EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 12 - Meseélők

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Meseélők

Ahol a Holnemvolt fesztivál volt

Egész napos programokkal és a műfaj nagyjaival várta az érdeklődőket március 12–13-án a Holnemvolt fesztivál, Magyarország első nemzetközi mesemondó fesztiválja. A fellépők Norvégiából, Peruból, Amerikából, Ausztriából, Székelyföldről és Magyarországról érkeztek az Evangélikus Egyetemi és Főiskolai Gyülekezet budapesti székhelyére, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) lágymányosi központjába.

„Álomból valóság lett –mert a világ így működik”

Az estig tartó meseáradat mindkét reggel 9 órakor kezdődött, sötétedés után pedig kísértethistóriák, lámpáseregetés és gyertyafényes kiállítás színesítették a programot. A négynapos ünnep és a korai kezdés ellenére bebizonyosodott, hogy szép számmal vannak Magyarországon nyitott szívű, mesére, történetekre éhes felnőttek is.

– Valahol ott lappang az emberek tudatának mélyén, hogy nemcsak gyermekmesék, hanem embermesék is vannak. Akik nem felejtették ezt el, azok jöttek el. Perutól Norvégiáig minden mesemondónk odáig volt, hogy milyen jó a magyar közönség – mondja Körmendy Petra evangélikus egyetemi lelkész, a fesztivál szervezője, aki Zalka Csenge Virág mesemondóval együtt a fesztivál megálmodója és koordinátora. – Csenge 2009 karácsonyán mondott mesét nálunk, aztán itt ragadt a gyülekezet gospelkórusában. Ő számolt be nekünk a külföldi storytelling (felnőtteknek szóló mesemondó műfaj – a szerk.) fesztiválokról és ott szerzett tapasztalatairól. Beszámolóin keresztül olyan világot ismertem meg, ahol az emberek ismét használják a fantáziájukat, a képeket és a képzelőerejüket, nem csak bámulnak valamilyen nem igazi valóságot egy valóság nélküli tévében. Akkor vetődött fel bennem a gondolat, hogy kipróbálhatnánk itthon is egy ilyet. Álomból valóság lett, és lám, lassan véget is ér Magyarország első mesemondó fesztiválja – óriási sikerrel, tökéletes műsorral.

– Magyarországon egyelőre kevesen vagyunk hivatásos mesemondók – veszi át a szót Zalka Csenge Virág –, de az utóbbi években egyre több ember érdeklődik az iránt is, hogyan űzhetné a műfajt foglalkozásként. Ezért is került bele a programba a swap (a fesztivál azon része, amikor bárki mondhat mesét – a szerk.), hogyha valakinek kedve szottyan kipróbálni a mesélést közönség előtt, akkor ezt megtehesse.

A változatlan valóság

A swapra a második este kerül sor, előtte végighallgatjuk a profikat. A fellépők magukkal ragadóak, a rendelkezésükre álló egy-egy óra úgy elrepül, mint a képzelet.

Minden mese egy elfeledett, kerek valóság, egy varázslatos közös emlékezet, ahová bárki bármikor visszatérhet, és amelyet az előadó egyénisége tesz igazán tökéletessé. A szombat reggel Angela Davis mocsári partijával kezdődik: elképesztő lendülettel és energiával meséli a New Orleans-i lápvilág cajun, kreol és más távoli kultúrákból származó legendáival fűszerezett történeteit. Angela egyből eloszlatja a tolmácsolással kapcsolatos fenntartásokat is, bebizonyítva, hogy a közös nyelv hiánya nem lehet akadálya a megértésnek, az átélésnek és az interaktivitásnak, hiszen az egyéniség és a gesztusok nem fordíthatóak le semmilyen nyelvre, mégis minden nyelven érthetőek.

Tone Bolstad Flřde következik Norvégiából. Ő húsz éve dolgozik mesemondóként, és mint a szakma nagymestere, tanított az oslói egyetemen.

– Régen a mesemondóknak könnyű dolguk volt, hiszen az emberek mindent elhittek nekik, azt is, ha az mondták, két faluval arrébb sárkányok élnek. Ma több az emberek tudása, így a távolság is nagyobbra nőtt ember és mese között – idézi Körmendy Petra Flřdét, miközben a fellépő elkezdi bejárhatatlannak hitt mélységekbe és magasságokba repítő skandináv történeteit. Ragnhild hercegnő meséjének végén, akárcsak a főhős, mi sem tudjuk eldönteni, hogy foglyok vagyunk-e vagy szabadok a nyugodt, csendes, álomba ringató norvég éjszaka legendáiban.

A roma kultúra hosszú ideig élt írásbeliség nélkül, így a mesemondás élő, pezsgő hagyományként őrződött meg mind a mai napig. Ezt a gazdagságot hozta el Birgit Lehner Ausztriából, gyönyörű és szórakoztató roma mesék és dalok formájában.

César „El Wayqui” Villegas Peruból szívszorító és lélekmelengető szerelmes történetei segítségével pottyantott ölünkbe egy-egy darabka kék eget és az őserdő szerteágazó bölcsességét, Csernik Szende székely lábbábos szoknyájából pedig minden alkalommal kerek erdő és kacagtató mese kerekedett. Szerinte „az élet Isten meséje”, ezért is fontos tudatosítani magunkban, hogy a mese nemcsak mese, hanem élet is, ezért mindannyian mesélők és hősök, tehát „meseélők” vagyunk.

A mese mindenkié

– A mesemondó csatorna, aki nemcsak a művészetet, de a bölcsességet is átadja, és nagyon szerencsés az, aki ezt foglalkozásként űzheti – mondja Wayqui –, hiszen a mesélő az emberek közös emlékezete. Az iskolák, gimnáziumok, egyetemek csupán nyolcszáz éve léteznek, de a legendák, mítoszok, történetek akár több ezer éve terjednek tovább szájhagyomány útján, nemzedékről nemzedékre. Ezért nagyon fontos emlékezni ezekre a történetekre, különben újra elkövetjük azokat a hibákat, amelyeket a szereplők, avagy elfelejtjük felismerni az életben az élvezhető mozzanatokat. A mesélés nem igazán változott az internet vagy a televízió ellenére sem, hiszen ha itt körbenézünk, élőszóra éhes, egymással kommunikáló és egymásnak mesélő embereket látunk, akárcsak a szomszéd asztalnál. Folyton történeteket adunk át egymásnak, legyenek azok bármilyen egyszerűek, hétköznapiak.

A második nap délutánján mindenkinek lehetősége volt rá, hogy nagyobb hallgatóság előtt, színpadi mesemondóként is kipróbálja magát. A résztvevők produkciói között volt saját történet, modern Micimackó-feldolgozás, de még egy Budapesten élő, New York-i mesemondó is hozzánk szegődött, aki értesült a fesztiválról, és eljött megnevettetni a magyar közönséget.

Az udvaron rendezett, gyertyával megvilágított kiállítás megnyitása után – amelyet fiatal hazai képzőművészek (Szilágyi Csilla, Grünfelder Judit, Karai Györgyi és >Lublóy Zoltán) állítottak össze saját, üvegből és porcelánból készült munkáikból – felrepül az utolsó lámpás is, majd csillaggá válik, kacsint egyet, végül teljesen eltűnik. Az udvar elcsendesedik, de a manók, kígyók, hercegnők, királyok, ősi legendák és egyszerű emberek tovább élnek – mindenütt.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Kossuth lova…”
Újra húszéves lett a KIE
„Nagy titok ez”
Harmincheten végeztek
Jubileumi évfolyamát ünnepli a református Presbiter
Keresztutak
Velünk élő…
Soli Deo Gloria
A hét témája
8 + 1 kérdés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjeihez
Meseélők
Örömhír cigányoknak is
Felelősen és tudatosan
Női misszió Dörögdön
evél&levél
Elbábozták Isten országát
A közelmúlt krónikája
Magos Déva vára
Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán
Rácsok mögött tartott világimanap
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Bach és Hamburg
Mosolyszeletek
Színházban a szerethető szent
A nemzet halottja volt
Kossuth a csillagok között
DVD a szívtől szívig tartó párbeszédről
Jegyzetlapok
A vasárnap igéje
Jézus halála az élet útja
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Pezsgőtabletták
Kérdések Istenhez
Könyvböjt? Nem. Könyves böjt!
Cantate
Királyi zászló jár elöl
A tün­dök­lő ke­reszt
Égtájoló
Bűbájos történet happy enddel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 12 Meseélők

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster