EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 26 - Pá­koz­di pa­no­rá­ma, ka­to­nák kö­zött

Kultúrkörök

Ki­rán­du­ló gyü­le­ke­ze­tek fi­gyel­mé­be

Hozzászólás a cikkhez

Pá­koz­di pa­no­rá­ma, ka­to­nák kö­zött

Ta­lán sem­mi nem áll olyan messze a Bib­lia szel­le­mé­től, mint az em­ber­élet ki­ol­tá­sa, most még­is az er­re sza­ko­so­dott em­be­rek, a ka­to­nák előt­ti tisz­tel­gés­re in­vi­tá­lom a ked­ves ol­va­sót. Igaz, itt nem ör­dö­gi ra­fi­ná­ci­ó­val meg­ter­ve­zett és el­ké­szí­tett, sok­szor mű­sza­ki cso­dá­nak te­kint­he­tő szer­ke­ze­te­ket és ke­ze­lő­i­ket is­mer­het­jük meg, ha­nem ép­pen el­len­ke­ző­leg: a bé­ke meg­te­rem­té­sén, fenn­tar­tá­sán és meg­őr­zé­sén őr­kö­dő em­ber küz­del­mes nap­ja­i­ba en­ged be­pil­lan­tást a ki­ál­lí­tás. S mert a hely szel­le­me kö­te­lez a pá­koz­di ka­to­nai em­lék­park­ban, ter­mé­sze­te­sen részt ka­pott a pá­koz­di csa­tát be­mu­ta­tó ki­ál­lí­tás is.

Mo­dern be­lép­te­tő rend­sze­ren át le­het be­jut­ni a ko­ráb­ban is ha­son­ló funk­ci­ót be­töl­tő, ám sok­kal sze­ré­nyebb ki­ala­kí­tá­sú te­rü­let­re. Az el­múlt évek fej­lesz­té­se­i­nek ered­mé­nye­ként meg­ala­kult Kempp – Ka­to­nai Em­lék­park, Pá­kozd – lo­gó­ján is jel­zi fő hi­va­tá­sát: fő­haj­tás a hon­vé­dek­nek. Ami uta­lás ar­ra is, hogy mél­tó em­lé­ket ál­lít az 1848–49-es for­ra­da­lom és sza­bad­ság­harc hős ka­to­ná­i­nak.

A gon­do­zott par­ko­ló­ból el­ső utunk a tá­vol­ról is jól lát­ha­tó obe­liszk­hez, a pá­koz­di csa­ta em­lék­mű­vé­hez ve­zet, ám előbb meg­ál­lunk a ti­zen­há­rom ara­di vér­ta­nút meg­idé­ző fa­ra­gott fa­osz­lo­pok mel­lett. A ta­lap­za­tán nyug­vó mész­kő osz­lop ha­tal­mas fel­ki­ál­tó­jel­ként hir­de­ti a nem­zet sza­bad­ság­vá­gyát és Eu­ró­pa 19. szá­za­di tör­té­nel­mé­nek egyik leg­szebb s egy­ben leg­tra­gi­ku­sabb ese­mé­nyét.

A szom­széd­sá­gá­ban ál­ló épü­let al­só szint­jén lé­vő ál­lan­dó ki­ál­lí­tás is­me­re­tek­kel is szol­gál a sza­bad­ság­harc győz­tes pá­koz­di csa­tá­já­ról, s va­ló­ban el­csen­de­se­dést, fő­haj­tást vált ki a szem­lé­lő­ből. Nar­rá­tor ma­gya­ráz­za el a csa­ta rész­le­te­it, sőt egy mé­ret­ará­nyos te­rep­asz­tal se­gít­sé­gé­vel nyo­mon is kö­vet­he­tők, meg­idéz­ve a vé­res üt­kö­ze­tet, az el­len­fe­lek stra­té­gi­á­ját és a pil­la­nat­ról pil­la­nat­ra vál­to­zó har­ci hely­ze­tet. A ki­sebb ma­gyar ha­dat győ­ze­lem­re ve­ze­tő Mó­ga tá­bor­nok és ka­to­nái meg­ál­lí­tot­ták, majd meg­fu­ta­mí­tot­ták a Jel­la­sics hor­vát bán ve­zet­te hor­vát és csá­szá­ri-ki­rá­lyi in­vá­zi­ós had­erőt, pél­dát mu­tat­va ez­zel nem­csak a ha­zá­nak, de egész Eu­ró­pá­nak bá­tor­ság­ból, hő­si­es­ség­ből, ha­za­sze­re­tet­ből.

A ki­ál­lí­tás tab­lók, ko­ra­be­li tár­gyak va­la­mint egyen­ru­ha-be­mu­ta­tó se­gít­sé­gé­vel vil­lant­ja fel a sza­bad­ság­harc ko­rát és ne­ve­ze­te­sebb ar­ca­it.

Az ezer­nyolc­szá­zas évek kö­ze­pét meg­idé­ző ki­ál­lí­tás meg­te­kin­té­se után na­gyot lé­pünk elő­re az idő­ben. Az épü­let mel­lett az el­ső vi­lág­há­bo­rú har­cá­sza­ti sa­já­tos­sá­ga, egy lö­vész­árok-rend­szer te­kint­he­tő meg. A dim­bes-dom­bos ol­dal­ba vá­gott, ka­nyar­gós ár­kot vé­gig­já­rók­nak táb­lák szem­lél­te­tik a ka­to­nák csep­pet sem könnyű éle­tét az elég­gé ké­tes biz­ton­sá­got nyúj­tó lö­vész­ár­kok­ban fo­lyó há­bo­rú ide­jén.

Is­mét ugor­va egyet az idő­ben, az egy­ko­ri fo­ga­dó­épü­let­ben a kö­zel­múlt ka­to­nai re­lik­vi­á­it néz­het­jük meg. Le­he­tő­sé­get kí­nál ez egy­szer­s­mind ar­ra, hogy a ka­to­na­sá­got sze­ren­csé­re már csak hír­ből is­me­rő if­jabb nem­ze­dék szá­má­ra is kéz­zel­fog­ha­tó va­ló­ság­gá vál­jék a min­dig vi­dám ka­to­na­tör­té­ne­tek gya­ko­ri fő­sze­rep­lő­je, a sto­ki, lát­has­sa­nak egy ka­to­ná­san be­ve­tett ágyat – e mű­ve­let el­sa­já­tí­tá­sa oly sok újonc éle­tét ke­se­rí­tet­te meg az el­ső he­tek­ben –, de akad csaj­ka, ka­to­nai ét­kész­let vagy nyak­ban hor­dott sze­mé­lyi azo­no­sí­tó la­pocs­ka, köz­ke­le­tű ne­vén dög­cé­du­la is.

A ki­ál­lí­tás­ról a te­rasz­ra ki­lép­ve pom­pás pa­no­rá­má­ban gyö­nyör­köd­he­tünk. Lá­bunk előtt a Ve­len­cei-tó mo­csa­ras, zsom­bé­kos víz­tük­rét, mö­göt­tünk a Ve­len­cei-hegy­ség lan­ká­it cso­dál­hat­juk meg.

Az em­lék­park új­don­sá­ga ki­csit lej­jebb vár­ja a lá­to­ga­tót. A leg­újabb ko­ri ka­to­na­ság né­hány esz­kö­zét tet­ték köz­szem­lé­re, olyan ru­há­kat és hasz­ná­la­ti tár­gya­kat, ame­lye­ket job­bá­ra csak hír­adók­ban, eset­leg ak­ció­fil­mek­ben lát­hat egy­sze­rű föl­di ha­lan­dó. Nem ne­héz kitalál­ni azon­ban, hogy a ki­ál­lí­tás iga­zi slá­ge­re – a na­gyob­bacs­ka fi­úk kö­ré­ben egé­szen biz­to­san – a re­pü­lő­gép-szi­mu­lá­tor. Egy ügyes szá­mí­tó­gé­pes prog­ram és a va­ló­sá­gos­hoz ha­son­ló pi­ló­ta­fül­ke, no meg bot­kor­mány, gáz­kar és egy té­vé­kép­er­nyő se­gít­sé­gé­vel a vál­lal­ko­zók va­dász­gép­ben érez­he­tik ma­gu­kat, amint el­su­han­nak vagy ép­pen or­só­kat ír­nak le a tér­kép­sze­rű táj fö­lött. Az eme­le­ti ré­szen ma­gyar ka­to­nai misszi­ók re­lik­vi­á­it, is­mer­te­tő anya­ga­it he­lyez­ték el tár­lók­ban Af­ga­nisz­tán­tól Vi­et­na­mig a föld szám­ta­lan or­szá­gá­ból, ahol ma­gyar bé­ke­fenn­tar­tók meg­for­dul­tak a mö­göt­tünk ha­gyott év­ti­ze­dek­ben.

A szé­pen gon­do­zott park, a kel­le­mes kör­nye­zet, a cso­dás pa­no­rá­ma ön­ma­gá­ban is kel­le­mes idő­töl­tést, prog­ra­mot ígér. A nem iga­zán ol­csó be­lé­pő­ből cso­por­tok­nak, csa­lá­dok­nak ked­vez­mé­nye­ket ad­nak, ér­de­mes te­hát elő­ze­te­sen ér­dek­lőd­ni a 22/732-002-es te­le­fon­szá­mon, de sok hasz­nos in­for­má­ci­ó­val, sőt elő­re be­je­lent­ke­zé­si le­he­tő­ség­gel szol­gál hon­lap­juk is a www.kempp.hu. cí­men.

Ha azon­ban va­la­ki nem akar­ja va­la­mennyi ki­ál­lí­tást meg­néz­ni, csak sé­tál­ni, ne­tán meg­pi­hen­ni sze­ret­ne az au­tó­pá­lya mel­lett, an­nak is ér­de­mes fel­ke­res­nie az em­lék­par­kot, hi­szen a pá­lyá­ról köz­vet­len le­haj­tó­ja van, és zárt, ren­de­zett, biz­ton­sá­gos par­ko­ló­val, ká­vé­zó­val fo­gad­ják a be­té­rő­ket. Ilyen­kor ter­mé­sze­te­sen nem kell be­lé­pő­je­gyet vál­ta­ni, csak a par­ko­lá­si díj meg­fi­ze­té­se kö­te­le­ző.

Gyar­ma­ti Gá­bor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Árt-e a hit­nek a bib­lia­tu­do­mány?
Szín­ház az egész vi­lág
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Med­dig bír­ják a ho­mok­zsá­kok? Meddig bír­ják az em­be­rek?
Egyházunk egy-két hete
Meg­fá­ra­dás és új­ra­kez­dés
Tízéves a hatodév
Meg­erő­söd­vén a ke­gye­lem­ben
Pil­lan­tás a múlt­ba
Lel­ké­szevan­gé­li­zá­ció Gye­nes­di­á­son
Természeti csapással sújtott tré­ning
Za­la­eger­szeg­ről in­dul­tak
Ki az Úr?
Keresztutak
Zsol­ná­ra ké­szü­lünk
Temp­lom­szen­te­lés Ma­gyar­föl­dön
Val­lás­bé­kés me­gye
Ti­los a val­lá­si szim­bó­lu­mok hasz­ná­la­ta a lab­da­rú­góvébén
Né­pünk és az öku­me­né jö­vő­je
Fa­já­té­kok kö­zött be­szél­get­ve
Fo­gya­té­kos és ép szí­né­szek elő­adá­sa a Mű­vé­sze­tek Pa­lo­tá­já­ban
Erős vár a mi Is­te­nünk – „af­ri­ka­i­ul”, Bécs­ben!
Evangélikusok
In me­mo­riam Tasch­ner Er­zsé­bet
e-világ
A Szent­írás nö­vé­nye­i­nek vi­lá­gá­ban
Keresztény szemmel
„Ez jó mu­lat­ság, fér­fi mun­ka volt!” – de ide­je is volt!
A hét témája
Könyvbemutató a Párbeszéd Házában
Ho­gyan to­vább, tény­fel­tá­rás?
Alap­ta­la­nul hoz­ták hír­be a lel­készt
Bí­rák nem le­het­nek!
A Nyu­gat-bé­ké­si Egy­ház­me­gye el­nök­sé­gé­nek közle­mé­nye
Az em­be­ri sze­xu­a­li­tás­ról, a há­zas­ság­ról és az élet­tár­si kap­cso­lat­ról
evél&levél
Meg­ta­pasz­ta­lá­som és ije­del­mem
Egy lé­pés­sel kö­ze­lebb
Adj ne­künk sze­re­te­tet, Uram! – A Pé­csi Evan­gé­li­kus Kó­rus hang­ver­se­nye
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Mi­cso­da éj­sza­ka volt!
Nyi­tott temp­lom or­go­na­mu­zsi­ká­val
Re­kord­szá­mú láto­ga­tó a temp­lo­mok hosszú éj­sza­ká­ján Auszt­ri­á­ban
Can­to­res Mi­no­res
Ju­bi­le­u­mi (ez az a) nap
Ülé­se­zett a saj­tó­bi­zott­ság
Er­kölcs és szen­ve­dély
El­hunyt Thur­zó Ti­bor
Pá­koz­di pa­no­rá­ma, ka­to­nák kö­zött
A vasárnap igéje
„Hall­gass rám…”
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Kö­zép­kez­dés Ve­led!
Cantate
Ékes do­log is­mer­ni, Uram, fel­sé­ge­det
Szi­ta­kö­tő? Pap­ri­ka?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 26 Pá­koz­di pa­no­rá­ma, ka­to­nák kö­zött

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster