EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 28 - Hegyek és egerek

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Hegyek és egerek

Diákok, tanárok, szülök nagy örömére és megkönnyebbülésére hál’ Istennek befejeződött az eseményekben, reményekben és ígérgetésekben gazdag 2008/2009-es tanév is.

Miután Romániában, mint köztudomású, nagyjából kánaáni viszonyok uralkodnak, még egy-két kisebb üdvös és üdvözítő kormányintézkedés következik, és meglesz a tökéletes földi paradicsom, hadd öntse el a sárga irigység botladozó szomszédainkat, látva nagyszerű sikereinket minden téren. Szóval világkrízis ide vagy oda, nálunk – legalábbis a hivatalos verzió szerint – egyenes vonalú, egyenletes mozgással ível felfelé a gazdasági mutató, a pénzünk stabil, mint az áprilisi időjárás, társadalmi, nemzeti, etnikai tekintetben mennyei béke mindenütt. A korrupció lassan ismeretlen fogalommá válik, az egészségügy, szociális biztonság és nyilván az oktatás minden ágas-bogas kérdése megoldva, innen minden már csak jobb és még jobb lehet.

Az egyházak is eszményi viszonyok mellett fejtik ki hivatásukat, az ökumené pedig példaértékű lehet az egész világ számára.

Miután látható módon minden ilyen szép rendben van és működik, úgy tűnik, hogy a politikum, a média és a közbeszéd számára mint utolsó, egyetlen, legfontosabb, a nemzetbiztonságot is foglalkoztató kérdés maradt: a pedagógusok között vészesen elburjánzó korrupció és visszaélés. Valóban, miután minden egyéb megoldva, más ügy és téma nem lévén, úgy tűnik, politikusainknak más nagyobb feladata nincsen, mint helyreállítani a rendet és a tisztességet a költségvetésből tobzódó tanárok soraiban.

A minden oldalról zúduló össztüzet az a „rettenetes gyakorlat” váltotta ki, hogy az amúgy kies hazánkban túlfizetett és agyba-főbe becsült pedagógusok és oktatók arra vetemedtek, hogy iskolaév végén tömegesen virágcsokrokat, ilyen-olyan kisebb ajándékokat, bankettmeghívást, üdítőt, sütit és más efféle ínyencségeket mertek elfogadni az örökre hálás szülőktől és nevezettek szeme fényétől. Szóval nagy lett a méltó felháborodás, feltámadt fűben-fában az igazságszeretet, a haragvás tüze.

Magát szokás szerint megnevezni nem akaró, aggódó anyuka mesélte a hozzáértő riporternek, keservesen ecsetelve a megdöbbentő újdonságot, hogy az érettségi bankettre még a tanárokat is meghívták, s mindez nem elég, még vendégül is látták őket. Érdekes, én még úgy emlékszem, hogy az ántivilágban ez így volt rendjén, így volt emberi és természetes. De azóta sokat fejlődtünk…

Egy másik névtelen, ez esetben egy jogaiban sértett diák – aki minden valószínűség szerint a tárgyi ismeretek helyett inkább jogait ismerte behatóan – súgta meg bizalmasan az egyik napilap munkatársának, idézem: „Ajándék gyanánt csokit vagy bort vesznek, és apróbb emléktárgyakkal lepik meg a tanárokat”, sőt egy Köteles álnevű, szintén ismeretlen érettségiző diák ráteszi a bokrétát a kalapra, leleplezve a bűnt: „A tanároknak több tucat virágcsokrot vettünk, meghívókat is készítettünk nekik a bankettünkre…” Hát nem borzasztó? Hát nem égbe kiáltó? Hát nem felháborító?

Virágot, csokit, kávét, üdítőt, netán egy tál szendvicset, egy jelképes „figyelmességet” venni, fizetni, előkészíteni a tanárnak, annak, aki netán évek hosszú során át sokszor kínkeserves munkával, türelemmel, szeretettel, hozzáértéssel próbált valami jót, értelmeset, értékeset kihozni drága palántáinkból?! Még mit ne? – legyen elég az „óriási” fizetés, amely éhen halni sok, tisztességesen megélni kevés, és legyen elég a mi össztársadalmi megbecsülésünk, a nemzet hálája.

Drága olvasóim, kétségtelen, hogy nincsen erdő száraz gallyak nélkül, kétségtelen, hogy „szakszerűen” tönkretett iskolarendszerünkben is van bőven visszaélés, korrupció és mindenféle hiba. Akadnak jócskán korrupt, szakmailag, erkölcsileg oda nem való pedagógusok, mint mindenütt vajúdó társadalmunkban. Ennek ellenére az ostoba, politikai ízű sajtókampány alapján mégis ki merem mondani: valami patológiás méreteket öltő arány- és értékvesztés történt az agyakban. Annak ellenére, hogy „fehérgalléros” urak a fél országot – vagy tán többet is – vígan ellopták a fejünk fölül, s egyre szakavatottabban folytatják áldásos munkájukat teljes gátlástalansággal, nekünk a tanárok virágcsokraival, csokijával, szendvicsével és kávéjával gyűlt meg a bajunk.

Egyszóval úgy bevettük a maszlagot, hogy nem látjuk a fától az erdőt, és kapkodunk, mint tacskó a farka után.

Néhány okos jól kigondolta odafönt: arra való tekintettel, hogy bölcs kormányunk a pedagógusok éhbérének ötvenszázalékos emelését ígérte meg – a kampányban –, és ennek még a töredékét sem volt képes betartani, a legkézenfekvőbb megoldás az, hogy a szülőket, diákokat, a mindenható közvéleményt egyszerű és kézenfekvő módszerrel a tanárok ellen hangolja, uszítja. Így lett kecske is, káposzta is, a pénz meg lett spórolva, az emberek dühe levezetve, a tanügyi reform egy ideig megoldva, a tanárok és pedagógusok tekintélye, emberi méltósága sárba tiporva, a sajtónak, így nekem is, téma föladva.

Nagy-Hintós Diana írta Hegyek és egerek című, Szabadság napilapbeli cikkében a találó megjegyzést: „Azt hiszem, a romániai közoktatás helyzetére most találó az a mondás, miszerint a hegyek vajúdásából egerek születtek.”

Adorjáni Dezső Zoltán püspök


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A lélek szögesdrótjai
Napi ébredések
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Akinek szép a lelkében az ének…”
Merre tart az evangélikus oktatás?
Díjazott pedagógusok
Érteni kell a kor nyelvét
Keresztutak
Erdély-találkozó
Tervetuloa
Evangélikusok
Hegyek és egerek
Gyóni Gézára emlékeztek szülőfalujában
e-világ
Hurrá, nyaralunk!
Keresztény szemmel
Szereti-e Isten Marilyn Mansont?
Egy játszótéravatás emlékére
Séta a vácrátóti botanikus kertben
A hét témája
A változás kegyelme
Határtalan hálaadás - Európai protestáns egyházak megemlékezése Európa újraegyesítéséről
Határtalan és felfelé nyitott egyház
Személyes történelem
„Mindennek megvan az ideje”
„Csodálatos élmény volt a történelmet élni”
Levél Kelet-Berlinből
A szabadság foka
evél&levél
A szeretet velünk marad
A Rozsnyói Evangélikus Kereskedelmi Iskola növendékeinek hatvanöt éves érettségi találkozója
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Folyóirat-ajánló
A vizsolyi Biblia nyomában
Nem lesz többé bibliai idézet a Pentagon-jelentéseken
Ferences földrajz
„Börtönrajzok” a Bibliáról
Házisárkányok innen-onnan
Bőröndbe a Luther Kiadó könyveivel!
A vasárnap igéje
Fel nem oldható feszültség
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Cantate
Szent Ézsaiás így ír Krisztusnak szent születéséről
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 28 Hegyek és egerek

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster