EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 36 - Nyár vé­gi szí­nes

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Nyár vé­gi szí­nes

A ma­gyar csa­lá­dok va­ló­szí­nű­leg több mint fe­lé­ben a szep­tem­ber 1-jei dá­tum is az új esz­ten­dő kez­de­tét jel­zi. Az is­ko­lai év kez­de­tén a ro­vat­gaz­da sem te­het más­ként, mint hogy egy­faj­ta pót­vizs­ga jel­leg­gel rö­vi­den be­szá­mol a ko­ráb­ban tár­gyalt té­mák­kal kap­cso­la­tos nyár vé­gi ese­mé­nyek­ről…

Több nő, mint fér­fi

Meg­for­dult a ne­mek ará­nya az in­ter­ne­te­zők kö­ré­ben ez év el­ső ne­gye­dé­ben Ma­gyar­or­szá­gon. Míg 2007-ben a ne­te­zők­nek csak 48 százaláka volt nő, ad­dig most mint­egy 53 szá­za­lé­kuk tar­to­zik a szeb­bik nem­hez. Az el­töl­tött időt te­kint­ve az es­ti idő­szak in­kább az ura­ké, a nap töb­bi ré­szé­ben vi­szont a höl­gyek csak­nem min­dig töb­bet tar­tóz­kod­nak a vi­lág­há­lón. Az in­ter­ne­te­ző nők­re jel­lem­ző to­váb­bá, hogy töb­bet ke­res­nek és töb­bet is köl­te­nek ha­vi szin­ten, mint nem in­ter­ne­te­ző tár­sa­ik: 30 szá­za­lé­kuk ál­lít­ja, hogy jól él, szem­ben a nem in­ter­ne­te­zők 24 szá­za­lé­kával.

Fájl­cse­re oda-vissza

Pert vesz­tett a má­so­dik leg­na­gyobb tor­rent­ol­dal, a Mi­ni­no­va. A hol­land ri­vá­lis a The Pi­ra­te Bay után ke­rült a szer­ző­i­jog-vé­dők cél­ke­reszt­jé­be, no­ha a cég már ko­ráb­ban ön­kén­te­sen tá­vo­lí­tott el jog­vé­dett anya­gok­ra mu­ta­tó fáj­lo­kat a szer­ve­re­i­ről. Az íté­let most há­rom hó­nap ha­la­dé­kot adott va­la­mennyi ki­fo­gá­solt tar­ta­lom el­ér­he­tő­sé­gé­nek meg­szün­te­té­sé­re, kü­lön­ben öt­mil­lió eu­rós bün­te­tés­sel sújt­ják az ol­dal gaz­dá­it.

Csak­nem a fen­ti ese­ménnyel egy idő­ben je­lent meg a Big Cham­pagne ku­ta­tó­cég je­len­té­se, amely ar­ról szá­mol be, hogy a fájl­cse­ré­lés el­sőd­le­ges tár­gyai nem a fil­mek vagy a ze­nék, ha­nem a té­vé­ben fu­tó so­ro­za­tok egyes epi­zód­jai. „Ez a ka­lóz­ko­dás tár­sa­dal­mi­lag tel­je­sen el­fo­ga­dott for­má­ja, és a té­vé előtt töl­tött időt vált­ja ki” – val­lot­ta be Eric Gar­land, a ku­ta­tást vég­ző vál­lal­ko­zás ve­ze­tő­je. Eb­ből a szem­pont­ból te­hát ez a tech­no­ló­gia nem mű­kö­dik más­kép­pen, mint egy vi­deo­mag­nó, bár az is igaz, hogy an­nak ide­jén az azt ki­fej­lesz­tő So­nynak is pe­res­ked­nie kel­lett a fil­mes ipar kép­vi­se­lő­i­vel, hogy a ké­szü­lék for­ga­lom­ba hoz­ha­tó le­gyen.

Ve­szé­lyes kö­zös­sé­gi ol­da­lak?

Kü­lön­bö­ző kö­zös­sé­gi ol­da­la­kon „ter­ro­ri­zál­tak” osz­tály­tár­sai egy ti­zen­öt éves an­gol di­ák­lányt, aki jú­li­us vé­gén ön­gyil­kos­ság­ba me­ne­kült. Meg­an Gil­lan ha­lá­la után nem sok­kal a west­mins­te­ri ér­sek nyi­lat­ko­zott úgy, hogy „az e-mai­le­zés és az sms-ezés üres­sé te­szi az em­be­ri kap­cso­la­to­kat. A kö­zös­sé­gi ol­da­la­kon csak rö­vid ide­ig tar­tó ba­rát­sá­go­kat le­het köt­ni, me­lyek akár ön­gyil­kos­ság­hoz is ve­zet­het­nek, ha vé­get ér­nek.” Vin­cent Nic­hols egy­ház­fő a má­sik prob­lé­mát ab­ban lát­ja, hogy az em­be­rek egy­re ke­vés­bé lesz­nek ké­pe­sek va­ló­di kap­cso­la­to­kat ki­ala­kí­ta­ni, és a má­sik em­ber nem ver­bá­lis jel­zé­sei ér­tel­me­zé­sé­nek ké­pes­sé­ge is csor­bát szen­ved.

Min­den­ki en­cik­lo­pé­di­á­ja

Mic­ha­el Jack­son ne­ve a har­ma­dik leg­ke­re­set­tebb szó a leg­na­gyobb in­ter­ne­tes en­cik­lo­pé­di­án, a Wi­ki­pé­di­án. A fur­csa kö­rül­mé­nyek kö­zött el­hunyt pop­sztár ne­vét csak a Beat­les és ma­ga a wi­ki szó elő­zi meg, ez utób­bi­ra na­pon­ta száz­har­minc­ez­ren kat­tin­ta­nak rá. A leg­gya­ko­ribb ke­re­sett ki­fe­je­zé­sek kö­zött mé­dia­sztá­rok (pél­dá­ul Meg­an Fox, Ri­han­na), mo­zi­fil­mek (pél­dá­ul Al­ko­nyat, Get­tó­mil­li­o­mos), va­la­mint tör­té­nel­mi ese­mé­nyek (pél­dá­ul a má­so­dik vi­lág­há­bo­rú) és sze­rep­lők ta­lál­ha­tók. Ba­rack Oba­ma ame­ri­kai el­nök a 9. he­lyet sze­rez­te meg, míg a 29. hely­re az új­inf­lu­en­za-jár­vány ke­rült.

A Wi­ki­pé­dia ne­ve azon­ban nem­csak ke­re­sé­si top­lis­tá­ja mi­att ke­rült is­mét ref­lek­tor­fény­be. A ka­li­for­ni­ai Pa­lo Al­to Ku­ta­tá­si Köz­pont mun­ka­tár­sai nem­rég azt vizs­gál­ták, hogy az ön­kén­tes­ség­re épü­lő ol­dal mi­lyen ütem­ben fej­lő­dik. Be­szá­mo­ló­juk sze­rint a ne­tes en­cik­lo­pé­dia 2006-ban ér­te el fej­lő­dé­sé­nek csúcs­pont­ját, az­óta csök­ke­nő ütem­ben gya­ra­pod­nak az új be­jegy­zé­sek. A ha­vi szer­kesz­té­sek és az ak­tív szer­kesz­tők szá­ma is csök­kent az utób­bi pár év­ben, ezt pe­dig az­zal ma­gya­ráz­zák, hogy az együtt­mű­kö­dé­si kedv vissza­esett a ba­sás­ko­dó szer­kesz­tők mi­att: va­ló­szí­nű­leg sen­ki nem sze­re­ti, ha ko­moly idő­be­fek­te­tés­sel já­ró ja­ví­tá­sa­it egy telj­ha­tal­mú ro­vat­ve­ze­tő vissza­von­ja.

Újít a Go­og­le

Nem volt ered­mény­te­len a Mic­ro­soft Bing ke­re­ső­jé­nek üzem­be ál­lí­tá­sa. No­ha a Go­og­le-t egy­elő­re nem le­het meg­szo­ron­gat­ni az élen, de a ke­re­ső­óri­ás­nak is ti­tu­lált cég lép­ni kény­sze­rült. Ke­re­ső­jé­nek pró­ba­ver­zi­ó­ja a Caf­fei­ne (kof­fe­in) kód­ne­vet kap­ta. Azt ígé­rik, hogy más­fél­szer olyan gyor­san hu­szon­öt szá­za­lék­kal több ér­té­kes ta­lá­la­tot ad majd, mint a je­len­le­gi ke­re­ső­jük. A tesz­te­lés alatt lé­vő rend­szer a http://www2.sand­box.go­og­le.com/ cí­men ér­he­tő el.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
La­bo­ra­tó­ri­um és ora­tó­ri­um
Négy­sze­res ün­nep Be­led­ városában
Istenhez vezető úton
Gaz­da­gon te­rí­tett kö­zös asz­tal
Sas-hegy­ről néz­het­ték a tű­zi­já­té­kot
Pá­pai tan­év­nyi­tó – em­lék­táb­la-ál­lí­tás­sal
Nagy össze­fo­gás az ap­ró­sá­go­kért
Tállyai csen­des­nap
Mun­ka­év­kez­dés dé­len
Keresztutak
Egy­házak Világtanácsa
Temp­lo­ma fel­szen­te­lé­sé­nek két­száz­hu­szon­ötö­dik év­for­du­ló­ja
Ist­ván-na­pi meg­em­lé­ke­zé­s
Pé­csi Egy­ház­me­gye ala­pí­tá­sá­nak ez­re­dik év­for­du­ló­ja
Gáncs Péter evangélikus püspök Szegeden elhangzott gondolatai
Pün­kösd­vá­ró Eu­ró­pa
Tisz­telt Eu­ró­pai Par­la­men­ti Kép­vi­se­lők!
Kö­zös el­kö­te­le­zett­ség­gel
Sze­re­tet az igaz­ság­ban
Evangélikusok
Vissza­jár­nak az egy­ko­ri ovi­sok
„Azon­nal tud­tam, hogy itt a he­lyem”
Meg­szün­te­tés­től az új­já­szü­le­té­sig
e-világ
Nyár vé­gi szí­nes
Keresztény szemmel
Új szem­lé­let, ha­gyo­má­nyos ér­té­kek
Nyelv­tör­vény itt is, ott is
Va­kond­tú­rás vagy hegy?
A hét témája
Hon­nan ho­vá, evan­gé­li­kus egy­ház?
evél&levél
Ünnepi kenyér
Közlemények, nyilatkozatok
Fenn­tar­tói tá­jé­koz­ta­tó a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban be­kö­vet­ke­zett sze­mé­lyi vál­to­zá­sok­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Buchen­wald el­fe­le­dett asszo­nyai
Keveházi László: „A kereszt igéjét hirdetni kezdtem”
A vasárnap igéje
Nyit­va van a szo­ros ka­pu
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Bé­kes­ség­ben, ó, Úr­is­ten Krisz­tus­nak ven­dé­gei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 36 Nyár vé­gi szí­nes

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster