EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 12 - Újra húszéves lett a KIE

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Újra húszéves lett a KIE

Az 1883-ban Keresztyén Ifjak Egyesülete (KIE) néven megalakult szervezet „legelső” húsz évében túl sok nyomot nem hagyott maga után, 1950-ben történt erőszakos feloszlatásakor viszont már vagy negyvenezer aktív tagot számlált, és – nem mellékesen – közel negyven saját ingatlannal rendelkezett. A világ legnagyobb, jelenleg mintegy 45 millió (!) fiatalt tömörítő keresztény ifjúsági szervezete (YMCA) azonban nem feledte a kelet-európai nemzeti szövetségek érdemeit, és a rendszerváltást követően hathatós segítséget nyújtott a mozgalom felélesztéséhez. Idén húsz éve, hogy 1991-ben újjászerveződött a Magyarországi Keresztyén Ifjúsági Egyesület, amelynek balatongyöröki konferencia-központjában március 12–13-án ünnepelték meg a jubileumot.

Meglehet, az ökumenikus – ám tagságának összetételét tekintve manapság döntően evangélikus – szervezet utóbbi húsz éve sem bővelkedett látványos megnyilvánulásokban. Ám a születésnapot ünneplő hosszú hétvége meghitt hangulata híven érzékeltette azt az evangéliumi lelkületet és elkötelezettséget, amelyet mára csak a világszervezet néhány – főként európai – nemzeti szövetségének sikerült megőriznie. Bár hivatalosan alig félezer a mintegy tizennégy tagegyesület valamelyikéhez tartozó magyarországi „kiések” száma, Balatongyörökre száznál is többen érkeztek megemlékezni a jubileumról. A körükben töltött nap(ok) a kívülállókat is olyan imponáló csapatszellemről győzhették meg, amely méltán szolgálhatna mintaként számos egyházközség gyülekezete számára…

A kárpótlásként visszakapott budapesti ingatlanjából is „kiszorult” KIE Sóvár névre keresztelte el azt a 2001-ben pályázat útján elnyert s azóta kibővített, korszerűsített balatongyöröki villát, amely mintegy harmincöt-negyven fő elszállásolását teszi lehetővé egész éven át. A jubileumra emlékező szombat délelőtti alkalomra mégsem itt, hanem a közeli művelődési ház nagytermében került sor, Gáncs Péter elnök-püspök igei szolgálatával. A Magyarországi Evangélikus Egyház ifjúsági munkáért is felelős lelkészi vezetőjének Jn 1,35 alapján tartott igehirdetését követően a KIE alelnöke (Denke Villő) és ellenőrzőbizottságának elnöke (Magassy Éva) elevenítette fel húsz percben az újjászületett szervezet utóbbi húsz évét…

A Lupták György KIE-elnök vezette kiskőrösi Gospel Sasok énekes szolgálatával színesített megemlékezésen elsőként Ittzés János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke köszöntötte a születésnapját ünneplő szervezet tagjait. Az Északi Egyházkerület püspökéhez, Fabiny Tamáshoz hasonlóan levélben köszöntötte a KIE-t több külföldi személyiség is, így a KIE európai szövetségének (YMCA Europe) részéről Juan Simoes Iglesias főtitkár, a világszövetség (WAY – World Alliance of YMCA’s) részéről pedig Johan Vilhelm Eltvik főtitkár, norvég evangélikus lelkész.

Ugyancsak levélben gratulált két, a magyarországi egyesületet tevőlegesen támogató országgyűlési képviselő, Font Sándor (Kiskőrös–Soltvadkert) és dr. Varga István (Orosháza).

Az osztrák nemzeti szövetség képviseletében személyes jelenlétével (mi több, a délután folyamán előadással) tisztelte meg az ünneplőket Dieter Reizner nyugalmazott KIE-titkár.

Nem véletlenül látogattak el ez alkalomból hárman is (Eckard Geissler, Karl-Heinz Jauch és Walter Linkmann) hazánkba a mintegy hétszáz (!) KIE-csoportot tömörítő CVJM-Westbund képviseletében. A német KIE regionális (nyugati) szervezete ugyanis közel másfél évtizede ápol partnerkapcsolatot magyarországi testvérszervezetével. (Erdélyből Hegyi Géza történész, a KIE ottani megfelelőjének képviselője mondott köszöntőt.)

A bográcsból tálalt ünnepi ebéd után immár a Sóvár változatos programokat kínáló földszinti termein osztoztak a résztvevők, akiket délután a születésnapi torta, este pedig „tudományos” borkóstoló terelt ismét egybe.

A vasárnapi elcsendesedést követően ünnepi közgyűlésen tárgyalták meg másnap a küldöttek – ha nem is az elkövetkező húsz esztendő, de – a mozgalmasnak ígérkező idei év tennivalóit. Néhányan közülük a hosszú hétvége további két verőfényes napját is a Sóvárban töltötték, a többiek pedig – búcsúzáskor – sóvárogva tekintettek vissza a balatongyöröki épületre, ahol természetesen végig üzemelt a legközelebb nyáron, a Csillagpont református ifjúsági találkozón „vendégszereplő” KIE-kávéház.

T. Pintér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Kossuth lova…”
Újra húszéves lett a KIE
„Nagy titok ez”
Harmincheten végeztek
Jubileumi évfolyamát ünnepli a református Presbiter
Keresztutak
Velünk élő…
Soli Deo Gloria
A hét témája
8 + 1 kérdés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjeihez
Meseélők
Örömhír cigányoknak is
Felelősen és tudatosan
Női misszió Dörögdön
evél&levél
Elbábozták Isten országát
A közelmúlt krónikája
Magos Déva vára
Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán
Rácsok mögött tartott világimanap
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Bach és Hamburg
Mosolyszeletek
Színházban a szerethető szent
A nemzet halottja volt
Kossuth a csillagok között
DVD a szívtől szívig tartó párbeszédről
Jegyzetlapok
A vasárnap igéje
Jézus halála az élet útja
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Pezsgőtabletták
Kérdések Istenhez
Könyvböjt? Nem. Könyves böjt!
Cantate
Királyi zászló jár elöl
A tün­dök­lő ke­reszt
Égtájoló
Bűbájos történet happy enddel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 12 Újra húszéves lett a KIE

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster