EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - Séta a vácrátóti botanikus kertben

Keresztény szemmel

Kiránduló gyülekezetek figyelmébe!

Hozzászólás a cikkhez

Séta a vácrátóti botanikus kertben

Akik szeretnek jó levegőn, rendezett parkban sétálni, gyönyörködni a színekben, formákban, érezni a virágok illatát, azok bizonyára jártak már Vácrátóton, az arborétumban. Ha mégis kimaradt volna eddig, alkalomadtán okvetlenül ajánlott pótolni a mulasztást. Budapestről negyvenperces kényelmes autózással lehet elérni a 2A autóút felől, de vasúton vagy autóbusszal is könnyen megközelíthető.

A jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia kutatási helyeként is működő park alapításának időpontja homályba vész. Az azonban biztos, hogy első említése a 19. század első harmadából származik, s a kor szokása szerint az angol kertépítési hagyományoknak megfelelően, a romantika jegyében született.

Esős időben keltünk útra, bízva az idő jobbra fordulásában. Azonban csalatkoznunk kellett, így szemerkélő esőben vágtunk neki a sétának. S igazán szerencse, hogy nem mindig úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk. A frissen öntözött növények harmatossága, a portól megtisztított szirmokon ringatózó esőcseppek olyan színpompás látványt varázsoltak elénk, amelyért érdemes volt vállalni a kabátos sétálást. Hiszen nemcsak a szokásos tavaszi szirmok tarkállottak, de üdévé vált a növények szára, törzse, levele is.

A kert számtalan látnivalót rejt. Sétánkat a nagyrét és a kutatóintézet központi épülete mellett elhaladva kezdjük. Mivel az arborétumban több tó, patak található, így csaknem mindig valamilyen víz mellett vagy éppen rajta keresztül vezet az út. Első állomásunk az üvegház, ahol az egyik legnagyobb hazai dísznövénygyűjtemény található. Trópusi ritkaságokkal, ember méretű levelekkel találkozhatunk. A következő cél az egész parkra jellemző szentimentális hangulatot legtalálóbban kifejező, a lovagkort idéző épített romok. Egészen biztos, hogy nem akad gyermek, aki kételkedne benne: még ma is itt szoktak találkozni éjszakánként a lovagok szívük hölgyével. Innen egy íves hídon kicsiny szigetre érhetünk, amely kedvelt fotózkodó helyszíne esküvői pároknak.

Visszatérve felkereshetjük az erdélyi ácsok munkáját dicsérő, valósághűen megépített, ám nem működő vízimalmot. Nem messze tőle barlangot idéző alagút vezet az úgynevezett sziklás tóhoz, amely mesebeli tájként tárul elénk. Egy rövid, jól kiépített emelkedőn felkapaszkodva felülről is megszemlélhetjük. Ezután fás, ligetes területen haladunk keresztül, míg el nem érjük a virágoskertet. Szakember legyen a talpán, aki valamennyi növényt felismeri. Nemsokára a sziklakerti gyűjteményhez érünk, amelybe belépni ugyan nem szabad, ám körbesétálva jól szemügyre vehető. Leereszkedve visszatérünk a nagy tó túlpartjára, sőt akár be is sétálhatunk a csaknem a közepéig benyúló félszigetre.

Másfél órás sétánk vége előtt mindenképpen érdemes felkeresni a rendszertani növénygyűjteményt, ahol szabályos elrendezésben, tudományos igényességgel és célból ültetett növények régi biológiaórákat idéznek a laikus látogatóban. Ugyanitt tekinthető meg a gyógy- és fűszernövény-bemutató is.

Kifelé menet a főút melletti kis parkban rózsák kaptak helyet. A felhők mögül közben előbújt nap éltető sugarai szinte kiszívták a színpompás szirmokból a bódító illatot.

A vácrátóti botanikus kert külön érdekességgel is szolgál, elsősorban iskolások részére. A bejárat melletti úgynevezett Berkenyeházban látható kiállítás a gyermekek környezettudatos magatartásra nevelésének szolgálatában áll, itt ismerkedhetnek az élővilág sokszínűségével, vagy például megtudhatják, mit jelent a környezeti krízis.

A parkban mindenütt rend és tisztaság van, ami már önmagában is megnyugtatja a szemet, vidámítja a lelket. Jól karbantartott utakon közlekedhetünk, de azért a magas sarkú cipő nem ideális viselet. A sűrűn elhelyezett padokon megpihenhetnek a látogatók, hogy útjukat folytatva aztán mindenki felfedezhesse a saját maga arborétumát, teremtett világunk e kicsiny hétköznapi csodáját.

Az arborétum munkatársai csoportoknak szívesen biztosítanak idegenvezetést, ehhez azonban előzetesen be kell jelentkezni. Látogatás előtt tehát érdemes felkeresni honlapjukat (www.botkert.hu) vagy a 28/360-122-es telefonszámon érdeklődni a nyitva tartásról, a belépődíjakról.

Gyarmati Gábor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lélek szögesdrótjai
Napi ébredések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Akinek szép a lelkében az ének…”
Merre tart az evangélikus oktatás?
Díjazott pedagógusok
Érteni kell a kor nyelvét
Keresztutak
Erdély-találkozó
Tervetuloa
Evangélikusok
Hegyek és egerek
Gyóni Gézára emlékeztek szülőfalujában
e-világ
Hurrá, nyaralunk!
Keresztény szemmel
Szereti-e Isten Marilyn Mansont?
Egy játszótéravatás emlékére
Séta a vácrátóti botanikus kertben
A hét témája
A változás kegyelme
Határtalan hálaadás - Európai protestáns egyházak megemlékezése Európa újraegyesítéséről
Határtalan és felfelé nyitott egyház
Személyes történelem
„Mindennek megvan az ideje”
„Csodálatos élmény volt a történelmet élni”
Levél Kelet-Berlinből
A szabadság foka
evél&levél
A szeretet velünk marad
A Rozsnyói Evangélikus Kereskedelmi Iskola növendékeinek hatvanöt éves érettségi találkozója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Folyóirat-ajánló
A vizsolyi Biblia nyomában
Nem lesz többé bibliai idézet a Pentagon-jelentéseken
Ferences földrajz
„Börtönrajzok” a Bibliáról
Házisárkányok innen-onnan
Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!
A vasárnap igéje
Fel nem oldható feszültség
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Szent Ézsaiás így ír Krisztusnak szent születéséről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 28 Séta a vácrátóti botanikus kertben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster