EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 41 - Köszönet a sza­bad­sá­gért

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Köszönet a sza­bad­sá­gért

Öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let­tel em­lé­kez­tek a ha­tár­nyi­tás ju­bi­le­u­má­ra a De­ák té­ren

Idén ün­ne­pel­jük az 1989-es ke­let-kö­zép-eu­ró­pai tör­té­ne­lem­for­má­ló ese­mé­nyek­nek, a sop­ro­ni ha­tár­nyi­tás­nak, a ber­li­ni fal le­om­lá­sá­nak és a kom­mu­nis­ta dik­ta­tú­rák össze­om­lá­sá­nak a hu­sza­dik év­for­du­ló­ját. A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ve­ze­tő­sé­gé­nek meg­győ­ző­dé­se sze­rint he­lyes, hogy az ese­mé­nyek­re em­lé­kez­ve az egy­ház hí­vei is há­lát ad­ja­nak Is­ten­nek a vál­to­zá­sért, a tör­té­nel­mi for­du­la­tért, a rég­óta vá­gyott sza­bad­ság el­jö­ve­te­lé­ért. A ’89-es „an­nus mi­ra­bi­lis” ese­mé­nye­i­nek hu­sza­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból egy­há­zunk idén jú­li­us­ban há­rom­na­pos meg­em­lé­ke­zés­so­ro­zat­tal és em­lék­kon­fe­ren­ci­á­val idézte fel a vál­to­zá­so­kat az egy­ko­ri hely­szí­ne­ken, Sop­ron­ban és Sop­ron­pusz­tán. A ju­bi­le­um ün­nep­lé­sé­nek mél­tó zá­rá­sa­ként ok­tó­ber 2-án Há­la­adás a sza­bad­sá­gért cím­mel öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­le­tet tar­tot­tak né­met és ma­gyar nyel­ven a De­ák té­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban. A Pro­tes­táns Fó­rum köz­re­mű­ködésével szer­ve­zett ün­ne­pi is­ten­tisz­te­le­ten Bölcs­kei Gusz­táv re­for­má­tus, Vár­sze­gi Asz­trik ró­mai ka­to­li­kus és Itt­zés Já­nos evan­gé­li­kus püs­pök, va­la­mint Jo­han­nes Erlbruch bu­da­vá­ri evan­gé­li­kus lel­kész és Wil­li Klink­ham­mer ró­mai ka­to­li­kus pap li­tur­gi­ai szol­gá­la­ta mel­lett Mar­got Käß­mann han­no­ve­ri evan­gé­li­kus püs­pök hir­det­te Is­ten igé­jét.

  1. au­gusz­tu­sá­ban a pán­eu­ró­pai pik­nik sors­for­dí­tó tör­té­né­se­ket in­dí­tott el Eu­ró­pa tör­té­nel­mé­ben. A ma­gyar ha­tár­nyi­tás nyo­mán Auszt­ri­á­ba me­ne­kü­lő ke­let­né­me­tek, majd a szep­tem­ber 11-én Ma­gyar­or­szá­got nyu­gat fe­lé el­ha­gyó tár­sa­ik nem sejt­het­ték, hogy az ál­lam, mely­be nem kí­ván­tak vissza­tér­ni, né­hány hó­nap múl­va nem is lé­te­zik már. A leg­tá­jé­ko­zot­tabb po­li­ti­kai szak­ér­tők sem lát­ták elő­re, hogy a vá­rat­lan ese­mé­nyek mek­ko­ra mér­té­kű vál­to­zá­so­kat in­dí­ta­nak el, és mi­lyen hi­he­tet­len gyor­sa­ság­gal for­mál­ják át Eu­ró­pa ar­cu­la­tát. 1989-et az elem­ző pub­li­cis­ták jog­gal ne­vez­ték „an­nus mi­ra­bi­lis”-nek, a cso­dák esz­ten­de­jé­nek. A ma­gya­rok a sza­bad­sá­gért, a né­me­tek a sza­bad­sá­gon túl még or­szá­guk új­ra­egye­sí­té­sé­ért is há­lát ad­tak ezen az év­for­du­lón.

A há­la­adó öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let be­ve­ze­té­se­ként Prőh­le Ger­gely, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház or­szá­gos fel­ügye­lő­je kö­szön­töt­te a meg­je­len­te­ket. Be­szé­dé­ben rá­mu­ta­tott: a húsz év­vel ez­előtt tör­tént sors­for­dí­tó ese­mé­nyek kö­vet­kez­té­ben na­gyot for­dult a vi­lág. Mi, ma­gya­rok na­gyon sok kö­szö­ne­tet kap­tunk né­met test­vé­re­ink­től, akik úgy em­lé­kez­nek az ak­kor ná­lunk tör­tén­tek­re, hogy mi ütöt­tük ki az el­ső kö­vet a ber­li­ni fal­ból. Azon­ban el­ső­sor­ban mi tar­to­zunk kö­szö­net­tel – hang­sú­lyoz­ta az or­szá­gos fel­ügye­lő –, még­pe­dig az Eu­ró­pá­hoz tar­to­zás le­he­tő­sé­gé­ért.

Má­so­dik­ként Ba­log Zol­tán re­for­má­tus lel­kész, a Pro­tes­táns Fó­rum el­nö­ke, az Or­szág­gyűlés Emberi Jogi, Ci­vil- és Vallásügyi Bi­zott­sá­gá­nak elnöke mon­dott be­ve­ze­tő- és kö­szön­tő­be­szé­det.

„Is­ten a tör­té­ne­lem Ura” – je­len­tet­te ki, majd saj­ná­lat­tal je­gyez­te meg, hogy ezt a ki­je­len­tést már na­gyon so­kan pró­bál­ták fel­hasz­nál­ni ha­tal­mi ér­de­ke­ik és po­li­ti­kai tet­te­ik iga­zo­lá­sá­ra. Ba­log Zol­tán le­szö­gez­te, hogy a ke­resz­tény mér­ték alap­ján há­lát kell ad­nunk Is­ten­nek a tör­té­nel­mi ese­mé­nyek ala­kí­tá­sá­ért, de e sze­rint a mér­ték sze­rint a há­la­adást min­den eset­ben az ön­vizs­gá­lat­nak kell meg­előz­nie. A Pro­tes­táns Fó­rum el­nö­ke­ként ki­fe­jez­te ab­bé­li örö­mét, hogy öku­me­ni­kus kör­ben adhatnak hálát a húsz éve le­zaj­lott ese­mé­nye­kért.

Az is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­á­já­ban a Lu­the­rá­nia ének- és ze­ne­kar mű­kö­dött köz­re, ame­lyet Kamp Sa­la­mon kar­nagy ve­zé­nyelt. A ze­nei be­té­tek alatt az ün­nep­lő gyü­le­ke­zet a húsz éve tör­tént omi­nó­zus ese­mé­nye­ket do­ku­men­tá­ló fo­tók­ból össze­ál­lí­tott dia­me­di­tá­ci­ót te­kint­he­tett meg.

A há­la­adó is­ten­tisz­te­let ige­hir­de­tői szol­gá­la­tát Mar­got Käß­mann, a Han­no­ve­ri Tar­to­má­nyi Evan­gé­li­kus Egy­ház püs­pö­ke vé­gez­te Gal 5,13–15 alap­ján. Pré­di­ká­ci­ó­já­ban fel­idéz­te Ma­gyar­or­szág­nak a vál­to­zá­sok­ban be­töl­tött dön­tő sze­re­pét. Vissza­em­lé­ke­zett ar­ra a fe­szült­ség­re, amellyel lé­leg­zet­vissza­fojt­va néz­ték a te­le­ví­zi­ó­ban, hogy mi­ként kezd­ték 1989 má­ju­sá­tól a ma­gyar–oszt­rák ha­tá­ron le­bon­ta­ni a vas­füg­gönyt. Jú­ni­us 27-én cso­dál­koz­va fi­gyel­ték a ma­gyar és az oszt­rák kül­ügy­mi­nisz­ter szim­bo­li­kus szö­ges­drót­át­vá­gá­sát. Va­la­mi meg­moz­dult. A wind of chan­ge (a vál­to­zás sze­le) és a sza­bad­ság il­la­ta elő­ször Ma­gyar­or­szá­gon vált érez­he­tő­vé. A né­met püs­pök­nő ki­je­len­tet­te: a né­me­te­ket mély­sé­ge­sen össze­kö­ti a ma­gya­rok­kal az a sza­bad­ság­sze­re­tet, ame­lyet 1956-ban el­nyom­tak, de az évek hosszú so­rán utat tört ma­gá­nak. A má­sik sza­bad­sá­gát elő­tér­be he­lyez­ni min­den kon­ven­ci­ó­val szem­ben, a má­sok­tól át­vett tör­vény el­le­né­ben – ez mély­sé­ge­sen ke­resz­tény ma­ga­tar­tás.

Gon­do­lat­me­ne­té­ben Käß­mann ki­tért azok­ra az „új nem­ze­ti­szo­ci­a­lis­ta ten­den­ci­ák­ra” is, ame­lye­ket az új Eu­ró­pá­ban va­ló ál­ta­lá­nos csa­ló­dott­ság erő­sí­tett fel, de ame­lyek el­len ke­resz­tény kö­te­les­sé­günk kö­zö­sen küz­de­ni. A püspök han­got adott ab­bé­li re­mé­nyé­nek, hogy Is­ten­be ve­tett bi­za­lom­mal át tud­juk vé­szel­ni a vész­ter­hes idő­ket, mint aho­gyan a zsi­dók is át­vé­szel­ték a si­va­tag­ban töl­tött ide­jü­ket.

Az is­ten­tisz­te­le­tet kö­ve­tő­en egy­há­zunk ve­ze­tői a De­ák Té­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um dísz­ter­mé­ben ad­tak ál­ló­fo­ga­dást a há­la­adó al­ka­lom ven­dé­gei szá­má­ra. A fo­ga­dá­son – Hil­ler Ist­ván mi­nisz­ter meg­bí­zá­sá­ból – Csep­re­gi And­rás, az Ok­ta­tá­si és Kul­tu­rá­lis Mi­nisz­té­ri­um Egy­há­zi Kap­cso­la­tok Tit­kár­sá­gá­nak ve­ze­tő­je a Ma­gyar Kul­tú­rá­ért dí­jat ado­má­nyoz­ta Wil­li Klink­ham­mer bu­da­pes­ti ró­mai ka­to­li­kus pap­nak, aki be­fe­jez­te Ma­gyar­or­szá­gon vég­zett szol­gá­la­tát. Laudációt Balog Zoltán mon­dott.

Pet­ri Gá­bor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Fa­so­ri há­la­adás – nem csak a Fa­so­rért
Ős­agár­di „helyreállítás”
Kő­szik­lá­ra ala­poz­va
Pa­ró­kia­épí­tés vál­ság ide­jén
„Az Úr há­zá­ban la­kom egész éle­tem­ben”
Bu­da­ke­szi, in­dulj bát­ran!
Kon­fe­ren­cia a to­tyo­gók­ról
Pil­la­nat­kép Rá­kos­ke­reszt­úr­ról
Keresztutak
„Nem ma­gu­nkért ki­a­bálunk”
Köszönet a sza­bad­sá­gért
Öku­me­né he­lyett lel­ki com­mu­nio
Szolgáló szeretettel
Ő lesz Wolf­gang Hu­ber utód­ja?
Kuz­mics Istvánra „és” ©te­van Küz­mičre emlékeztek
Fel­hí­vás Fé­bé-díj­ra
A ke­resz­tény hit és a pénz
Evangélikusok
Re­for­má­ció és öku­me­né
If­jú­sá­gi bib­lia­kör ala­kult, ahol csak meg­for­dult
e-világ
A hü­lye­ség ko­ra
A hét témája
A leg­jobb ha­gyo­má­nyo­kat foly­tat­va
Öregdiákszemmel a húsz éve új­já­szü­le­tett Fa­sor­ról
A Fa­sor Egye­sü­let Genf rö­vid tör­té­ne­te
Még egy­szer, há­tul­ról
A közelmúlt krónikája
Idő­sek vi­lág­nap­ján
A re­for­má­ció el­ső al­só-raj­nai már­tír­jai
„Egy jobb vi­lág­ban vi­szont­lát­juk egy­mást”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Add to­vább a lán­got!
Em­lék­táb­la a fi­zi­kus­nak
Sá­pad az arany…
Csil­lag­sze­mű­ek az Ótemp­lo­mért
Rész­let az elő­adók kö­szö­nő­le­ve­lé­ből
A ge­men­ci er­dő
Tedd a vál­lam­ra a ke­zed…
Nyel­vé­ben él a di­ák?
Fa­so­ri „űr­uta­zás”
A vasárnap igéje
El­hí­va­tá­sunk a sze­re­tet
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Éle­ted nem te­her­vo­nat
Cantate
Az Úr ne­vé­ben in­du­lunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 41 Köszönet a sza­bad­sá­gért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster