EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 12 - Örömhír cigányoknak is

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Örömhír cigányoknak is

Újra megjelent az Ökumenikus Tanulmányi Füzetek 22. száma

Örömhír cigányoknak is címmel tavaly karácsonyra jelent meg az Ökumenikus Tanulmányi Füzetek 22. száma a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával. Benne kilenc szerző – közöttük cigány származásúak – különböző szempontból járja körbe a cigányság és az evangélium viszonyát. A füzet immár második kiadásban is napvilágot látott.

A kiadványt szerkesztő Tóth Károly nyugalmazott református püspöknek, az Ökumenikus Tanulmányi Központ elnökének bevezetője szerint három szempontból is elérkezett az „alkalmas idő” (Ef 5,16) a kérdés újragondolására és hatékonyabb megoldások alkalmazására. Az első a hit parancsa, a második a nemzeti érdek, a harmadik pedig az európai közös fellépés lehetősége az összesen tizenötmilliós, Magyarországon egymilliós lélekszám felé tartó kisebbség felemelése érdekében. Ezzel a céllal összefüggésben a szerkesztő összefoglalja a Szentírás tanítását az emberről: Isten Jézus Krisztusban az egész elbukott emberi nemzetséget megváltotta, benne mint új Ádámban helyreállítva az ember méltóságát.

Olvashatunk a füzetben az Európai Unió ide vonatkozó tevékenységéről és terveiről is. A cél a cigány lakosság minél sikeresebb integrációja, különös tekintettel arra, hogy ötven százalék közöttük a húszévesnél fiatalabbak aránya.

Klaus Douglass Az új reformáció című könyve alapján szembesít a problémákkal Csuhai József, a Magyarországi Baptista Egyház cigánymissziói koordinátora (Vácegres). Az egyházak felé szociális kérdésekben fordul az érdeklődés, spirituálisakban sokkal kevésbé. Mindig nagy kérdés, hogy halat adjunk-e vagy hálót.

A magyarországi cigány népcsoportokról és nyelvekről olvashatunk Landauer Attilának, a református zsinat cigányügyi megbízottjának tollából. A cigányság csak a kívülállók számára tűnhet egységesnek, valójában a romungrók, oláhcigányok is további csoportokra oszlanak. Érdekessége a tanulmánynak, hogy aki nem ismeri bizonyos cigány szavak eredetét, itt megtalálhatja.

A cigányokra jellemző vallási sajátosságokat választotta írása témájául Surman László író, költő, az Evangéliumi Pünkösdi Közösség cigánymissziói munkacsoportjának vezetője (Békés). Mint megtudjuk belőle, a vallás és a babona együttélése önvédelmi reflexnek is felfogható. Ugyanakkor a cigányok szívesen veszik, ha imádkoznak értük, és csak ritkán utasítják el az imádság lehetőségét.

Csonka József missziós lelkész, a Reménység Háza Cigánymissziós Alapítvány kuratóriumának elnöke (Hosszúpályi) a cigány holokausztról ír. A legtöbb kutató szerint a cigány áldozatok számát illetően a félmilliós adat a legvalószínűbb.

A cigányok társadalmi gondjainak megoldási lehetőségeit taglalja Derdák Tibor, a sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium igazgatója. A gyülekezeti élet, akár önállóan, akár a „magyarokkal” közösen, nagyon fontos terepe a felzárkóztatásnak, például a Biblia rendszeres olvastatásával. Emellett – többek között – az előre fizetős mérőóra és a kamatmentes karitatív hitel is sok szenvedéstől kíméli meg a családokat. Az iskolákban pedig a család, a nagyobb közösség bevonásával igenis lehet jó eredményeket elérni – állítja a szerző.

Hadházy Antal nyíregyházi református lelkész, szociológus, főiskolai tanár egyik tanulmányában az előítéletekkel, a másikban a bűnözéssel foglalkozik. Ahhoz, hogy a cigányok mintát kövessenek, emberi jó kapcsolatokra van szükség. Kérdés, hogy van-e ilyen cigány és nem cigány között. A cigányok és a bűnözés viszonyáról nincs pontos statisztika, hiszen annak sincs pontos meghatározása, hogy ki a cigány. Egyébként pedig az a döntő, hogy a gyerekek, fiatalok milyen példákat látnak maguk előtt – állapítja meg.

Mit tehetnek a keresztény egyházak? – kérdezi Szuhánszky István miskolci metodista lelkész. A legtöbb egyházban már jóval a rendszerváltás előtt foglalkoztak cigánymisszióval. A katolikusoknál például 1943-tól van szervezett cigánypasztoráció, a metodistáknál 1952-ben alakult az alsózsolcai gyülekezet. Ma is igaz, hogy aki foglalkozni akar velük, annak külön „meg kell tanulnia” őket. A cigányok igen érzékenyek, a szívükkel gondolkoznak, könnyen lelkesíthetők, de ezzel is, mint mindennel, vissza lehet élni. Mindenképpen arra kell számítani, hogy nagy változásokat csak kitartó, több nemzedéken átívelő munkával lehet elérni.

A tanulmányok sorát Bakay Péternek, evangélikus egyházunk cigánymissziói referensének (Sárszentlőrinc) „Ne féljetek” című írása zárja. Az elmúlt évszázadok és évtizedek nem hozták meg a kívánt eredményt. Mi hiányzott tehát? A könnyebb megértés kedvéért vonatkoztassuk Lk 4,18-at a cigányságra. Jézus minden helyzetben és helyzetre mondta tanítványainak: „Ne féljetek!” A cigánymisszió – nem kérdés – nehézséggel, olykor szenvedéssel, áldozattal, lemondással, akár felfordulással is jár, ezért a szerző az apostolok életére emlékeztet. Nincs recept, de vannak bizonyos szempontok, lehetőségek, van élő Úr, belé vetett hit, neki való engedelmesség.

A tanulmányok nyomán, ha időnként vitára késztetnek is, egy nem lehet vitás: lépni kell! Akkor is kell, ha érdemi, általános eredmény csak hosszabb/hosszú távon várható.

Dr. Szentpétery Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Kossuth lova…”
Újra húszéves lett a KIE
„Nagy titok ez”
Harmincheten végeztek
Jubileumi évfolyamát ünnepli a református Presbiter
Keresztutak
Velünk élő…
Soli Deo Gloria
A hét témája
8 + 1 kérdés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjeihez
Meseélők
Örömhír cigányoknak is
Felelősen és tudatosan
Női misszió Dörögdön
evél&levél
Elbábozták Isten országát
A közelmúlt krónikája
Magos Déva vára
Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán
Rácsok mögött tartott világimanap
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Bach és Hamburg
Mosolyszeletek
Színházban a szerethető szent
A nemzet halottja volt
Kossuth a csillagok között
DVD a szívtől szívig tartó párbeszédről
Jegyzetlapok
A vasárnap igéje
Jézus halála az élet útja
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Pezsgőtabletták
Kérdések Istenhez
Könyvböjt? Nem. Könyves böjt!
Cantate
Királyi zászló jár elöl
A tün­dök­lő ke­reszt
Égtájoló
Bűbájos történet happy enddel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 12 Örömhír cigányoknak is

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster