EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 12 - Velünk élő…

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Velünk élő…

Szlovák testvéreink ezen a vasárnapon Révkomáromban adják át a jelképes evezőt ünnepi istentisztelet keretében Gáncs Péternek, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének… A Németországból indított, Békehullámok a Dunán elnevezésű rendezvénysorozat – Ausztria és Szlovákia után – tíz nap múlva ér majd el hozzánk. Áprilisban lehetőségünk nyílik arra, hogy gyülekezeti programok keretében beszéljünk az erőszak egyre leplezetlenebb terjedéséről, ugyanakkor bizonyságot tegyünk a béke fejedelméről, arról a Jézus Krisztusról, akinek erejével győzhetünk minden agresszív indulat és tett felett.

„Az agresszivitás velünk él” – mondta valaki szkeptikusan, amikor először említettem neki az Egyházak Világtanácsa által meghirdetett, az erőszak leküzdésének évtizede elnevezésű kampányt, amelyhez „békehullámos” rendezvénysorozatukkal csatlakoztak a Duna mentén élő egyházak. Akciójuk célja szólni arról, hogy az erőszak, bár velejárója életünknek, mégsem természetes, s így nem fogadható el.

Az agresszivitás minden élőlény jellemzője. Erőszakos lehet, meglepő módon, akár egy növény is. Mérget termel, tüskét növeszt, hogy önmagát védje, árnyékot vet a másikra, hogy saját életterét biztosítsa. Az élősködőkről pedig köztudott, milyen agresszív módon szívják el az anyanövény táplálékát. Az állatok között megnyilvánuló erőszakot még kevésbé kell ecsetelni. Nem nehéz belátnunk, hogy az élővilág „erőszakossága” kőkemény szükségszerűségből fakad.

De vajon áll-e ez a szükségszerűség a teremtés koronájára, az emberre is? Bizony e determináltság jellemző az emberre is, hiszen nekünk is vannak alapigényeink, létfeltételeink, s ezeket akár erőszakkal is igyekszünk kielégíteni, biztosítani.

Ám az ember civilizált lényként a társadalomban él, szocializált, jogok, szokásjogok, törvények szabják meg mindennapjait. Leírt és le nem írt rend határozza meg, hogy mit szabad, mit nem szabad tennie, milyen lehetőségei és milyen kötelességei vannak a családban, a munkahelyen, a közéletben, a kisebb-nagyobb emberi közösségekben. Az ember tehát mégsem csupán ösztönlény. Ha indulatain tud uralkodni, akkor mégis miért kíséri végig életét az erőszak? Miért kényszerül védekezni a humánagresszió ellen a társadalom?

A válasz éppen ebben van: az ember nem tud uralkodni az indulatain. A bűnbeesés történetét követően is érzékelhető, hogyan változott meg az első emberpár kapcsolata. Az Úrral szembeni engedetlenségük tönkretette a köztük lévő harmóniát, a teremtésbeli természetes rendet. Ádám és Éva Isten haragjától való félelmében egymásra mutogat, a másikat okolja. A Szentírás ugyan nem számol be erről, de sejthetjük, mit vághattak egymás fejéhez kint, az éden kertjén kívül… A verbális agresszió, a másik ember bűnbakká tétele ekkor kezdődhetett.

Nem sokkal később pedig Kain fordul testvére, Ábel ellen. Szüleik esetében a félelem, itt az irigység, a dominanciavágy hajtotta az idősebb fiút az erőszakos tett elkövetésére. Milyen kegyelmes az Isten, figyelmeztette Kaint: a bűn az ajtód előtt leselkedik, de te uralkodhatsz rajta. Melléállt az az Úr, akinek a segítségével, erejével győzhetett volna az indulatain, ám ő ezt nem akarta.

Az Istentől elfordult világ, a bűn által megromlott természetű ember nyomorúsága azóta is az, hogy önerőből nem tud uralkodni agresszív érzésein.

A böjti időszak bennünket, keresztényeket különösképpen is önvizsgálatra késztet. Bűnbánattal kell megvallanunk, hogy az erőszaktól a hívő emberek sem mentesek. A böjti időszakban azonban éppen annak a Krisztusnak a személyére összpontosítunk, aki szelídségével példát állított elénk, és akinek az igaz követésében átéljük a csodát, hogy ugyanaz az indulat lehet bennünk, amely őbenne volt meg.

Ugyanis nem csupán az „erőszak él velünk”, hanem velünk van, sőt – ahogyan egyik énekünk sora vallja – velünk vándorol utunkon az a Jézus Krisztus, akinek erejével leküzdhető az agresszív indulat, megfékezhető az erőszak.

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Kossuth lova…”
Újra húszéves lett a KIE
„Nagy titok ez”
Harmincheten végeztek
Jubileumi évfolyamát ünnepli a református Presbiter
Keresztutak
Velünk élő…
Soli Deo Gloria
A hét témája
8 + 1 kérdés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjeihez
Meseélők
Örömhír cigányoknak is
Felelősen és tudatosan
Női misszió Dörögdön
evél&levél
Elbábozták Isten országát
A közelmúlt krónikája
Magos Déva vára
Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán
Rácsok mögött tartott világimanap
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Bach és Hamburg
Mosolyszeletek
Színházban a szerethető szent
A nemzet halottja volt
Kossuth a csillagok között
DVD a szívtől szívig tartó párbeszédről
Jegyzetlapok
A vasárnap igéje
Jézus halála az élet útja
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Pezsgőtabletták
Kérdések Istenhez
Könyvböjt? Nem. Könyves böjt!
Cantate
Királyi zászló jár elöl
A tün­dök­lő ke­reszt
Égtájoló
Bűbájos történet happy enddel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 12 Velünk élő…

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster