EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 46 - Se­gí­tő köl­csön­ha­tás

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Se­gí­tő köl­csön­ha­tás

In­ter­disz­cip­li­ná­ris kon­fe­ren­cia a tu­do­mány ün­ne­pén

Or­vos­tu­do­mány és teo­ló­gia ta­lál­ko­zá­sá­nak ta­núi le­het­tek mind­azok, akik részt vet­tek a no­vem­ber 4-én Gyó­gyí­tók és gyó­gyu­lók – ép­ség­ről, test­ről, lé­lek­ről cím­mel az Evan­gé­li­kus Hit­tu­do­má­nyi Egye­te­men (EHE) meg­ren­de­zett ta­nul­má­nyi na­pon. Or­vo­sok és teo­ló­gu­sok együtt ke­res­ték azo­kat a kap­cso­ló­pon­to­kat, ame­lyek össze­kö­tik az em­be­re­kért va­ló szol­gá­la­tu­kat.

A két tu­do­mány­ág egy­mást se­gí­tő köl­csön­ha­tá­sát emel­te ki – meg­ad­va ez­zel a nap alap­tónusát – kö­szön­tő­jé­ben dr. Sza­bó La­jos rek­tor. Dr. Ko­rá­nyi And­rás docens be­ve­ze­tő áhí­ta­ta után dr. Eg­ri Lász­ló kéz­se­bész fő­or­vos szólt a spi­ri­tu­a­li­tás egész­ség­vé­dő ha­tá­sá­ról. A leg­újabb vizsgálatok ered­mé­nye­it is­mer­tet­ve el­mond­ta, hogy a lel­ki­ség ugyan­olyan fon­tos a ke­ze­lés­ben, mint a pá­ci­ens csa­lá­di és szo­ci­á­lis kör­nye­ze­te. Kü­lö­nö­sen azok­nál a be­teg­sé­gek­nél, ame­lyek­nél va­la­mi­lyen lel­ki prob­lé­ma, pél­dá­ul bűn­tu­dat áll a hát­tér­ben.

A teo­ló­gia kép­vi­se­le­té­ben fel­szó­la­ló elő­adók a Bib­li­á­nak Is­ten gyó­gyí­tó ha­tal­má­ról szó­ló üze­ne­tét fog­lal­ták össze. Dr. Var­ga Gyön­gyi, az EHE Ószö­vet­sé­gi Tan­szé­ké­nek do­cen­se az Ótes­ta­men­tum­ban meg­je­le­nő is­ten­ké­pe­ket mu­tat­ta be, ame­lye­ken ke­resz­tül Is­ten gyó­gyí­tó ar­ca több­fé­le­kép­pen je­le­nik meg, a gyó­gyí­tás kü­lön­bö­ző as­pek­tu­sa­it fi­gye­lem­be vé­ve. Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­ann gya­kor­la­ti teo­ló­gi­ai ta­nár pe­dig a Jé­zus­ról szó­ló gyó­gyí­tá­si tör­té­ne­tek­kel kap­cso­lat­ban hang­sú­lyoz­ta, hogy ezek az el­be­szé­lé­sek a meg­ér­tés so­rán új­ra ese­mé­nyek­ké akar­nak vál­ni. Ami­kor Jé­zus gyó­gyít, ak­kor az em­be­ri hi­tet­len­ség Is­ten min­den­ha­tó­sá­gá­val ta­lál­ko­zik, mert Krisz­tus­ban Is­ten or­szá­ga jött kö­zel hoz­zánk.

Tes­ti és lel­ki egész­ség a mai Ma­gyar­or­szá­gon cím­mel dr. Vel­key György, a Bet­hes­da Gyer­mek­kór­ház fő­igaz­ga­tó­ja arról be­szélt, hogy nap­ja­inkban új, sok­szor túl­zá­sok­ba át­csa­pó egész­ség­kul­tusz ta­pasz­tal­ha­tó ha­zánk­ban, ugyan­ak­kor a be­te­gek és a gyó­gyí­tó in­téz­mé­nyek egy­re in­kább el­len­tét­be ke­rül­nek egy­más­sal.

Az egész­ség­ügy zsák­ut­cá­já­ból az egy­há­zi kór­há­zak mu­tat­hat­ják a ki­ve­ze­tő utat, ame­lyek a fi­nan­szí­ro­zá­si problémák és a ha­té­kony­sá­ggal kapcsolatos gon­dok el­le­né­re is őr­zik a po­zi­tív gyó­gyí­tá­si at­ti­tű­döt.

Zá­ró elő­adás­ként dr. Vár­sze­gi Aszt­rik pan­non­hal­mi ben­cés fő­apát a ben­cés re­gu­lá­nak az egész­sé­ges élet­mód gya­kor­lá­sá­hoz nyúj­tott irány­mu­ta­tá­sá­ra vi­lá­gí­tott rá. Ki­emel­te, hogy a re­gu­la alap­el­vei, kö­zöt­tük a mér­ték­le­tes­ség, a rend fon­tos­sá­ga, a mun­ka és a pi­he­nés egyen­sú­lya, a csend ke­re­sé­se mind-mind jó ta­ná­csok le­het­nek a tes­ti és lel­ki egész­ség­re tö­rek­vő em­ber szá­má­ra.

A nap to­váb­bi ré­szét a hall­ga­tói ön­kor­mány­zat ál­tal szer­ve­zett prog­ra­mok ad­ták, lel­ki fel­üdü­lést nyújt­va a jelenlevők szá­má­ra.

Dél­után ke­­rült sor Csor­ba Ist­ván Test­vé­re­i­mért áld­lak cí­mű kö­te­té­nek be­mu­ta­tó­já­ra. A köny­vet, amely­ben az EHE éle­té­hez kap­cso­ló­dó egy­ház­ze­nei kom­po­zí­ci­ók kap­tak he­lyet, D. Sze­bik Im­re nyu­gal­ma­zott püs­pök mél­tat­ta. Be­szé­dé­ben ki­emel­te, hogy a mű­vek szer­ző­je szá­má­ra a ze­ne so­ha­sem volt ön­cél, ha­nem min­dig Is­tent kí­ván­ta di­csér­ni ve­le. Az egye­tem ének­ka­ra – amely mű­so­rá­val az egész nap prog­ram­ját szí­ne­sí­tet­te – Csor­ba Ist­ván szer­ze­mé­nye­i­ből is be­mu­ta­tót tar­tott.

Élet­út, élet­ve­ze­tés té­má­ban be­szél­ge­tett ezek után Var­ga Gyön­gyi­vel Se­ben Gló­ria har­mad­éves, teo­ló­gus-lel­kész sza­kos hall­ga­tó. A ta­nár­nő őszin­tén val­lott lel­ki út­ke­re­sé­sé­ről, hi­té­nek fej­lő­dé­sé­ről a nagy­szá­mú ér­dek­lő­dő előtt. A be­szél­ge­tést kö­zös kör­tánc zár­ta.

Vé­gül es­ti áhí­tat tet­te fel a ko­ro­nát a hosszú és gaz­dag tar­tal­mú nap­ra. Az ige­hir­de­tés szol­gá­la­tát Trincsi And­rea vé­gez­te, hall­ga­tó­tár­sai pe­dig pan­to­mim­já­ték­kal erő­sí­tet­ték a mon­da­ni­va­lót. A kon­fe­ren­cia ze­nei szol­gá­la­tát el­lá­tó teo­ló­gus-ze­ne­kar ve­ze­té­sé­vel Is­tent di­cső­í­tő if­jú­sá­gi éne­kek csen­dül­tek fel, ame­lyek a hall­ga­tó­ság­ban meg­erő­sí­tet­ték Is­ten gyó­gyí­tó kö­zel­sé­gé­nek tu­da­tát.

Adá­mi Má­ria


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ahol a bol­dog­sá­got találjuk
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Se­gí­tő köl­csön­ha­tás
Ke­rü­let­ha­tá­ron át
Te­li és üres la­pok a könyv­ben
Betetőzött várakozás
Evangélikusok a Természet Házában
Meg­újult „ki­csi”
Küldetésünk ereje
Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben
Ha­lot­ta­ink­ra em­lé­kez­tünk Me­ző­tú­ron
Keresztutak
Ci­gány­misszi­ói nap
Aki­ket nem hor­dott a te­nye­rén a sors
Istent dicsőítették a sportarénában
Szlo­vák szol­gá­la­ti esz­me­cse­re
Akik mer­tek na­gyot ál­mod­ni…
Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da
A vi­lág leg­na­gyobb Krisz­tus-szob­ra
Ma­gyar–szlo­vák öku­me­ni­kus pár­be­széd
e-világ
Mans­feld – 56 legismertebb pesti sráca
In­ter­ne­tes ala­po­zás
Keresztény szemmel
Őszi el­csen­de­se­dés meg­nyug­vást ke­re­sők­nek
Mi­lyen lesz a ne­gye­dik kor­szak?
A hét témája
Fa­ka­nál vagy teo­ló­gia?
evél&levél
Kö­szö­net­nyil­vá­ní­tás
Szá­za­dik szü­le­tés­nap
Ok­tó­be­ri hó a há­gón – kár­pát­al­jai ki­rán­du­lás
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A kul­tú­ra misszi­ó­ja az egy­ház­ban – Krisz­tus misszi­ó­ja a vi­lág­ban
Hű­ség a ha­zá­hoz, mind­ha­lá­lig
Ut­cai ha­lál
„Na­iv nép­rajz­óra” Man­ci né­ni­nél
Er­dély leg­ma­ga­sabb temp­lom­tor­nya
A vasárnap igéje
Íté­let nél­kül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Kik Jé­zus­hoz ha­za­tér­tek
Oda vá­gyunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 46 Se­gí­tő köl­csön­ha­tás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster