EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - Határtalan és felfelé nyitott egyház

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Határtalan és felfelé nyitott egyház

Ifjúsági küldöttként lehettem jelen 1983 nyarán az Egyházak Világtanácsa vancouveri nagygyűlésén. A fiatalok egyik rendezvényén olyan jelképes tárgyakat tettünk közszemlére, amelyektől – a hozzájuk kötődő rossz emlékek miatt – meg kívántunk szabadulni.

Szívesen vettem részt ebben a komoly játékban. A szállásul szolgáló kollégium hátsó udvarán egy vaspántokkal és szögesdróttal szegélyezett hatalmas kapura bukkantam: elcipeltem az installáció helyszínére, és ezt a magyarázó szöveget írtam rá: iron(ic) curtain.

Isten őrizz, hogy hős ellenállónak állítsam be magam: egyszerűen csak csúfot akartam űzni a vasfüggönyből. Ócskapiacra való kacatnak minősítettem, ráadásul úgy, hogy – gyenge szójátékkal – ironikusnak is neveztem.

Hat évnek kellett eltelnie, míg az Európát kettészelő, korántsem vicces vasfüggöny ténylegesen a történelem szemétdombjára került. Egyebek mellett erre emlékeztünk a Határnyitás 1989 – 2009 című soproni rendezvényen.

Kezemben tarthattam azt a lakatot, amelyet a páneurópai piknik másnapján szerelt le az átmenetileg ismét bezárt átjáróról dr. Kárpáti György, az esemény filmes tanúja. Ez a rozsdásodó lakat számomra a civil kurázsi jelképe. Mert a húsz évvel ezelőtti soproni piknik erről szólt: néhány bátor polgár elment a határig, a szó szoros és jelképes értelmében egyaránt. Ezek a civilek nem akarták elfogadni a nagyhatalmak által rájuk osztott szerepet, így aztán szét is feszítették az adott kereteket.

Lehet persze mondani, hogy az akkori magyar kormány amolyan tesztnek szánta ezt az alkalmat: miként reagálnak a spontán határnyitásra a szovjetek vagy éppen a nyugati hatalmak. Nem tagadta ezt a szempontot Németh Miklós korábbi miniszterelnök sem, ám a nagy érdeklődéssel kísért szombati pódiumbeszélgetésen számos személyes motívummal egészítette ki ezt a képet.

Elmondta például, hogy egy budai utcán miként kellett átlépkednie hálózsákban fekvő keletnémet fiatalokat. Egy ilyen személyes impulzus is hatással lehet politikusok döntéseire.

Németh Miklós megosztotta a hallgatósággal hajdani aggodalmait is: tartani kellett attól, hogy a hírhedt Stasi turistáknak álcázott titkos ügynököket juttat át tömegesen a határon.

Felidéződtek szomorú és vidám történetek is. Kegyelettel emlékeztünk meg Kurt Werner Schulzról, akit két nappal az ideiglenes soproni határnyitás után ért, dulakodás közben, egy határőr fegyverének halálos lövése. Hallottunk aztán arról is, hogy az immár valóságos határnyitás után is még milyen bizalmatlanok voltak a keletnémetek. Beteg gyerekük számára csak úgy fogadták el a határon felajánlott antibiotikumot, hogy előbb a magyar orvos és az osztrák csendőr is lenyelt egy-egy tablettát…

A konferencia résztvevői egyetértettek Melocco Miklós megállapításával: „Egy rab nemzet segített egy másik rab nemzetet a szabadságra…”

Isten csodája, hogy a határnyitás békésen zajlott, és nem volt több értelmetlen áldozat. Ezért lehet a páneurópai piknik helyszíne ma emlékhely, és nem kegyhely – mondta találóan az egyik résztvevő.

Megrendítő volt az egykori menekültek beszámolója is. Láttuk a korabeli felvételeken, amint aggódva viszik magukkal gyermekeiket, akiknek hátizsákjából kikandikál a plüssmackó feje…

Érzelmekben gazdag beszámolók hangozhattak el húsz év távlatából. A németek egyértelmű örömként élték meg az 1989-es eseményeket. Sok honfitársunk vélekedését fejezi ki ugyanakkor az a szándékosan kétértelmű plakát, amelyen Horn Gyula és Alois Mock külügyminiszterek teátrális vasfüggönybontásának fotója mellett ez a felirat szerepel: Átvágva…

Johannes Friedrich bajor tartományi püspök igehirdetése joggal figyelmeztetett arra mindnyájunkat, hogy még mindig sok határt le kell bontani. Jó volt tőle hallani, hogy a sokféle gond már nem csak nemzeti szinten oldható meg, így hát törekedni kell a légiesült határok fölötti együttműködésre. Az egyházaknak szót kell emelniük a kisebbségek diszkriminációja és az erőszak ellen – hangsúlyozta az igehirdető.

Beszédes volt a prédikációs alapigére, az Ef 2,14-re is utaló színpadkép: Krisztus keresztje mintegy szétfeszíti, lebontja az embereket egymástól elválasztó falat.

A szabadság teljes, immár transzcendens távlatait pedig az istentiszteleten személyesen is jelen lévő Szokolay Sándornak a Lutheránia által megszólaltatott kórusműve juttatta kifejezésre: „A pokoltól lelkünk megszabadította, mennyország ajtóját nékünk kinyitotta.”

Ama rozsdás lakat egy e világi kapunyitásra emlékeztetett. Ócskavas lett a vasfüggönyből. A teljes szabadság azonban – ahogy zárszavában Gáncs Péter püspök Jörg Zink német teológus gondolata nyomán megfogalmazta – egy határtalan, felfelé nyitott egyházban élhető meg.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lélek szögesdrótjai
Napi ébredések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Akinek szép a lelkében az ének…”
Merre tart az evangélikus oktatás?
Díjazott pedagógusok
Érteni kell a kor nyelvét
Keresztutak
Erdély-találkozó
Tervetuloa
Evangélikusok
Hegyek és egerek
Gyóni Gézára emlékeztek szülőfalujában
e-világ
Hurrá, nyaralunk!
Keresztény szemmel
Szereti-e Isten Marilyn Mansont?
Egy játszótéravatás emlékére
Séta a vácrátóti botanikus kertben
A hét témája
A változás kegyelme
Határtalan hálaadás - Európai protestáns egyházak megemlékezése Európa újraegyesítéséről
Határtalan és felfelé nyitott egyház
Személyes történelem
„Mindennek megvan az ideje”
„Csodálatos élmény volt a történelmet élni”
Levél Kelet-Berlinből
A szabadság foka
evél&levél
A szeretet velünk marad
A Rozsnyói Evangélikus Kereskedelmi Iskola növendékeinek hatvanöt éves érettségi találkozója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Folyóirat-ajánló
A vizsolyi Biblia nyomában
Nem lesz többé bibliai idézet a Pentagon-jelentéseken
Ferences földrajz
„Börtönrajzok” a Bibliáról
Házisárkányok innen-onnan
Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!
A vasárnap igéje
Fel nem oldható feszültség
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Szent Ézsaiás így ír Krisztusnak szent születéséről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 28 Határtalan és felfelé nyitott egyház

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster