EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 42 - Misszi­ói fe­le­lős­ség­gel az új év­ez­red­ben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Misszi­ói fe­le­lős­ség­gel az új év­ez­red­ben

Ün­ne­pi EK­ME-kon­fe­ren­cia

Száz év­vel ez­előtt, 1909-ben ala­kult meg a ma­gyar evan­gé­li­kus egy­ház kül­misszi­ói egye­sü­le­te (EK­ME). Er­re a cen­te­ná­ri­um­ra em­lé­kez­tek azok, akik ok­tó­ber 8-án el­jöt­tek a De­ák tér­re. Az In­su­la Lu­the­ra­na gyü­le­ke­ze­ti ter­mé­ben tar­tott egész na­pos együtt­lét részt­ve­vői ter­mé­sze­te­sen ar­ra is em­lé­kez­tek és em­lé­kez­tet­tek, hogy a szo­ci­a­liz­mus ide­je alatt „kény­szer­szü­ne­telt” az egye­sü­le­ti mun­ka, és ti­zen­öt év­vel ez­előtt Bre­bovsz­ky Gyu­la lel­kész kez­de­mé­nye­zé­sé­re szer­ve­ző­dött új­já.

A gyü­le­ke­ze­ti te­rem zsú­fo­lá­sig meg­telt az egye­sü­let tag­ja­i­val, a kül­misszió ba­rá­ta­i­val és az ér­dek­lő­dők­kel. Za­lán Pé­ter­nek, a kül­misszi­ói egye­sü­let vi­lá­gi el­nö­ké­nek meg­nyi­tó­já­val kez­dő­dött az ün­nep­ség, ame­lyen – né­mi­képp meg­le­pő mó­don – el­ső­sor­ban nem a múlt­tal fog­lal­koz­tak. A kon­fe­ren­cia részt­ve­vői fő­ként a „ho­gyan to­vább” kér­dé­sé­re ke­res­ték a vá­laszt, az­az ar­ra, mi­lyen mó­don szol­gál­hat­ja ez az egye­sü­let is a 21. szá­zad­ban a kül­misszió ügyét.

A négy elő­adó: Pe­ter Wei­g­and, a Ba­jor Misszió lel­kész-igaz­ga­tó­ja (Neu­en­dett­el­sau), Nagy Do­rottya ku­ta­tó (Göt­tin­gen), Heik­ki Hil­vo, a Finn Misszi­ói Tár­sa­ság Ázsia-ko­or­di­ná­to­ra (Hel­sin­ki) és Em­ma­nu­el Ki­leo misszi­ói lel­kész (Tan­zá­nia) re­ferátuma­ik­ban fel­vá­zol­ták a misszió mai hely­ze­tét, és igye­kez­tek meg­vá­la­szol­ni a fel­ve­tő­dő kér­dé­se­ket.

Csak né­hány gon­do­lat az el­hang­zot­tak­ból. A misszió szót új tar­ta­lom­mal kell meg­töl­te­ni. – A misszió az egy­ház lé­nye­gé­nek a ki­fe­je­ző­dé­se, ahol a szó­nak és a tett­nek el­vá­laszt­ha­tat­lan egy­ség­ben kell szol­gál­nia és be­töl­te­nie Krisz­tus misszi­ói pa­ran­csát. – Ma már Eu­ró­pa szo­rul misszi­ó­ra.

Pe­ter Wei­g­and idéz­te a Pá­pua Új-gui­ne­ai Evan­gé­li­kus Egy­ház benn­szü­lött püs­pö­két: „Az eu­ró­pa­i­ak el­fe­lej­tet­ték az evan­gé­li­u­mot, Jé­zus Krisz­tus öröm­üze­ne­tét.”

„Ah­hoz, hogy szol­gál­has­sunk a misszi­ó­ban, hi­te­le­sen kell hir­det­nünk és meg­él­nünk az evan­gé­li­u­mot. Meg kell te­hát újul­nunk! Ami­kor pe­dig új iden­ti­tást ke­re­sünk, ak­kor hin­nünk kell a Szent­lé­lek át­for­má­ló meg­újí­tó, ere­jé­ben” – fo­gal­maz­ta meg Heik­ki Hil­vo.

Az elő­adá­sok szü­ne­te­i­ben ked­ves meg­le­pe­tés­ként két há­zas­pár – akik a né­met­or­szá­gi hes­sen-nas­sa­ui tar­to­má­nyi egy­ház­hoz tar­toz­nak, és ma­guk is több íz­ben vé­gez­tek ki­se­gí­tő misszi­ói szol­gá­la­tot Af­ri­ká­ban – af­ri­kai nép­vi­se­let­ben, szu­a­hé­li nyel­ven éne­kelt, amely­be lel­ke­sen kap­cso­ló­dott be Em­ma­nu­el Ki­leo tan­zá­ni­ai lel­kész is.

Vá­rat­la­nul rö­vid idő­re meg­tisz­tel­te az ün­nep­sé­get Man­ga­si Si­homb­ing in­do­néz nagy­kö­vet is, aki evan­gé­li­kus ke­resz­tény­ként rend­kí­vül fon­tos­nak tart­ja az egy­há­zak misszi­ói szol­gá­la­tát. Sok el­fog­lalt­sá­ga el­le­né­re ezért sza­kí­tott időt ar­ra, hogy részt ve­gyen az ün­nep­ség meg­nyi­tá­sán, és együtt örül­jön a misszi­ói egye­sü­let tag­ja­i­val.

Nem­csak idős test­vé­rek je­len­lé­te jel­le­mez­te az együtt­lé­tet, ha­nem lel­kes, vi­dám fi­a­ta­lo­ké is, akik­nek a szol­gá­la­ta friss, öröm­te­li han­gu­la­tot te­rem­tett. A fa­so­ri gim­na­zis­ták – Sztró­kay Edit ta­nár­nő kí­sé­re­té­ben – rö­vid film­jük­kel tet­tek hi­tet ar­ról, hogy fe­le­lős­sé­get érez­nek a misszió iránt. Fi­a­tal, le­en­dő ének- és ze­ne­ta­ná­rok pe­dig – Bre­bovsz­ky Klá­ra ve­ze­té­sé­vel – éne­ke­ik­kel szí­ne­sí­tet­ték az al­kal­mat.

Az ün­nep­ség ke­re­té­ben hir­det­ték ki a ko­ráb­ban ki­írt teo­ló­gi­ai pá­lyá­zat ered­mé­nyét is. A bí­rá­ló­bi­zott­ság ér­té­ke­lé­se alap­ján az egye­sü­let Cson­ká­né Sza­bó Mag­da lel­kész­nőt ju­tal­maz­ta Eu­ró­pa mint misszi­ói te­rü­let a 21. szá­zad­ban cí­mű írá­sá­ért.

Az ün­nep­ség ki­ál­lí­tás meg­nyi­tá­sá­val fe­je­ző­dött be az Evan­gé­li­kus Or­szá­gos Mú­ze­um­ban. Lá­to­ga­tói meg­te­kint­he­tik az EK­ME múlt­já­nak és je­le­né­nek do­ku­men­tu­ma­it. A ren­de­zők azt sze­ret­nék, ha ez a „kon­fe­ren­ci­át zá­ró ki­ál­lí­tás­meg­nyi­tó” szim­bo­li­kus je­len­tést is hor­doz­na. A misszi­ó­ról va­ló gon­dol­ko­dá­sunk nem fe­je­ződ­het be egy ün­nep­ség­gel. Min­dig kell, hogy nyi­tást, kez­dést, in­dít­ta­tást és új táv­la­to­kat hoz­zon Is­ten misszi­ó­ra hi­va­tott né­pe éle­té­ben.

Id. Pin­tér Ká­roly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A vág­ta
Há­ló­ko­csin
Ége­tő­en szük­sé­ges az er­köl­csi men­tő­öv
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Jé­zus ko­pog­ta­tott szí­vünk aj­ta­ján
Isten és a közösség új hajléka
Az imád­ság ener­gia-után­pót­lás
Pa­ró­kiaszint-szen­te­lés Sú­ron
Erős to­rony az Úr ne­ve…
Szub­jek­tí­ven a szom­bat­ról
Mi még­is épít­ke­zünk
Misszi­ói fe­le­lős­ség­gel az új év­ez­red­ben
Alberti ko­rál­ének­lé­si ver­seny
Kö­zös szív­vel, lé­lek­kel
Kick-box Me­ző­be­rény­ben
Elnököt láttak vendégül
Keresztutak
Re­gi­o­ná­lis Ta­izé-ta­lál­ko­zó is­mét Pé­csett
A szovjet kényszermunkatáborok áldozataira em­lé­keztek
Nem­zet­kö­zi Test­vé­ri Bör­tön­tár­sa­ság
Evangélikusok
A fő­her­ceg­nő ud­va­ri lel­ké­sze
e-világ
Könyv­tá­ro­sok az in­ter­ne­ten
Keresztény szemmel
Min­den­na­pi ke­nyér
A biz­ton­ság, a bi­za­lom és a bi­zo­nyos­ság ne­vé­ben…
A hét témája
Helyzetkép egyházunkról
evél&levél
„És még­is van­nak vén fa­lak kö­zöt­tünk….” (EÉ 556)
Fél évszázada konfirmáltak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szol­gá­ló sze­re­tet
A Luther Kiadó új könyve
Pár­na­vég­től az os­tya­sü­tő­ig
A bel­ső em­ber erő­sí­té­se
A vasárnap igéje
Az Úr sze­rint dol­goz­ni öröm
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­tisz­te­le­ti ren­dek a GyLK-ban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 42 Misszi­ói fe­le­lős­ség­gel az új év­ez­red­ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster