EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2009 - 42 - Könyv­tá­ro­sok az in­ter­ne­ten

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Könyv­tá­ro­sok az in­ter­ne­ten

A leg­több em­ber­nek a könyv­tá­rak­ról nagy, csen­des te­rek és a sok könyv jut­nak eszé­be, de rög­tön hoz­zá­te­szik, hogy ha­ma­ro­san úgy­is az in­ter­ne­ten le­het majd el­ér­ni min­dent, és fe­les­le­ge­sek lesz­nek ezek az in­téz­mé­nyek. A va­ló­ság­ban azon­ban a „vir­tu­á­lis vi­lág­könyv­tár” lét­re­jöt­te nagy­ban függ a könyv­tá­ri há­ló­za­tok di­gi­ta­li­zá­lá­si te­vé­keny­sé­gé­től. Egy szó, mint száz, a könyv­tá­rak ép­pen ab­ban a ci­pő­ben jár­nak, mint az egy­há­zak: be kell bi­zo­nyí­ta­ni­uk lét­jo­go­sult­sá­gu­kat az in­ter­net vi­lá­gá­ban.

Sok könyv­tár­ban tar­ta­nak in­ter­net­tan­fo­lya­mo­kat fi­a­ta­lok­nak és idő­seb­bek­nek. In­gye­ne­sen el­ér­he­tő­ek hely­ben kü­lön­bö­ző fi­ze­tős adat­bá­zi­sok, ame­lyek a Go­og­le ke­re­ső­jé­től el­té­rő­en nem a web fel­szí­nén ku­tat­ják az in­for­má­ci­ó­kat, ha­nem a mé­lyebb ré­te­gek­ben. Egyes könyv­tá­ri hon­la­po­kon már nem­csak a ha­gyo­má­nyos e-mail el­ér­he­tő­ség van fel­tün­tet­ve, ha­nem chat­ab­la­kok­ban is te­het­nek fel kér­dé­se­ket – mun­ka­idő­ben – az ér­dek­lő­dők. Még­is, mi­ért nin­cse­nek tisz­tá­ban az em­be­rek az újí­tó szán­dé­kok­kal?

Az ok va­ló­szí­nű­leg a ha­gyo­má­nyok­ban ke­re­sen­dő: a könyv­tá­ros nem a di­gi­tá­lis kor­ban ki­ala­kult szak­ma kép­vi­se­lő­je, és több év­szá­za­don ke­resz­tül egé­szen más kö­zeg­ben kel­lett mű­köd­nie. Mind­ez nem azt je­len­ti, hogy az ezzel foglalkozók ne ha­lad­ná­nak a kor­ral: az in­for­ma­ti­kus­könyv­tá­ros-kép­zés több szá­mí­tás­tech­ni­kai ér­dek­lő­dé­sű fi­a­talt vonz az egye­tem­re, akik­nek a szak­ma­be­li­ek ko­moly szem­lé­let­be­li vál­to­zást kö­szön­het­nek.

Né­hány könyv­tá­ros már ko­ráb­ban is hasz­nált blo­go­kat gyors in­for­má­ció­köz­lő fe­lü­let­ként, akár egy in­téz­mény kép­vi­se­le­té­ben, akár lel­kes ma­gán­sze­mély­ként. Két fi­a­tal könyv­tá­ros, Ta­kács Dá­ni­el és Pasz­ter­nák Ádám úgy dön­tött 2006 ok­tó­be­ré­ben, hogy kö­zös ke­re­tet biz­to­sí­ta­nak a könyv­tá­ri blo­gok­nak, így jött lét­re a Klog-csa­lád. Pél­da­mu­ta­tás­kép­pen át­köl­töz­tet­ték sa­ját blog­ja­i­kat, eb­ből ala­kult ki az Élet és könyv­tár (http://ek.klog.hu) és a Fi­a­ta­los könyv­tár­szem­lé­let (http://fiksz.klog.hu), ez utób­bi­nak je­len­leg az ar­chi­vált ver­zi­ó­ja ­ér­he­tő el, ha­ma­ro­san új­ra­in­dít­ják A jö­vő könyv­tá­ra cím­mel. A két szer­ve­ző meg­pró­bált fel­ke­res­ni min­den ko­ráb­bi könyv­tá­ros blog­gert, akik ad­dig in­gye­nes blog­szol­gál­ta­tót hasz­nál­tak, to­váb­bá vár­ták a blo­go­lást ter­ve­ző kol­lé­gá­kat is, hogy ne­kik is tár­he­lyet biz­to­sít­has­sa­nak.

Ma már mint­egy öt­ven kez­de­mé­nye­zés­nek ad he­lyet a Klog, köz­tük ha­gyo­má­nyos „én­blo­gok­nak” (pél­dá­ul Hor­váth Sán­dor Do­mon­kos könyv­tár­igaz­ga­tó blog­ja a http://hsd.klog.hu/ cí­men), spe­ci­á­lis te­rü­le­tek­nek (pél­dá­ul észa­ki könyv­tár­ügy a http://ne­meth­mar­ton.klog.hu/ ol­da­lon) és in­téz­mé­nyek­nek (pél­dá­ul az EL­TE Egye­te­mi Könyv­tá­rá­nak – http://egye­te­mi.klog.hu/). Tar­tal­mu­kat te­kint­ve meg­ta­lál­ha­tó­ak an­gol­ból for­dí­tott szak­cik­kek, ma­gyar írások, il­let­ve prog­ram- és könyv­aján­lók is.

A Klog egy­sze­rű­en hasz­nál­ha­tó, így gyor­san kö­zöl­he­tők és be­sze­rez­he­tők az in­for­má­ci­ók, könnyű a hí­rek kom­men­te­lé­se is. Ezen túl­me­nő­en még re­mek kö­zös­sé­get is je­lent, ahol bát­ran le­het tech­ni­kai vagy szak­mai ta­ná­csot kér­ni a ha­son­ló ér­dek­lő­dé­sű­ek­től. Rész­ben ez a tár­sa­ság hoz­ta lét­re a Ma­gyar Könyv­tá­ro­sok Egye­sü­le­té­nek fej­lett in­for­má­ci­ós tech­no­ló­gi­ák és tár­sa­da­lom szek­ci­ó­ját, ahol im­már hi­va­ta­los ke­re­tek kö­zött mű­köd­het.

Tő­lük in­dult az Or­szá­gos Szé­ché­nyi Könyv­tár – Könyv­tá­ri In­té­zet ke­re­te­in be­lül mű­kö­dő Könyv­tár­por­tál öt­le­te, amely el­ér­he­tő a http://konyv­tar.hu ol­dal­ról. A re­giszt­rált fel­hasz­ná­lók a fő­ol­da­lon lát­hat­ják, mi­lyen na­gyobb könyv­tá­rak van­nak a kö­ze­lük­ben; a rendszer az adat­bá­zis­ban lé­vő könyv­tá­rak­ban egy­szer­re ke­res a köny­vek­re, a le­já­ró köny­vek­ről pe­dig sms-ér­te­sí­tést tud kül­de­ni a Go­og­le Ca­len­dar-in­teg­rá­ció ré­vén.

A könyv­tá­ros­szak­ma egy­re in­kább rá­éb­red az in­ter­net és a web2.0 hasz­ná­la­tá­nak szük­sé­ges­sé­gé­re, er­ről tan­fo­lya­mo­kat is tar­ta­nak az al­kal­ma­zot­tak­nak. To­váb­bá raj­ta van­nak a kö­zös­sé­gi por­tá­lo­kon (pél­dá­ul iWiW, Fa­ce­book), de a Twit­te­ren és a Nin­gen is, és eze­ket az esz­kö­zö­ket ta­nít­ják is az egye­te­me­ken.

A vál­to­zás ter­mé­sze­te­sen nem egy­sze­rű és pil­la­na­tok alatt be­kö­vet­ke­ző fo­lya­mat, de nyit­ni kell a vi­lág fe­lé, ha nem sze­ret­nénk, hogy az túl­lép­jen raj­tunk. A mai gye­re­kek már az in­ter­ne­ten nő­nek fel, de ez nem azt je­len­ti, hogy nincs szük­sé­gük a könyv­tá­rak­ra, ezért kell fel­hív­ni a fi­gyel­mü­ket a lé­te­zé­sük­re. A Klog lét­re­ho­zá­sa és mű­köd­te­té­se jó pél­da le­het bár­ki­nek, aki úgy gon­dol­ja, hogy a ha­gyo­má­nyok meg­őr­zé­se mel­lett él­ni kell az új­don­sá­gok kí­nál­ta le­he­tő­sé­gek­kel is.

Ha­bók Lil­la


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A vág­ta
Há­ló­ko­csin
Ége­tő­en szük­sé­ges az er­köl­csi men­tő­öv
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Jé­zus ko­pog­ta­tott szí­vünk aj­ta­ján
Isten és a közösség új hajléka
Az imád­ság ener­gia-után­pót­lás
Pa­ró­kiaszint-szen­te­lés Sú­ron
Erős to­rony az Úr ne­ve…
Szub­jek­tí­ven a szom­bat­ról
Mi még­is épít­ke­zünk
Misszi­ói fe­le­lős­ség­gel az új év­ez­red­ben
Alberti ko­rál­ének­lé­si ver­seny
Kö­zös szív­vel, lé­lek­kel
Kick-box Me­ző­be­rény­ben
Elnököt láttak vendégül
Keresztutak
Re­gi­o­ná­lis Ta­izé-ta­lál­ko­zó is­mét Pé­csett
A szovjet kényszermunkatáborok áldozataira em­lé­keztek
Nem­zet­kö­zi Test­vé­ri Bör­tön­tár­sa­ság
Evangélikusok
A fő­her­ceg­nő ud­va­ri lel­ké­sze
e-világ
Könyv­tá­ro­sok az in­ter­ne­ten
Keresztény szemmel
Min­den­na­pi ke­nyér
A biz­ton­ság, a bi­za­lom és a bi­zo­nyos­ság ne­vé­ben…
A hét témája
Helyzetkép egyházunkról
evél&levél
„És még­is van­nak vén fa­lak kö­zöt­tünk….” (EÉ 556)
Fél évszázada konfirmáltak
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Szol­gá­ló sze­re­tet
A Luther Kiadó új könyve
Pár­na­vég­től az os­tya­sü­tő­ig
A bel­ső em­ber erő­sí­té­se
A vasárnap igéje
Az Úr sze­rint dol­goz­ni öröm
Oratio oecumenica
Oratio œcumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
Cantate
Is­ten­tisz­te­le­ti ren­dek a GyLK-ban
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2009 42 Könyv­tá­ro­sok az in­ter­ne­ten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster