EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 18 - Fenn­tart­ha­tó­ság és ve­ze­tői jö­vő­kép

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Fenn­tart­ha­tó­ság és ve­ze­tői jö­vő­kép

Az evan­gé­li­kus ok­ta­tá­si in­téz­mé­nyek – óvo­dák, ál­ta­lá­nos és kö­zép­is­ko­lák – ve­ze­tő­i­nek szo­ká­sos ta­va­szi kon­fe­ren­ci­á­ját áp­ri­lis 19-én és 20-án tar­tot­ták a ba­la­ton­szár­szói Evan­gé­li­kus Kon­fe­ren­cia- és Misszi­ói Ott­hon­ban. Po­kor­ni Zol­tán sze­mé­lyé­ben egy volt ok­ta­tá­si mi­nisz­ter is meg­osz­tot­ta gon­do­la­ta­it a je­len­lé­vők­kel. Az is­mét kor­mány­zás­ra ké­szü­lő Fi­desz–KDNP or­szág­gyű­lé­si kép­vi­se­lő­jé­vel a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház or­szá­gos fel­ügye­lő­je, Prőh­le Ger­gely be­szél­ge­tett. A szak­mai tá­jé­ko­zó­dás mel­lett fel­töl­tő­dés­re, a kö­zös­ség meg­élé­sé­re is le­he­tő­sé­get kí­ná­ló két nap köz­pon­ti té­má­ja a fenn­tart­ha­tó­ság és a ve­ze­tői jö­vő­kép kér­dé­se volt. A kon­fe­ren­cia összeg­zé­sé­re Ka­li­na Ka­ta­lint, egy­há­zunk ok­ta­tá­si és ne­ve­lé­si osz­tá­lyá­nak ve­ze­tő­jét kér­tük.

– Az evan­gé­li­kus egy­ház – mé­re­té­hez ké­pest – igen je­len­tős is­ko­la­rend­szert tart fönn. Ko­moly ki­hí­vást je­lent az in­téz­mé­nyek élet­ké­pes­sé­gé­nek hosszú tá­vú biz­to­sí­tá­sa, le­gyen szó a mű­köd­te­tésnek akár az anya­gi, akár a sze­mé­lyi fel­té­te­le­i­ről. Sa­já­tos adott­ság, hogy mi­köz­ben az in­téz­mé­nyek a lu­the­rá­nus szel­le­mi­ség to­vább­adá­sá­nak is köz­pont­jai, az is­ko­lák ta­nu­lói kö­zött ál­ta­lá­ban az evan­gé­li­kus gye­re­kek van­nak ke­ve­seb­ben. So­kat be­szél­get­tünk ar­ról, va­jon nem je­lent-e kon­zer­va­tív el­ha­tá­ro­ló­dást a mo­dern vi­lág­tól, hogy ki­tar­tunk evan­gé­li­kus ér­té­ke­ink mel­lett. Egyet­ér­tés ala­kult ki ab­ban, hogy al­kal­maz­kod­nunk kell a 21. szá­zad el­vá­rá­sa­i­hoz, de to­vább­ra is a ha­gyo­má­nyos ér­té­ke­ket kell kép­vi­sel­nünk. Mi­ként Itt­zés Já­nos el­nök-püs­pök és Fa­bi­ny Ta­más püs­pök sza­va­i­ból ki­de­rült, az egy­ház ve­ze­té­se is ezt vár­ja el ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink­től.

A ve­ze­tői jö­vő­kép kér­dé­se azért ke­rült a kon­fe­ren­cia na­pi­rend­jé­re, mert in­téz­mé­nye­ink élé­re na­gyon ne­héz – min­den szem­pont­ból meg­fe­le­lő – ve­ze­tő­ket ta­lál­ni. És en­nek nem az a fő oka, hogy a tör­vény ér­tel­mé­ben csak evan­gé­li­kus val­lá­sú sze­mély tölt­he­ti be a ve­ze­tői po­zí­ci­ót, ha­nem az, hogy nap­ja­ink­ban óvo­da- vagy is­ko­la­igaz­ga­tó­nak len­ni nem túl há­lás fel­adat. Még­pe­dig azért nem, mert az igaz­ga­tó egy sze­mély­ben fe­le­lős min­de­nért: a gye­re­kek ok­ta­tá­sá­nak-ne­ve­lé­sé­nek szín­vo­na­lá­ért épp­úgy, mint az in­téz­mény gaz­dál­ko­dá­sá­ért. Az in­téz­mény­ve­ze­tés rend­jét te­hát a tör­vény­ho­zás szint­jén is új­ra kel­le­ne gon­dol­ni. Ezt je­lez­tük is az il­le­té­ke­sek­nek. Je­len­leg egyéb­ként két or­szá­gos és két gyü­le­ke­ze­ti fenn­tar­tá­sú ok­ta­tá­si in­téz­mény élé­re ke­re­sünk ve­ze­tőt, jö­vő­re pe­dig hat he­lyen jár majd le az igaz­ga­tó meg­bí­za­tá­sa.

Egy­há­zunk in­téz­mény­rend­sze­rei kö­zül a dia­kó­ni­ai és az ok­ta­tá­si a leg­na­gyobb. Fon­tos­nak tart­juk, hogy e két te­rü­let kö­zött kap­cso­ló­dá­si pon­to­kat épít­sünk ki. Ezért is szer­vez­tük úgy a prog­ra­mot, hogy a dia­kó­ni­ai bi­zott­ság, il­let­ve a dia­kó­ni­ai osz­tály ve­ze­tő­je – Gre­ger­sen-La­bos­sa György, il­let­ve Bu­da An­na­má­ria – is szót kap­jon. Ki­de­rült, hogy már most is ki­tű­nő kez­de­mé­nye­zé­sek van­nak ar­ra, hogy a di­á­kok és a ta­ná­rok mi­ként tud­nak be­kap­cso­lód­ni az ön­kén­tes dia­kó­ni­ai mun­ká­ba. Ki­fe­je­zet­ten biz­tat­juk a kol­lé­gá­kat, hogy tá­mo­gas­sák az ilyen jel­le­gű tö­rek­vé­se­ket. Ily mó­don ugyan­is ok­ta­tá­si in­téz­mé­nye­ink egyik jel­lem­ző, fon­tos pro­fil­ja le­het a sze­re­tet­szol­gá­lat­ra va­ló ne­ve­lés – a gye­re­kek szo­ci­á­lis ér­zé­keny­sé­gé­nek fej­lesz­té­se. Az, hogy meg­ta­nít­juk őket az idő­sek, il­let­ve a gyen­géb­bek, el­eset­teb­bek el­fo­ga­dá­sá­ra, fel­ka­ro­lá­sá­ra, is­tá­po­lá­sá­ra.

Ugyan­csak e két te­rü­let egy­más­sal va­ló „pár­be­szé­dét” jel­zi, hogy a kon­fe­ren­ci­án tar­tot­ta ala­ku­ló ülé­sét a Szteh­lo bi­zott­ság. A tes­tü­let – amely­nek el­nö­ke Len­gyel An­na or­szá­gos­fel­ügye­lő-he­lyet­tes, tit­ká­ra pe­dig Jan­csó Kál­mán­né, az Evan­gé­li­kus Pe­da­gó­gi­ai Köz­pont szak­ér­tő­je lett – azok­nak az evan­gé­li­kus gye­re­kek­nek kí­nál ösz­tön­díj-le­he­tő­sé­get, akik te­het­sé­ge­sek, de – szo­ci­á­lis kö­rül­mé­nye­ik mi­att – te­het­sé­gü­ket nem tud­ják meg­fe­le­lő­en ki­bon­ta­koz­tat­ni. Az ösz­tön­díj­jal nem ki­zá­ró­lag a sa­ját in­téz­mé­nye­ink­ben ta­nu­ló­kat kí­ván­juk tá­mo­gat­ni, ar­ra – a kö­vet­ke­ző tan­év­től – bár­mely más egy­há­zi is­ko­lá­ba já­ró evan­gé­li­kus di­ák pá­lyáz­hat.

Le­je­gyez­te: V. J.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A teg­nap es­ti ige „jó” ma reg­gel­re is
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Ré­gi­ből újat
Evan­gé­li­kus „csúcs­csar­nok”
Kerületi közgyűlés délen
Kerületi közgyűlés észa­kon
Élim ki­lenc év­ti­ze­de
A vissza­szer­zett va­sár­nap örö­me
Mun­ka­tár­si ta­lál­ko­zó Szar­va­son
Fenn­tart­ha­tó­ság és ve­ze­tői jö­vő­kép
A pres­bi­ter és há­zas­tár­sa
Ket­tős há­ló szö­vé­sé­re vál­lal­koz­nak
Ör­ven­de­zés re­no­vá­lá­sok után
Keresztutak
Me­lancht­hon­ra em­lé­kez­tek Né­methonban
Püs­pö­kök de­di­kál­tak
A ke­resz­tény egy­há­zak vál­sá­gá­ról ír­nak a né­met la­pok
Ró­lad van szó!
Ma­gyar pap­nék Ba­jor­or­szág­ban
e-világ
Tiltakozás a Ka­to­li­ku­s Rádió neoliberális elhallgattatása ellen
„A sze­re­tet glo­ba­li­zá­ci­ó­ja” a min­den­na­pok gya­kor­la­tá­ban
Keresztény szemmel
Válasz - 2010
Cui pro­dest?
A hét témája
Fe­hér bot­tal és ku­tyá­val
A ka­ted­rán in­nen…
… és a ka­ted­rán túl
Vak­ve­ze­tő­ku­tya-ki­kép­ző is­ko­lá­ban
evél&levél
Nyi­tott szív­vel az „Úr kö­nyö­rü­le­tes szí­ve” nap­ján
Fény­kép­ki­ál­lí­tás a csil­lag­hegy–bé­kás­me­gye­ri evan­gé­li­kus temp­lom­ban
Dzsessz, ha­ran­gok, Gyón…
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Egy hi­bá­ja a val­lá­sos meg­győ­ző­dé­se”
Örök ké­pek, ve­szen­dő éle­tek
Az ér­ték­men­tés foly­ta­tó­dik
Tisz­tel­gés egy bá­tor ki­ál­lás előtt
Nagy­ma­ma
Tű­nő­dés a mor­fon­dí­ro­zás­ról
Fa­so­ri folk­lór­fesz­ti­vál
Nor­vég nép­fő­is­ko­la di­ák­ja­i­nak kon­cert­je a Fa­sor­ban
A vasárnap igéje
Az új ének for­rá­sa
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Jer, ör­vend­jünk, ke­resz­tyé­nek
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 18 Fenn­tart­ha­tó­ság és ve­ze­tői jö­vő­kép

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster