EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 46 - Küldetésünk ereje

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Küldetésünk ereje

Fel­ügye­lők or­szá­gos kon­fe­ren­ci­á­ja Rév­fü­lö­pön

Egy­há­zunk fel­ügye­lő­i­nek ez évi or­szá­gos kon­fe­ren­ci­á­ján az erőn­lét volt a kulcs­szó. A kü­lön­bö­ző egy­ház­kor­mány­za­ti szin­te­ken szol­gá­ló vi­lá­gi ve­ze­tők – mint­egy negy­ve­nen – no­vem­ber el­ső hét­vé­gé­jén gyűl­tek össze Rév­fü­lö­pön, az Or­dass La­jos Evan­gé­li­kus Ok­ta­tá­si Köz­pont­ban.

A pén­te­ki va­cso­ra után tar­tott nyi­tó­áhí­ta­tá­val Itt­zés Já­nos ad­ta meg az igei in­dí­tást a mun­ká­hoz. Az el­nök-püs­pök Bír 16,18–25 alap­ján Sám­son tör­té­ne­tét, ere­jé­nek, erőn­lé­té­nek mi­ben­lé­tét ele­mez­te.

Es­te dr. Cser­há­ti Pé­ter, a Nem­ze­ti Erő­for­rás Mi­nisz­té­ri­um he­lyet­tes ál­lam­tit­ká­ra, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­he­lyet­te­se tar­tott elő­adást Egész­sé­günk és egész­ség­ügyünk ál­la­po­ta cím­mel. Be­mu­tat­ta az egész­ség­ügy je­len­le­gi hely­ze­té­nek előz­mé­nye­it, fel­vá­zol­ta a prob­lé­má­kat. A glo­bá­lis és a ha­zai gon­dok és meg­ol­dan­dó fel­ada­tok kö­zött – mint mond­ta – el­ső­sor­ban a meg­elő­zés sze­re­pé­re, il­let­ve a re­ha­bi­li­tá­ció ha­té­kony­sá­gá­nak erő­sí­té­sé­re kell he­lyez­ni a hang­súlyt. Ki­tért ar­ra is, hogy az egész­ség­ügyi el­lá­tás­ban mind a vég­zett mun­ka mi­nő­sé­gét, mind a dol­go­zók lét­szá­mát te­kint­ve egy­re kri­ti­ku­sabb ál­la­po­tok ural­kod­nak.

Ar­ra a kér­dés­re, hogy van-e ki­út a sok­szor el­ke­se­rí­tő­nek tű­nő hely­zet­ből, a vá­la­sza egy­ér­tel­mű­en igen volt. Op­ti­miz­mus­ra ad­hat okot, hogy a je­len­le­gi kor­mány­za­ti erő­vi­szo­nyok ta­lán so­ha vissza nem té­rő le­he­tő­sé­get kí­nál­nak a prob­lé­mák or­vos­lá­sá­ra. Elő­adá­sá­nak zá­rá­sa­ként Cser­há­ti Pé­ter az egy­há­zak egész­ség­ügyi el­lá­tó­rend­szer­be va­ló be­vo­ná­sá­nak le­he­tő­sé­ge­i­ről, va­la­mint az egész­ség­ügy és a ke­resz­tény­ség össze­füg­gé­se­i­ről szólt.

Szom­bat dél­előtt el­ső­ként a ha­ma­ro­san – 2012-ben – ese­dé­kes tiszt­újí­tás ke­rült te­rí­ték­re Mé­szá­ros Ta­más egy­ház­me­gyei fel­ügye­lő és ifj. dr. Ha­fen­scher Ká­roly lel­kész se­gít­sé­gé­vel. A vá­lasz­tá­si elő­ké­szü­le­tek­ről – a tör­vény és a gyü­le­ke­zet-lé­lek­tan szem­pont­jai cí­mű vi­ta­in­dí­tó re­fe­rá­tu­muk után a hoz­zá­szó­lá­sok el­ső­sor­ban a vál­to­zás igé­nyét je­lez­ték, de sok, a fél­re­ér­té­se­ket tisz­táz­ni igyek­vő ész­re­vé­tel is el­hang­zott.

Kö­zös­sé­gek és egész­ség cím­mel dr. Szé­kely And­rást, a Sem­mel­weis Or­vos­tu­do­má­nyi Egye­tem Ma­ga­tar­tás­tu­do­má­nyi In­té­ze­té­nek mun­ka­tár­sát hall­gat­hat­ták meg a fel­ügye­lők. A ku­ta­tó – ma­ga is nagy­csa­lá­dos: hat­gyer­me­kes édes­apa – a csa­lád fon­tos­sá­gát ki­emel­ve kezd­te ké­sőbb be­szél­ge­tés­sé ala­ku­ló elő­adá­sát, de szó esett a tár­sa­da­lom lel­ki­ál­la­po­tá­ról is. Így töb­bek kö­zött elő­ke­rült a de­presszió, az anó­mia, a há­zas­ság és a vá­lás té­ma­kö­re. Az esz­me­cse­re kü­lön fi­gyel­met ér­dem­lő ré­sze volt az is­ten­kép ha­tá­sa a stressz­tű­rő ké­pes­ség­re.

Az ebé­det kö­ve­tő­en dr. Fáb­ri György kom­mu­ni­ká­ció­ku­ta­tó mu­tat­ta be Egy­há­zunk erőn­lé­te cím­mel a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház ál­la­po­tát fel­mé­rő szo­cio­ló­gi­ai ku­ta­tás ered­mé­nye­it (lásd Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben cí­mű írá­sun­kat – a szerk.).

Áhí­ta­tá­ban dr. Fa­bi­ny Ta­más püs­pök – A kül­de­tés ere­je cím­mel – Dá­vid ki­rály sze­mé­lyén ke­resz­tül vizs­gál­ta az erőn­lét kér­dés­kö­rét, majd meg­ren­dí­tő, ve­tí­tett ké­pes elő­adást tar­tott az el­múlt idő­szak ka­taszt­ró­fá­i­ról, azok bib­li­ai ve­tü­le­té­ről.

A va­sár­na­pi úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­le­ten Itt­zés Já­nos hir­de­tett igét. Az el­nök-püs­pök pré­di­ká­ci­ó­já­ban Pál apos­tol pél­dá­ja alap­ján a fe­lül­ről ka­pott erő­ről szól­va zár­ta le a kon­fe­ren­cia gon­do­la­ti ívét. A részt­ve­vők az is­ten­tisz­te­le­ten imá­val em­lé­kez­tek meg az el­múlt év­ben el­hunyt dr. Frenkl Ró­bert ko­ráb­bi or­szá­gos fel­ügye­lő­ről.

A tanácskozást Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő gon­do­la­tai zár­ták.

Bak Pé­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ahol a bol­dog­sá­got találjuk
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Se­gí­tő köl­csön­ha­tás
Ke­rü­let­ha­tá­ron át
Te­li és üres la­pok a könyv­ben
Betetőzött várakozás
Evangélikusok a Természet Házában
Meg­újult „ki­csi”
Küldetésünk ereje
Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben
Ha­lot­ta­ink­ra em­lé­kez­tünk Me­ző­tú­ron
Keresztutak
Ci­gány­misszi­ói nap
Aki­ket nem hor­dott a te­nye­rén a sors
Istent dicsőítették a sportarénában
Szlo­vák szol­gá­la­ti esz­me­cse­re
Akik mer­tek na­gyot ál­mod­ni…
Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da
A vi­lág leg­na­gyobb Krisz­tus-szob­ra
Ma­gyar–szlo­vák öku­me­ni­kus pár­be­széd
e-világ
Mans­feld – 56 legismertebb pesti sráca
In­ter­ne­tes ala­po­zás
Keresztény szemmel
Őszi el­csen­de­se­dés meg­nyug­vást ke­re­sők­nek
Mi­lyen lesz a ne­gye­dik kor­szak?
A hét témája
Fa­ka­nál vagy teo­ló­gia?
evél&levél
Kö­szö­net­nyil­vá­ní­tás
Szá­za­dik szü­le­tés­nap
Ok­tó­be­ri hó a há­gón – kár­pát­al­jai ki­rán­du­lás
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A kul­tú­ra misszi­ó­ja az egy­ház­ban – Krisz­tus misszi­ó­ja a vi­lág­ban
Hű­ség a ha­zá­hoz, mind­ha­lá­lig
Ut­cai ha­lál
„Na­iv nép­rajz­óra” Man­ci né­ni­nél
Er­dély leg­ma­ga­sabb temp­lom­tor­nya
A vasárnap igéje
Íté­let nél­kül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Kik Jé­zus­hoz ha­za­tér­tek
Oda vá­gyunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 46 Küldetésünk ereje

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster