EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 18 - Kerületi közgyűlés észa­kon

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kerületi közgyűlés észa­kon

Kü­lön­bö­ző szol­gá­la­ti ágak be­mu­tat­ko­zá­sa volt az el­ső na­pi­ren­di pont az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let ta­va­szi köz­gyű­lé­sén. A Mis­kolc vá­ro­sá­ban ta­rtott, áp­ri­lis 23-i ta­nács­ko­zá­son Sán­dor Fri­gyes es­pe­res kez­dő­áhí­ta­ta után Fel­leg­vá­ri Zol­tán igaz­ga­tó a 2001-ben új­ra­in­dult Evan­gé­li­kus Kos­suth La­jos Gim­ná­zi­um és Pe­da­gó­gi­ai Szak­kö­zép­is­ko­lá­ról, Bu­day Bar­na­bás egye­te­mi lel­kész pe­dig a mis­kol­ci evan­gélikus egye­te­mi gyü­le­ke­zetben fo­lyó mun­ká­ról szólt rö­vi­den.

A ke­rü­let püs­pö­ke, Fa­bi­ny Ta­más je­len­té­sé­ben a négy­száz­öt­ven év­vel ez­előtt meg­halt Phi­lipp Me­lancht­hon mun­kás­sá­gá­ról szól­va hang­sú­lyoz­ta az egy­ház leg­fon­to­sabb is­mér­ve­it – hogy ben­ne az igét tisz­tán hir­de­tik, és a szent­sé­ge­ket he­lye­sen szol­gál­tat­ják ki –, szólt to­váb­bá a kép­zés, a kul­tú­ra és a köz­élet fon­tos­sá­gá­ról. A püs­pök ez­után az elő­ször össze­ál­lí­tott Egy­ház­ke­rü­le­ti kró­ni­ka se­gít­sé­gé­vel, ké­pes for­má­ban fog­lal­ta össze a ke­rü­let gyü­le­ke­ze­te­i­ben, dia­kó­ni­ai és ok­ta­tá­si in­té­ze­te­i­ben vég­zett sok­szí­nű szol­gá­la­tot. A ter­vek sze­rint – a pon­to­sí­tá­sok és ki­egé­szí­té­sek után – a ke­rü­let­ben mű­kö­dő összes gyü­le­ke­zet és in­téz­mény meg­kap­ja az öt­ven­ol­da­las, szí­nes ki­ad­ványt.

Ben­czúr Lász­ló ke­rü­le­ti fel­ügye­lő rész­le­te­sen be­szá­molt az el­múlt idő­szak épít­ke­zé­se­i­ről és vál­to­zá­sa­i­ról. Ör­ven­de­tes­nek tart­ja – mondta –, hogy a vi­dék­fej­lesz­té­si pá­lyá­za­ton tíz gyü­le­ke­zet­ből hét volt ered­mé­nyes a ke­rü­let­ben, és eb­ből há­rom azon­nal el is kezd­he­ti a mun­ká­la­to­kat. Hang­sú­lyoz­ta, hogy az épít­ke­zé­sek­nél na­gyon fon­tos a meg­fe­le­lő szak­em­be­rek (mű­sza­ki, pénz­ügyi és köz­be­szer­zé­si szak­ér­tők) ki­je­lö­lé­se. Je­len­té­se vé­gén a fel­ügye­lő meg­em­lí­tet­te mind­azon lel­ké­szek­nek és fel­ügye­lők­nek a ne­vét, akik az el­múlt év­ben tá­voz­tak el kö­zü­lünk, il­let­ve meg­ne­vez­te azon test­vé­re­ket, akik je­len­leg va­la­mi­lyen be­teg­ség­ben szen­ved­nek – ké­ré­sé­re egy­per­ces csen­des imád­ság­ban gon­dol­tak rá­juk a je­len­lé­vők.

A köz­gyű­lés meg­hall­gat­ta a ke­rü­le­ti fe­le­lő­sök – a misszi­ói, pá­lyá­za­ti, jo­gi fe­le­lős, va­la­mint a Gusz­táv Adolf Se­gély­szolgálat fe­le­lő­se – szo­ká­sos be­szá­mo­ló­it, majd Ben­ce Im­re es­pe­res ka­pott szót, hogy a Bu­dai Egy­ház­me­gye ál­tal ké­szí­tett mun­ka­prog­ram­ról ad­jon rö­vid tá­jé­koz­ta­tást.

A hoz­zá­szó­lá­sok so­rán több té­ma is meg­moz­gat­ta a köz­gyű­lé­sen részt ve­vő­ket: a ci­gány­misszió fon­tos­sá­ga, a gyü­le­ke­ze­tek egy­mást se­gí­tő, kö­zös te­her­vi­se­lé­se.

A lel­ké­szek­re há­ru­ló fel­ada­tok kap­csán szó esett ar­ról, hogy el­to­ló­dott a lá­to­ga­tás és az ad­mi­niszt­rá­ció ará­nya. Nem len­ne sza­bad en­ged­ni, hogy oly­annyi­ra le le­gyen ter­hel­ve egy lel­kész, hogy ne ma­rad­jon ide­je és ener­gi­á­ja a te­rü­le­tén élő evan­gé­li­kus csa­lá­dok rend­sze­res lá­to­ga­tá­sá­ra. A hoz­zá­szó­lá­sok­ból ki­de­rült, hogy van­nak he­lyek, ahol la­i­ku­sok be­vo­ná­sá­val ha­té­ko­nyan tud együtt­mű­köd­ni lel­kész és gyü­le­ke­zet.

A 2009. évi költ­ség­ve­tés jó­vá­ha­gyá­sa után az ide­it vi­tat­ta meg a köz­gyű­lés. Az el­múlt év­hez ké­pest húsz szá­za­lék­kal csök­ken­tett ke­rü­le­ti kü­lön ke­re­tet si­ke­rült ará­nyo­san meg­osz­ta­ni a kü­lön­bö­ző te­rü­le­tek kö­zött. A leg­na­gyobb összeg to­vább­ra is a gyü­le­ke­ze­ti be­ru­há­zá­sok rovatban sze­re­pel, de na­gyobb hang­súlyt kap­tak a költ­ség­ve­tés­ben a hu­mán erő­for­rást érin­tő és a misszi­ói ki­adá­sok. Az er­re a cél­ra el­kü­lö­ní­tett ke­ret­ből idén is­mét le­he­tő­ség lesz üdü­lé­si tá­mo­ga­tás igény­be­vé­te­lé­re, bár en­nek mód­ja még nincs meg­ha­tá­roz­va.

A köz­gyű­lés vé­gén Fa­bi­ny Ta­más püs­pök két ak­tu­á­lis fel­adat­ra hív­ta fel a je­len­lé­vők – kü­lö­nös­kép­pen a lel­ké­szek és es­pe­re­sek – fi­gyel­mét: min­den­ki szer­vez­ze sa­ját gyü­le­ke­ze­té­ben a má­jus 15-i ke­rü­le­ti misszi­ói na­pon va­ló rész­vé­telt, il­let­ve hang­sú­lyoz­ta az egy­szá­za­lé­kos adó­fel­aján­lá­sok fon­tos­sá­gát, az er­re va­ló fi­gye­lem­fel­hí­vást a pla­ká­tok se­gít­sé­gé­vel.

Hor­váth-He­gyi Áron


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A teg­nap es­ti ige „jó” ma reg­gel­re is
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ré­gi­ből újat
Evan­gé­li­kus „csúcs­csar­nok”
Kerületi közgyűlés délen
Kerületi közgyűlés észa­kon
Élim ki­lenc év­ti­ze­de
A vissza­szer­zett va­sár­nap örö­me
Mun­ka­tár­si ta­lál­ko­zó Szar­va­son
Fenn­tart­ha­tó­ság és ve­ze­tői jö­vő­kép
A pres­bi­ter és há­zas­tár­sa
Ket­tős há­ló szö­vé­sé­re vál­lal­koz­nak
Ör­ven­de­zés re­no­vá­lá­sok után
Keresztutak
Me­lancht­hon­ra em­lé­kez­tek Né­methonban
Püs­pö­kök de­di­kál­tak
A ke­resz­tény egy­há­zak vál­sá­gá­ról ír­nak a né­met la­pok
Ró­lad van szó!
Ma­gyar pap­nék Ba­jor­or­szág­ban
e-világ
Tiltakozás a Ka­to­li­ku­s Rádió neoliberális elhallgattatása ellen
„A sze­re­tet glo­ba­li­zá­ci­ó­ja” a min­den­na­pok gya­kor­la­tá­ban
Keresztény szemmel
Válasz - 2010
Cui pro­dest?
A hét témája
Fe­hér bot­tal és ku­tyá­val
A ka­ted­rán in­nen…
… és a ka­ted­rán túl
Vak­ve­ze­tő­ku­tya-ki­kép­ző is­ko­lá­ban
evél&levél
Nyi­tott szív­vel az „Úr kö­nyö­rü­le­tes szí­ve” nap­ján
Fény­kép­ki­ál­lí­tás a csil­lag­hegy–bé­kás­me­gye­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Dzsessz, ha­ran­gok, Gyón…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Egy hi­bá­ja a val­lá­sos meg­győ­ző­dé­se”
Örök ké­pek, ve­szen­dő éle­tek
Az ér­ték­men­tés foly­ta­tó­dik
Tisz­tel­gés egy bá­tor ki­ál­lás előtt
Nagy­ma­ma
Tű­nő­dés a mor­fon­dí­ro­zás­ról
Fa­so­ri folk­lór­fesz­ti­vál
Nor­vég nép­fő­is­ko­la di­ák­ja­i­nak kon­cert­je a Fa­sor­ban
A vasárnap igéje
Az új ének for­rá­sa
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jer, ör­vend­jünk, ke­resz­tyé­nek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 18 Kerületi közgyűlés észa­kon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster