EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 36 - Fenn­tar­tói tá­jé­koz­ta­tó a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban be­kö­vet­ke­zett sze­mé­lyi vál­to­zá­sok­ról

Közlemények, nyilatkozatok

Hozzászólás a cikkhez

Fenn­tar­tói tá­jé­koz­ta­tó a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban be­kö­vet­ke­zett sze­mé­lyi vál­to­zá­sok­ról

Az el­múlt he­tek­ben szá­mos in­for­má­ció lá­tott nap­vi­lá­got a Bu­da­pest-Fa­so­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban vár­ha­tó ve­ze­tő­vál­tás­ról, a fenn­tar­tó Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház szán­dé­ka­i­ról. Ki­sebb-na­gyobb gye­re­kek édes­apá­i­ként mi ma­gunk is meg­ért­jük és át­érez­zük mind­azon ag­go­dal­ma­kat, me­lyek – kü­lö­nö­sen az is­ko­la­kez­dés előtt – min­den, gyer­me­ke is­ko­láz­ta­tá­sá­ért, ne­ve­lé­sé­ért ag­gó­dó szü­lőt fog­lal­koz­tat­nak. Ezért fon­tos­nak tart­juk, hogy most, ami­kor a hely­zet jo­gi­lag ren­de­ző­dött, a tan­tes­tü­let és a szü­lői vá­laszt­mány tá­jé­koz­ta­tá­sa is meg­tör­tént, na­gyobb nyil­vá­nos­ság előtt is egy­ér­tel­mű­vé te­gyük a hely­ze­tet.

Dr. Ódor Lász­ló igaz­ga­tó úr au­gusz­tus 31-ével kö­zös meg­egye­zés­sel tá­vo­zik a gim­ná­zi­um élé­ről. A tan­tes­tü­let és a szü­lői vá­laszt­mány előtt is kö­szö­ne­tet mond­tunk igaz­ga­tó úr­nak azért, hogy négy év alatt új táv­la­tot tu­dott nyit­ni az is­ko­la előtt, nem­zet­kö­zi ta­pasz­ta­la­tá­val, nagy­vo­na­lú­sá­gá­val a fa­so­ri gim­ná­zi­um ne­mes ha­gyo­má­nya­i­nak kö­ve­té­sét, az is­ko­la „zász­lós­ha­jó” jel­le­gé­nek vissza­ál­lí­tá­sát tűz­te ki cé­lul.

Min­den nagy­ra­be­csü­lé­sünk mel­lett azon­ban saj­ná­lat­tal ta­pasz­tal­tuk, hogy az is­ko­la gaz­dál­ko­dá­sá­nak rend­jé­ben, a ta­ní­tás min­den­na­pos meg­szer­ve­zé­sé­ben egy­re több prob­lé­ma mu­tat­ko­zott, va­la­mint hogy igaz­ga­tó úr az el­múlt évek­ben rend­sze­re­sen a fenn­tar­tó evan­gé­li­kus egy­há­zat tet­te fe­le­lős­sé a visszás­sá­go­kért. Az el­múlt két év­ben szá­mos al­ka­lom­mal igye­kez­tünk egy­ér­tel­mű­vé ten­ni, hogy a Fa­sor­ra ugyan­azok a vi­lá­gi és egy­há­zi tör­vé­nyek vo­nat­koz­nak, mint az összes töb­bi evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um­ra, me­lyek­ben nem ta­pasz­tal­tunk a fa­so­ri­hoz ha­son­ló visszás­sá­go­kat, a fenn­tar­tó­val ki­ala­ku­ló el­hú­zó­dó konf­lik­tust. Mi ma­gunk saj­nál­juk a leg­job­ban, hogy a jó­zan ér­ve­lés, mi több, ba­rá­ti szó nem ve­ze­tett ered­mény­re.

Ter­mé­sze­te­sen tud­juk, hogy a szü­lő­ket és fő­leg a ta­nu­ló­kat nem ér­dek­li az is­ko­la­igaz­ga­tó és a fenn­tar­tó vi­szo­nya, a kü­lön­bö­ző szer­ve­zé­si kér­dé­sek, an­nál in­kább fog­lal­koz­tat­ja az, hogy mi­lyen ma­rad és lesz az is­ko­la szel­le­mi­sé­ge, han­gu­la­ta, a ta­ná­ri kar össze­té­te­le, a ta­ní­tás rend­je.

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Or­szá­gos Pres­bi­té­ri­u­ma 2009. szep­tem­ber 1-jé­től 2010. jú­li­us 31-ig dr. Roncz Bé­lát, az aszó­di evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um igaz­ga­tó­ját bíz­ta meg az igaz­ga­tói fel­ada­tok el­lá­tá­sá­val. Ta­nács­adó­ként Ko­la­rovsz­ki Zol­tánt, a bé­kés­csa­bai és Töl­li Ba­lázst, a sop­ro­ni evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um igaz­ga­tó­ját kér­te fel. Mind­há­rom is­ko­la jól mű­kö­dő, or­szá­gos si­ke­re­ket és – ami még fon­to­sabb – jó­ked­vű, fe­gyel­me­zett ta­nu­ló­kat és elé­ge­dett szü­lő­ket fel­mu­tat­ni ké­pes in­téz­mény. A mai vi­lág­ban mind­ez az is­ko­lák hon­lap­já­ra kat­tint­va könnyű­szer­rel el­len­őriz­he­tő.

Mind mi, az egy­ház ve­ze­tői, mind dr. Roncz Bé­la a tan­tes­tü­let és a szü­lői vá­laszt­mány előtt is egy­ér­tel­mű­vé tet­tük, hogy az is­ko­la nyi­tott, be­fo­ga­dó, ugyan­ak­kor az evan­gé­li­um út­mu­ta­tá­sát egy­ér­tel­mű­en kö­vet­ni kí­vá­nó jel­le­gét akar­juk meg­őriz­ni. Ép­pen ezért is kér­te fel a jö­ven­dő igaz­ga­tó Győ­ri Ta­mást az is­ko­la­lel­ké­szi szol­gá­lat to­váb­bi el­lá­tá­sá­ra. He­lyet­te­se­ként igaz­ga­tó úr a ko­ráb­bi he­lyet­tes Há­mor End­rét és a szé­les kö­rű köz­ok­ta­tá­si ta­pasz­ta­la­tok­kal ren­del­ke­ző dr. Do­bos Krisz­ti­nát kér­te fel.

Amint ezt a szü­lői vá­laszt­mány ülé­sén is hang­sú­lyoz­tuk, sem az Ódor igaz­ga­tó úr ál­tal sok­szor meg­fo­gal­ma­zott hosszú tá­vú cé­lok, sem az is­ko­la szel­le­mi­sé­ge nem fog­nak vál­toz­ni. Re­mé­nye­ink sze­rint ugyan­ak­kor szer­ve­zet­tebb, fe­gyel­me­zet­tebb lesz az ok­ta­tás rend­je, csök­ken a ta­ná­ri fluk­tu­á­ció, erő­sö­dik a kol­le­gi­á­lis lég­kör a tan­tes­tü­let­ben, ja­vul a vi­szony az épü­let­tu­laj­do­nos pes­ti evan­gé­li­kus gyü­le­ke­ze­tek­kel, az igaz­ga­tó­ta­náccsal és – nem utol­só­sor­ban – a fenn­tar­tó Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház­zal.

Kér­jük, higgyék el, hogy – ugyan­úgy, mint Önök – mi is a si­ke­res fa­so­ri evan­gé­li­kus gim­ná­zi­um­ban va­gyunk ér­de­kel­tek. Min­den más hí­resz­te­lés­sel szem­ben nin­cse­nek mö­göt­tes szán­dé­ka­ink, nincs má­sik for­ga­tó­könyv, nin­cse­nek rej­tett am­bí­ci­ók. 2010. már­ci­us 31-ig ki kell ír­ni az igaz­ga­tói pá­lyá­za­tot, hogy az új, vég­le­ges igaz­ga­tó 2010. au­gusz­tus 1-jén mun­ká­ba áll­has­son, s jól mű­kö­dő is­ko­lát ve­hes­sen át.

Ed­dig is szá­mos köz­vet­len szü­lői meg­ke­re­sést kap­tunk, me­lye­ket ha­la­dék­ta­la­nul meg is vá­la­szol­tunk. Is­mét hang­sú­lyoz­zuk: ta­pasz­ta­lat­ból tud­juk, hogy nincs fon­to­sabb, mint a még­oly je­len­ték­te­len­nek tű­nő szü­lői, ta­nu­lói ag­go­dal­mak el­osz­la­tá­sa. En­nek ter­mé­sze­te­sen a jö­vő­ben is ál­lunk elé­be.

Is­ten irán­ti há­lá­val gon­do­lunk ar­ra, hogy húsz év­vel ez­előtt új­ra meg­in­dul­ha­tott az ok­ta­tás a Bu­da­pest-Fa­so­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban, és re­mél­jük, hogy az elő­dök­höz mél­tó­an, bé­kes­ség­ben, rend­ben dol­goz­hat­nak ta­ná­ra­ink, ta­nul­hat­nak gyer­me­ke­ink az ódon épü­let fa­lai kö­zött.

Erős vár a mi Is­te­nünk!

Üd­vöz­let­tel: Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök és Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő

Budapest, 2009. augusztus 24.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
La­bo­ra­tó­ri­um és ora­tó­ri­um
Négy­sze­res ün­nep Be­led­ városában
Istenhez vezető úton
Gaz­da­gon te­rí­tett kö­zös asz­tal
Sas-hegy­ről néz­het­ték a tű­zi­já­té­kot
Pá­pai tan­év­nyi­tó – em­lék­táb­la-ál­lí­tás­sal
Nagy össze­fo­gás az ap­ró­sá­go­kért
Tállyai csen­des­nap
Mun­ka­év­kez­dés dé­len
Keresztutak
Egy­házak Világtanácsa
Temp­lo­ma fel­szen­te­lé­sé­nek két­száz­hu­szon­ötö­dik év­for­du­ló­ja
Ist­ván-na­pi meg­em­lé­ke­zé­s
Pé­csi Egy­ház­me­gye ala­pí­tá­sá­nak ez­re­dik év­for­du­ló­ja
Gáncs Péter evangélikus püspök Szegeden elhangzott gondolatai
Pün­kösd­vá­ró Eu­ró­pa
Tisz­telt Eu­ró­pai Par­la­men­ti Kép­vi­se­lők!
Kö­zös el­kö­te­le­zett­ség­gel
Sze­re­tet az igaz­ság­ban
Evangélikusok
Vissza­jár­nak az egy­ko­ri ovi­sok
„Azon­nal tud­tam, hogy itt a he­lyem”
Meg­szün­te­tés­től az új­já­szü­le­té­sig
e-világ
Nyár vé­gi szí­nes
Keresztény szemmel
Új szem­lé­let, ha­gyo­má­nyos ér­té­kek
Nyelv­tör­vény itt is, ott is
Va­kond­tú­rás vagy hegy?
A hét témája
Hon­nan ho­vá, evan­gé­li­kus egy­ház?
evél&levél
Ünnepi kenyér
Közlemények, nyilatkozatok
Fenn­tar­tói tá­jé­koz­ta­tó a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban be­kö­vet­ke­zett sze­mé­lyi vál­to­zá­sok­ról
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Buchen­wald el­fe­le­dett asszo­nyai
Keveházi László: „A kereszt igéjét hirdetni kezdtem”
A vasárnap igéje
Nyit­va van a szo­ros ka­pu
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Cantate
Bé­kes­ség­ben, ó, Úr­is­ten Krisz­tus­nak ven­dé­gei
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 36 Fenn­tar­tói tá­jé­koz­ta­tó a fa­so­ri gim­ná­zi­um­ban be­kö­vet­ke­zett sze­mé­lyi vál­to­zá­sok­ról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster