EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 12 - Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán

A Dunaújváros mellett található Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben idén ötödik alkalommal rendezték meg a fogvatartottak között szolgáló lelkészek és missziós munkatársak, valamint az intézet vezetésének részvételével az évértékelő találkozót. A február 24-én a pálhalmai intézet parancsnoki épületének tárgyalójában megtartott alkalmon tizennyolcan vettek részt az evangélikus, a református és a baptista felekezet, továbbá az Őskeresztyén Apostoli Egyház, a Krisztus Szeretete Egyház és a Hit Gyülekezete képviseletében.

A megjelenteket Balázs Péter büntetés-végrehajtási ezredes, intézetparancsnok köszöntötte, majd elmondta: a három alegységben kiegyensúlyozott, hasznos szolgálatot végeznek az egyházak és a missziók képviselői az intézet főállású börtönlelkészének, dr. Békefy Lajos református lelkésznek a koordinálásában. Reménysége, hogy Sándorháza és Bernátkút alegységi kápolnái után a közeli években megépülhet a mélykúti különálló kápolnaépület. Ennek megvalósításához kérte a jelenlévők és közösségeik imádságát, valamint gyakorlati segítségüket is, bármilyen szakmunka vagy egyéb hozzájárulás formájában.

Az intézeti börtönlelkész éves jelentésében a lelkészi és missziói munka statisztikai és spirituális vetületeivel foglalkozott. Elmondta: a főállású börtönlelkész és a bejáró felekezeti, missziós munkatársak havonta összesen mintegy négyszáz-négyszáztíz fogva tartott nő és férfi lelki megbékéléséhez, reménységépítéséhez, belső kondicionálásához nyújtanak hozzáértő, evangéliumi lelkületű segítséget. Ez a szám nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, hiszen jelzi, hogy a lelki munka a fogvatartotti állománynak jó harmincöt százalékát eléri.

Hálaadással emlékezett meg a múlt év elején a fogvatartottak által kezdeményezett szolidaritási akcióról, a haiti földrengés károsultjainak javára végzett példamutató adománygyűjtésről, a nők világimanapjának nagy érdeklődéssel kísért megtartásáról, a német evangéliumi kórus, valamint a Krisztus Szeretete Egyház gospelkoncertjeinek igen pozitív hatásáról és jó visszhangjáról. Hasznos volt az advent második vasárnapján megrendezett országos bibliaismereti verseny is, amelyet újabb kezdeményezés követett: az alegységek közötti bibliaismereti verseny, melynek döntőjére idén március 20-án kerül sor.

A jelenlévők a délelőtti program keretében megtekintették a Pálhalma, a börtönóriás című rövidfilmet, amely betekintést nyújtott a három alegység életébe.

Agyagási István, a Vértesaljai Református Egyházmegye esperese igei köszöntőjében utalt arra a szabadításra, amelyet Isten – Jézus Krisztus evangéliuma által – a börtönviszonyok között, a bezártságban is nyújtani tud a megkötözött lelkeknek.

A missziós találkozón részt vett Roszík Gábor evangélikus lelkész, a Magyar Testvéri Börtöntársaságnak, valamint a Börtönlelkészek Magyarországi Szervezetének elnöke. Hozzászólásában ismertette a börtöntársaságnak a fogvatartottak javát szolgáló szerteágazó, sokrétű munkáját a különböző alkalmaktól, családi találkozóktól kezdve az Angyalfa programon át egészen az APAC-körletek kialakításának ösztönzéséig. Fontosnak tartotta, hogy sikerüljön létrehozni az utógondozás szervezett formáját, amihez az egyházak és a missziók úgynevezett „félúti házak” létesítésével járulhatnának hozzá.

A különböző felekezetek és missziók képviselői ezután három-öt percben legfontosabb szolgálati tapasztalataikat foglalták össze. Közös véleményen voltak a még intenzívebb lelkigondozás, illetve a lelkészi, missziós szolgálatot végzők közötti gyakoribb találkozás szükségességét illetően, s elhatározták: félévenként más-más dunaújvárosi templomban, közösségben jönnek össze „lelkigyakorlatra”, a szolgálatok testvéri koordinálása céljából.

A felmerült kérdésekre az intézet parancsnokhelyettese, Molnár István büntetés-végrehajtási őrnagy adott választ. Egybehangzó vélemény volt: mindkét fél – a büntetés-végrehajtás és a lelkészi, missziói szolgálatok végzői – igen pozitívnak tartja az együttműködést, amelynek várják további jó gyümölcseit, s azon munkálkodnak a jövőben is, hogy ennek az összefogásnak valóban a fogvatartottak lehessenek az igazi nyertesei.

Dr. Békefy Lajos


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Kossuth lova…”
Újra húszéves lett a KIE
„Nagy titok ez”
Harmincheten végeztek
Jubileumi évfolyamát ünnepli a református Presbiter
Keresztutak
Velünk élő…
Soli Deo Gloria
A hét témája
8 + 1 kérdés a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspökjelöltjeihez
Meseélők
Örömhír cigányoknak is
Felelősen és tudatosan
Női misszió Dörögdön
evél&levél
Elbábozták Isten országát
A közelmúlt krónikája
Magos Déva vára
Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán
Rácsok mögött tartott világimanap
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Bach és Hamburg
Mosolyszeletek
Színházban a szerethető szent
A nemzet halottja volt
Kossuth a csillagok között
DVD a szívtől szívig tartó párbeszédről
Jegyzetlapok
A vasárnap igéje
Jézus halála az élet útja
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Szószóró
Pezsgőtabletták
Kérdések Istenhez
Könyvböjt? Nem. Könyves böjt!
Cantate
Királyi zászló jár elöl
A tün­dök­lő ke­reszt
Égtájoló
Bűbájos történet happy enddel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 12 Felekezeti és missziós találkozó Pálhalmán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster