert mozzanataira világít rá az „Együtt az ország népével” – Evangélikusok 1956-ban című kiadvány (szerkesztette Zászkaliczky Zsuzsanna). Keveházi László „A kereszt igéjét hirdetni kezdtem” – Sztárai Mihály élete és szolgálata című könyve az 1500-as évek közepére, a magyar reformáció küzdelmes, ám gyümölcsöző idejére kalauzolja az olvasót.

Kereszténység nem létezik a zsidóság nélkül, nem véletlen hát, hogy a Luther Kiadó polcain is megtalálhatók az e két vallás kapcsolatával foglalkozó könyvek. Csepregi Zoltán Zsidómisszió, vérvád, hebraisztika vagy Szabó András Auschwitz – Katarzis a teológiában című kötetét említjük e tekintetben.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány által szervezett beszélgetéssorozat keretében korunk társadalmi, közéleti, kulturális, tudományos kérdéseiről folytattak párbeszédet evangélikus lelkészek, teológusok az adott terület képviselőivel. A disputák anyaga eddig két kötetben jelent meg (Öt párbeszéd; A csendesség felé).

Gondol a kiadó természetesen a családok kisebbjeire is. A nyári szünetben a gyerekek számára kiváló időtöltést kínálnak az Evangélikus Élet Gyermekvár rovatában megjelent sorozatokat és a hozzájuk kapcsolódó bibliai témájú rejtvényeket tartalmazó kiadványok (Boda Zsuzsa: Gyermekvár 1., 2.). Füller Tímea Tök Tóbiás kalandjai című mesekönyve témájában bár az adventhez kötődik, de mondanivalója – ki hogyan szolgálhat az Úrnak? – mindig aktuális. S ha együtt a család, akkor kiváló időtöltés és remek lehetőséget nyújt a bibliai történetek, szereplők, tárgyak és színhelyek felelevenítésére a Boda Zsuzsa által készített Bohócos társasjáték.

Reméljük, sikerült minden kedves olvasónk igényeinek és érdeklődési körének megfelelő kiadványt ajánlani a Luther Kiadó könyvesboltjának polcairól, nem maradnak hát üresen a bőröndök könyveknek fenntartott részei! A teljes kínálat megtekintéséhez látogassanak el a www.lutherkiado.hu honlapra.

És persze ne feledjék: a kiadó által heti rendszerességgel megjelentetett orgánum, az Evangélikus Élet nem csak nyáron olvasható!


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lélek szögesdrótjai
Napi ébredések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Akinek szép a lelkében az ének…”
Merre tart az evangélikus oktatás?
Díjazott pedagógusok
Érteni kell a kor nyelvét
Keresztutak
Erdély-találkozó
Tervetuloa
Evangélikusok
Hegyek és egerek
Gyóni Gézára emlékeztek szülőfalujában
e-világ
Hurrá, nyaralunk!
Keresztény szemmel
Szereti-e Isten Marilyn Mansont?
Egy játszótéravatás emlékére
Séta a vácrátóti botanikus kertben
A hét témája
A változás kegyelme
Határtalan hálaadás - Európai protestáns egyházak megemlékezése Európa újraegyesítéséről
Határtalan és felfelé nyitott egyház
Személyes történelem
„Mindennek megvan az ideje”
„Csodálatos élmény volt a történelmet élni”
Levél Kelet-Berlinből
A szabadság foka
evél&levél
A szeretet velünk marad
A Rozsnyói Evangélikus Kereskedelmi Iskola növendékeinek hatvanöt éves érettségi találkozója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Folyóirat-ajánló
A vizsolyi Biblia nyomában
Nem lesz többé bibliai idézet a Pentagon-jelentéseken
Ferences földrajz
„Börtönrajzok” a Bibliáról
Házisárkányok innen-onnan
Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!
A vasárnap igéje
Fel nem oldható feszültség
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Szent Ézsaiás így ír Krisztusnak szent születéséről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 28 Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster