EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 46 - Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben

Ke­resz­tény hi­tü­ket és evan­gé­li­kus­sá­gu­kat büsz­kén vál­la­ló, val­lá­sos kör­nye­zet­ben fel­nőtt, a csa­lá­dot, biz­ton­sá­got, a ha­gyo­má­nyo­kat és a ter­mé­sze­ti ér­té­kek vé­del­mét fon­tos­nak tar­tó, se­gí­tő­kész em­be­rek­ként jel­lem­zik ön­ma­gu­kat a ma­gyar­or­szá­gi evan­gé­li­ku­sok an­nak a ku­ta­tás­nak a fé­nyé­ben, amely 2010 ta­va­szán in­dult. A szak­mai és tár­sa­dal­mi szem­pont­ból egy­aránt út­tö­rő je­len­tő­sé­gű prog­ram a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház fel­ké­ré­sé­re ké­szült. Cél­ja, hogy fel­tér­ké­pez­ze az evan­gé­li­kus hí­vők, egy­ház­ta­gok, lel­ké­szek, egy­há­zi in­téz­mé­nyi dol­go­zók vé­le­mé­nyét az egy­ház mű­kö­dé­sé­ről, prob­lé­má­i­ról, va­la­mint ké­pet ad­jon hit­éle­ti és egy­há­zi te­vé­keny­sé­gük­ről.

A ku­ta­tás szo­ro­san kap­cso­ló­dik az evan­gé­li­ku­sok Élő kö­vek egy­há­za cí­mű egy­há­zi stra­té­gi­á­já­nak ki­dol­go­zá­sá­hoz.

Az ada­tok négy forrásból szár­maz­nak: kér­dő­íves ku­ta­tás az egy­ház­ta­gok kö­ré­ben; lel­ké­szek­kel ké­szí­tett mély­in­ter­júk; on-line kér­dő­íves vizs­gá­lat ak­tív egy­ház­ta­gok kö­zött; on-line vizs­gá­lat az egy­há­zi in­téz­mé­nyek ve­ze­tői kö­ré­ben. A kér­dő­íves vizs­gá­lat az egy­ház­ta­gok­ra (kö­rül­be­lül 300 ezer ma­gyar ál­lam­pol­gár­ra) rep­re­zen­ta­tív, ezer­öt­száz fős min­ta­vé­tel­lel ké­szült. Ilyen jel­le­gű, szé­les kö­rű és mély­sé­gű ku­ta­tás a rend­szer­vál­to­zás óta nem zaj­lott a tör­té­nel­mi egy­há­zak kö­ré­ben.

Az adat­gyűj­tés főbb té­ma­kö­rei kö­zé tar­to­zik az egyé­ni hit­élet, az egy­há­zi al­kal­ma­kon va­ló rész­vé­tel, a gyü­le­ke­ze­ti-egy­ház­szer­ve­ze­ti ak­ti­vi­tás, az evan­gé­li­kus­ság jel­lem­zői, ér­ték­rend és fe­le­lős­ség­vál­la­lás, va­la­mint az egy­ház tár­sa­dal­mi sze­rep­vál­la­lá­sa, az egy­ház­stra­té­gia is­mert­sé­ge. A ku­ta­tást az egy­ház ré­szé­ről Fa­bi­ny Ta­más püs­pök és Prőh­le Ger­gely or­szá­gos fel­ügye­lő gesz­to­rál­ja, szak­mai irá­nyí­tó­ja Fáb­ri Ist­ván szo­cio­ló­gus és dr. ha­bil. Fáb­ri György kom­mu­ni­ká­ció­ku­ta­tó, mind­ket­ten csö­mö­ri evan­gé­li­ku­sok, akik egy­há­zi fel­aján­lás­ként vé­gez­ték a mun­kát.

A fel­mé­rés ered­mé­nyei szerint az egy­ház­ta­gok úgy lát­ják, csök­ken a temp­lom­ba já­rók és a kon­fir­má­lók szá­ma. Ál­ta­lá­ban is gond­nak tart­ják a hit­élet el­szür­kü­lé­sét, a fi­a­ta­lok el­ma­ra­dá­sát, az anya­gi ne­héz­sé­ge­ket. Nem lát­nak vi­szont ko­moly hi­ányt az egy­há­zi ön­kén­tes mun­ka mennyi­sé­gé­ben – mi­köz­ben sa­ját be­val­lá­suk alapján há­rom­ne­gye­dük egy­ál­ta­lán nem vé­gez ilyen mun­kát.

Az egy­ház­ta­gok is­ten­tisz­te­let­re já­rá­suk el­ma­ra­dá­sát leg­in­kább egész­sé­gi ál­la­po­tuk­kal és az idő­hi­ánnyal, a sok mun­ká­val in­do­kol­ják. Mind­ezek va­ló­ban ob­jek­tív adott­ság­nak tűn­nek, hi­szen alig lát­nak mó­dot ar­ra, hogy ér­dem­ben vál­toz­zon a hely­zet.

A meg­kér­de­zet­tek elé­ge­det­tek a lel­ké­szek mun­ká­já­val, úgy ér­zik, a pré­di­ká­ci­ók hoz­zá­se­gí­tik őket a lel­ki meg­nyug­vás­hoz, az Is­ten­hez va­ló kö­zel­ke­rü­lés­hez, bá­to­rí­tást, re­ményt ad­nak szá­muk­ra. A hí­vők ma­gán­jel­le­gű vagy hit­bé­li gond­ja­ik­kal nem ke­re­sik meg a lel­ké­sze­ket, in­kább ma­guk vagy ba­rá­ta­ik, csa­lád­juk se­gít­sé­gé­vel old­ják meg eze­ket. Is­ten­ben va­ló hi­tük erős, azon­ban ugyan­annyi­an van­nak, akik a ma­guk mód­ján val­lá­so­sak, mint akik az egy­ház ta­ní­tá­sa sze­rint azok.

A Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház tár­sa­dal­mi sú­lyá­val az egy­ház­ta­gok több­sé­ge elé­ge­dett, ab­ban vi­szont meg­osz­tot­tak, hogy elég­sé­ge­sek-e meg­szó­la­lá­sai az egész or­szá­got érin­tő po­li­ti­kai, köz­éle­ti ügyek­ben: a vá­la­szo­lók egy­har­ma­da sze­rint ele­gen­dő, ne­gye­dük ke­ves­li, má­sik ne­gye­dük so­kall­ja. Hoz­zá­ve­tő­le­ge­sen ugyan­annyi­an van­nak, akik tel­jes tá­vol­sá­got tar­ta­ná­nak a po­li­ti­kai pár­tok­tól, mint akik biz­tat­nak azok­nak a pár­tok­nak a tá­mo­ga­tá­sá­ra, ame­lyek­nek cél­jai egy­be­es­nek az egy­ház ér­té­ke­i­vel – azon­ban el­enyé­sző ki­sebb­ség­ben van­nak, akik el­kö­te­le­ző­dést vár­ná­nak bár­mely po­li­ti­kai párt mel­lett.

Ter­mé­sze­te­sen a fen­ti­ek csu­pán íze­lí­tő­nek te­kint­he­tők az – igen szé­les kö­rű adat­bá­zis fel­dol­go­zá­sa, mély­elem­zé­se so­rán nyert – ered­mé­nyek­ből. A ku­ta­tás le­bo­nyo­lí­tó­i­nak re­mény­sé­ge sze­rint a ka­pott ada­tok az evan­gé­li­kus egy­ház jö­vő­jé­ről va­ló gon­dol­ko­dást szol­gál­ják majd, s ki­egé­szít­ve az egy­ház­sta­tisz­ti­kai adat­so­ro­kat meg­ala­poz­zák a stra­té­gia ki­ala­kí­tá­sát. A fel­mé­rés leg­fon­to­sabb ho­za­dé­ka pe­dig az le­het, ha se­gít egyé­ni és kö­zös­sé­gi ön­is­me­re­tünk­ben, Krisz­tus­ban va­ló kö­zös­sé­günk erő­sö­dé­sé­ben, a szük­sé­ges vál­to­zá­sok ösz­tön­zé­sé­ben.

EvÉ­let-in­fó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Ahol a bol­dog­sá­got találjuk
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Se­gí­tő köl­csön­ha­tás
Ke­rü­let­ha­tá­ron át
Te­li és üres la­pok a könyv­ben
Betetőzött várakozás
Evangélikusok a Természet Házában
Meg­újult „ki­csi”
Küldetésünk ereje
Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben
Ha­lot­ta­ink­ra em­lé­kez­tünk Me­ző­tú­ron
Keresztutak
Ci­gány­misszi­ói nap
Aki­ket nem hor­dott a te­nye­rén a sors
Istent dicsőítették a sportarénában
Szlo­vák szol­gá­la­ti esz­me­cse­re
Akik mer­tek na­gyot ál­mod­ni…
Ecc­le­sia sem­per re­for­man­da
A vi­lág leg­na­gyobb Krisz­tus-szob­ra
Ma­gyar–szlo­vák öku­me­ni­kus pár­be­széd
e-világ
Mans­feld – 56 legismertebb pesti sráca
In­ter­ne­tes ala­po­zás
Keresztény szemmel
Őszi el­csen­de­se­dés meg­nyug­vást ke­re­sők­nek
Mi­lyen lesz a ne­gye­dik kor­szak?
A hét témája
Fa­ka­nál vagy teo­ló­gia?
evél&levél
Kö­szö­net­nyil­vá­ní­tás
Szá­za­dik szü­le­tés­nap
Ok­tó­be­ri hó a há­gón – kár­pát­al­jai ki­rán­du­lás
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A kul­tú­ra misszi­ó­ja az egy­ház­ban – Krisz­tus misszi­ó­ja a vi­lág­ban
Hű­ség a ha­zá­hoz, mind­ha­lá­lig
Ut­cai ha­lál
„Na­iv nép­rajz­óra” Man­ci né­ni­nél
Er­dély leg­ma­ga­sabb temp­lom­tor­nya
A vasárnap igéje
Íté­let nél­kül
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Kik Jé­zus­hoz ha­za­tér­tek
Oda vá­gyunk
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 46 Evan­gé­li­kus­nak len­ni Ma­gyar­or­szá­gon – 2010-ben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster