EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 41 - „Nem ma­gu­nkért ki­a­bálunk”

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

„Nem ma­gu­nkért ki­a­bálunk”

Rend­kí­vü­li saj­tó­­tájékoz­ta­tó előz­te meg a re­for­má­ció hó­nap­já­nak nyi­tó isten­tisz­te­le­tét

A Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa (ME­ÖT) idén is össze­ál­lí­tot­ta a pro­tes­táns egy­há­zak ün­ne­pi ren­dez­vé­nye­it össze­fo­gó, im­már ha­gyo­má­nyos Ok­tó­ber a re­for­má­ció hó­nap­ja el­ne­ve­zé­sű or­szá­gos öku­me­ni­kus prog­ram­so­ro­za­tot. A 2009-es prog­ram ok­tó­ber 1-jé­re ki­tű­zött meg­nyi­tó ün­nep­sé­gét Bu­da­pes­ten, a MEÖT szék­há­zá­ban rend­kí­vü­li saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó előz­te meg.

A saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó össze­hí­vá­sá­ra – a re­for­má­ció hó­nap­já­nak meg­nyi­tá­sa mel­lett – az a két nap­pal ko­ráb­bi par­la­men­ti ta­lál­ko­zó adott okot, ame­lyen a tör­té­nel­mi egy­há­zak ve­ze­tői Baj­nai Gor­don mi­nisz­ter­el­nök­kel tár­gyal­tak a gaz­da­sá­gi vál­ság­ke­ze­lés kö­vet­kez­té­ben az egy­ház-fi­nan­szí­ro­zás­ban be­kö­vet­ke­zett – az egy­há­za­kat hát­rá­nyo­san érin­tő –, ide­ig­le­nes­nek mon­dott vál­to­zá­sok­ról. A re­for­má­ció hó­nap­ját meg­nyi­tó saj­tó­tá­jé­koz­ta­tón – mely­nek a szer­ve­zők a Nem ma­gun­kért ki­a­bá­lunk cí­met ad­ták – Bölcs­kei Gusz­táv püs­pök, a Ma­gyar­or­szá­gi Re­for­má­tus Egy­ház Zsi­na­tá­nak lel­ké­szi el­nö­ke, D. Sze­bik Im­re nyu­gal­ma­zott evan­gé­li­kus püs­pök, a ME­ÖT el­nö­ke, Prőh­le Ger­gely, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház (MEE) or­szá­gos fel­ügye­lő­je és Re­pa Im­re, a ka­pos­vá­ri Ka­po­si Mór Me­gyei Kór­ház fő­igaz­ga­tó fő­or­vo­sa osz­tot­ta meg gon­do­la­ta­it a saj­tó kép­vi­se­lő­i­vel.

El­ső­ként Bölcs­kei Gusz­táv szólt, s ki­fej­tet­te, hogy 2009-ben a pro­tes­táns egy­há­zak a re­for­má­ció üze­ne­tét a re­for­má­ció hó­nap­já­ban há­rom kulcs­szó, a biz­ton­ság – bi­za­lom – bi­zo­nyos­ság kö­ré fűz­ve fo­gal­maz­zák meg. Te­szik mind­ezt olyan kör­nye­zet­ben, ahol na­gyon sok min­den el­lent­mond e há­rom ér­té­ket hor­do­zó fo­ga­lom­nak. A pro­tes­tan­tiz­mus egy­há­za­i­nak ma kü­lö­nö­sen is fel­ada­tuk és kül­de­té­sük ki­áll­ni, szót emel­ni leg­el­eset­tebb, leg­véd­te­le­nebb em­ber­tár­sa­ink mel­lett, hi­szen a bi­zal­mi vál­ság a tár­sa­da­lom min­den ré­te­gé­ben ta­pasz­tal­ha­tó. Ma, ami­kor egy meg­döb­ben­tő fel­mé­rés ered­mé­nye sze­rint az em­be­rek har­minc­négy szá­za­lé­ka sem­mi­lyen re­ményt nem lát jö­vő­jé­re néz­ve, az egy­há­zak kül­de­té­se a re­for­má­ció 16. szá­za­di in­du­lá­sá­hoz vissza­tér­ve hang­sú­lyoz­ni: a pro­tes­tá­lás lé­nye­ge nem va­la­mi el­len va­ló til­ta­ko­zás, ha­nem va­la­mi mel­lett va­ló ki­ál­lás.

Bölcs­kei Gusz­táv ki­tért ar­ra is, hogy mi­lyen vál­to­zá­sok ta­pasz­tal­ha­tók az adó­fi­ze­tők ál­tal az egy­há­zak­nak fel­aján­lott egy szá­za­lék és az azt ki­egé­szí­tő ál­la­mi pén­zek te­rén a 2003-tól 2009-ig ter­je­dő idő­szak­ban: míg az adó­fi­ze­tők egy­re na­gyobb mér­ték­ben aján­la­nak fel tá­mo­ga­tást egy­há­zuk­nak, az ál­la­mi ki­egé­szí­tés zsu­go­ro­dik.

Prőh­le Ger­gely, az MEE or­szá­gos fel­ügye­lő­je rá­mu­ta­tott: az egy­szá­za­lé­kos fel­aján­lá­sok­hoz kap­cso­ló­dó­an az evan­gé­li­kus egy­há­zat is sú­lyo­san érin­ti az ál­la­mi jut­ta­tások csök­ke­nése. Ez azért szo­mo­rú, mert az utób­bi évek át­gon­dolt kam­pá­nyai sok hí­vőt el­ér­ve egy­re na­gyobb „adó­zá­si tu­da­tos­sá­got”, az egy szá­za­lé­kok át­uta­lására való haj­lan­dó­sá­got hoz­tak, mely­nek mér­he­tő ered­mé­nyei van­nak. Az or­szá­gos fel­ügye­lő a re­for­má­ció táv­la­ti gon­do­la­tát köl­csö­nöz­ve, szé­les szel­lem­tör­té­ne­ti össze­füg­gés­be he­lyez­ve Lu­ther és Kál­vin örök­sé­gét ki­fej­tet­te: lé­te­zik fe­le­lős pénz­ügyi gon­dol­ko­dás, az anya­gi ja­vak­kal va­ló jó sá­fár­ko­dás.

El­lent­mon­dá­sos hely­zet­be ke­rül­tek az egy­há­zak – foly­tat­ta Prőh­le –, for­rá­sa­ik ugyan­is csök­ken­nek, a fe­lé­jük irá­nyu­ló tár­sa­dal­mi el­vá­rás vi­szont egy­re nő. Az em­be­rek egy­re na­gyobb mér­ték­ben igény­lik a fe­le­lős se­gít­ség­nyúj­tás­ra ké­pes kö­zös­sé­gek és szer­ve­ze­tek mun­kál­ko­dá­sát. Az egy­há­zak te­hát nem ön­cél­ból igé­nyel­nek szol­gá­la­tuk­hoz anya­gi­a­kat, „nem ma­gu­kért ki­a­bál­nak”. A re­for­má­ció hó­nap­ja azt üze­ni: ami öt­száz éve el­in­dult, nem anak­ro­niz­mus, nem mú­ze­um­ba va­ló, ha­nem kö­zös örök­sé­ge a vi­lág­nak, e ré­gi­ó­nak és en­nek az or­szág­nak. Köz­kincs, mely­nek tu­da­tos át­élé­se és al­kal­ma­zá­sa köz­ér­dek, kü­lö­nö­sen ab­ból a szem­pont­ból, hogy a mo­dern eu­ró­pai pi­ac­gaz­da­ság alap­ja­it a pro­tes­tan­tiz­mus fek­tet­te le.

Re­pa Im­re fő­igaz­ga­tó ki­fej­tet­te: fon­tos­nak tart­ja, hogy az egy­há­zak az egész­ség­ügy te­rén na­gyobb sze­re­pet játssza­nak. Hang­sú­lyoz­ta: az egész­ség­ügy­ben ége­tő­en szük­sé­ges a mi­előb­bi szem­lé­let­vál­tás.

A saj­tó­tá­jé­koz­ta­tó vé­gén D. Sze­bik Im­re, a ME­ÖT el­nö­ke hi­va­ta­lo­san is meg­nyi­tot­ta az ok­tó­be­ri ren­dez­vény­so­ro­za­tot, kü­lön is ki­emel­ve a na­gyobb sza­bá­sú or­szá­gos prog­ra­mo­kat.

A saj­tó­ese­mény után kez­dő­dött a re­for­má­ció hó­nap­ját meg­nyi­tó öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let, amely­nek mon­da­ni­va­ló­ja és üze­ne­te az idei ün­ne­pi hó­nap fő­té­má­ja, a biz­ton­ság – bi­za­lom – bi­zo­nyos­ság hár­mas mot­tó kö­ré szer­ve­ző­dött.

Az ün­ne­pi is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­ai szol­gá­la­tát Gáncs Pé­ter evan­gé­li­kus püs­pök, Mé­szá­ros Kál­mán bap­tis­ta egy­ház­el­nök, Cser­nák Ist­ván me­to­dis­ta szu­per­in­ten­dens és Tarr Zol­tán re­for­má­tus lel­kész vé­gez­te. Az is­ten­tisz­te­le­ten D. Sze­bik Im­re hir­det­te az igét Zsolt 42,2–6 alap­ján.

Dr. Bó­na Zol­tán, a ME­ÖT fő­tit­ká­ra nyi­tot­ta meg az ün­ne­pi is­ten­tisz­te­le­tet kö­ve­tő kul­tu­rá­lis prog­ra­mot, ame­lyet Ady End­re ha­lá­lá­nak ki­lenc­ve­ne­dik és Kál­vin Já­nos szü­le­té­sé­nek öt­szá­za­dik év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból ál­lí­tot­tak össze. Kó­rus­mű­vek és nép­da­lok el­ének­lé­sé­vel a Ló­nyay Ut­cai Re­for­má­tus Gim­ná­zi­um ének­ka­ra mű­kö­dött köz­re, majd versek hangzottak el a De­ák Té­ri Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um di­ák­jainak tol­má­cso­lá­sá­ban.

A meg­nyi­tóün­nep­ség zá­rá­sa­ként fó­rum­be­szél­ge­tés­sel egy­be­kö­tött elő­adá­sok kö­vet­kez­tek a hó­nap fő­ té­má­já­ul vá­lasz­tott há­rom fo­ga­lom ál­tal köz­ve­tí­tett üze­net­ről, az ál­ta­luk ki­fe­je­zett gon­do­la­ti tar­tal­mak­ról és köz­éle­ti té­mák­ról. (Az elő­adá­sok előtt Var­ga György bap­tis­ta lel­kész mon­dott ál­ta­lá­nos be­ve­ze­tőt.)

A biz­ton­ság fo­gal­má­ról – a köz­biz­ton­ság és a po­li­ti­ka szem­szö­gé­ből – Sze­mer­ké­nyi Ré­ka biz­ton­ság­po­li­ti­kus, a bi­za­lom­ról – a pénz­ügyek és a köz­gaz­da­ság­tan ol­da­lá­ról – Ki­rály Jú­lia köz­gaz­dász, az MNB al­el­nö­ke tar­tott re­fe­rá­tu­mot. A bi­zo­nyos­ság hit­be­li és teo­ló­gi­ai össze­füg­gé­se­i­ről Szűcs Fe­renc re­for­má­tus teo­ló­gus elő­adá­sát hall­gat­hat­ták meg a részt­ve­vők.

Pet­ri Gá­bor – Kő­há­ti Dó­ra


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Fa­so­ri há­la­adás – nem csak a Fa­so­rért
Ős­agár­di „helyreállítás”
Kő­szik­lá­ra ala­poz­va
Pa­ró­kia­épí­tés vál­ság ide­jén
„Az Úr há­zá­ban la­kom egész éle­tem­ben”
Bu­da­ke­szi, in­dulj bát­ran!
Kon­fe­ren­cia a to­tyo­gók­ról
Pil­la­nat­kép Rá­kos­ke­reszt­úr­ról
Keresztutak
„Nem ma­gu­nkért ki­a­bálunk”
Köszönet a sza­bad­sá­gért
Öku­me­né he­lyett lel­ki com­mu­nio
Szolgáló szeretettel
Ő lesz Wolf­gang Hu­ber utód­ja?
Kuz­mics Istvánra „és” ©te­van Küz­mičre emlékeztek
Fel­hí­vás Fé­bé-díj­ra
A ke­resz­tény hit és a pénz
Evangélikusok
Re­for­má­ció és öku­me­né
If­jú­sá­gi bib­lia­kör ala­kult, ahol csak meg­for­dult
e-világ
A hü­lye­ség ko­ra
A hét témája
A leg­jobb ha­gyo­má­nyo­kat foly­tat­va
Öregdiákszemmel a húsz éve új­já­szü­le­tett Fa­sor­ról
A Fa­sor Egye­sü­let Genf rö­vid tör­té­ne­te
Még egy­szer, há­tul­ról
A közelmúlt krónikája
Idő­sek vi­lág­nap­ján
A re­for­má­ció el­ső al­só-raj­nai már­tír­jai
„Egy jobb vi­lág­ban vi­szont­lát­juk egy­mást”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Add to­vább a lán­got!
Em­lék­táb­la a fi­zi­kus­nak
Sá­pad az arany…
Csil­lag­sze­mű­ek az Ótemp­lo­mért
Rész­let az elő­adók kö­szö­nő­le­ve­lé­ből
A ge­men­ci er­dő
Tedd a vál­lam­ra a ke­zed…
Nyel­vé­ben él a di­ák?
Fa­so­ri „űr­uta­zás”
A vasárnap igéje
El­hí­va­tá­sunk a sze­re­tet
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Szószóró
Éle­ted nem te­her­vo­nat
Cantate
Az Úr ne­vé­ben in­du­lunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 41 „Nem ma­gu­nkért ki­a­bálunk”

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster