EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 13 - Kezünkben az evezőlapát

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Kezünkben az evezőlapát

Szlovákiába ért a Békehullámok a Dunán elnevezésű programsorozat. Ahogyan erről már korábban is beszámoltunk, a Németországból indult akció célja az, hogy felhívja a figyelmet az Európában is egyre leplezetlenebbül terjedő erőszakra, ugyanakkor emlékeztesse a folyó partján élő egyházakat Krisztustól rendelt küldetésükre. Arra, hogy – hiteles szolgálatukkal – a békességteremtés eszközei legyenek. Szlovák testvéreinknél március 20-án rendkívül impozáns vasárnapi istentiszteletre került sor Révkomáromban (szlovákul Komárno, németül Komorn).

A Szlovákiai Evangélikus Egyház teljes elnöksége jelen volt a város központjában fekvő, zsúfolásig megtelt kis lutheránus templomban. Az ünnepi istentiszteleten a testvérfelekezetek képviselői olvasták fel az imádságokat. Az evangélikus lelki vezetők – így a keleti és a nyugati egyházkerület püspökei, esperesek – a liturgiában vettek részt, míg az egyetemes felügyelő, az országos iroda igazgatója és munkatársai a háttérből biztosították példás szervezettséggel a nemzetközivé duzzadt „Duna-hullámos” egyházi esemény zavartalan lefolyását.

Természetesen jelen voltak mindazon országok képviselői is, amelyekben a korábbi hónapokban rendezték meg a programsorozatot, illetve amelyekbe az elkövetkezendő hónapokban érkezik. A határon túlról jött vendégek sorában hazánkat Bölcskei Gusztáv, a református egyház zsinatának lelkészi elnöke és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök képviselte, D. Szebik Imre nyugalmazott evangélikus püspök pedig a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökeként vett részt az alkalmon.

E sorok írójának a nemzetközi szervezőbizottság tagjaként volt alkalma fényképezőgépével is megörökítenie azt az epizódot, amikor a záró oltári szolgálatot követően Milo¨ Klátik egyetemes püspök átnyújtotta a jelképes evezőlapátot Gáncs Péternek. Ez az aktus szimbolizálta, hogy a rendezvénysorozat folytatódik: áprilisban a magyarországi evangélikusok küldetése lesz, hogy szót emeljenek az erőszak áldozatainak védelmében, legfőképpen pedig hogy emlékeztessék magukat és környezetüket a megbékélés munkálására. Az oltártérben ott állt harmadikként Michael Bünker osztrák püspök is, akitől egy hónappal korábban Milo¨ Klátik vette át az evezőlapátot.

Az alkalomról készült (fenti) felvételen világosan látszik azonban, hogy egy negyedik személyre is szükségük volt egyházi vezetőinknek, mégpedig a tolmácsra. Bándy György, a Pozsonyi Comenius Egyetem Evangélikus Hittudományi Karának professzora vállalta a feladatot, hogy Klátik püspök szlovák nyelven elhangzott bátorító szavait magyarra fordítsa. A béke megteremtésének, népek, etnikumok kiengesztelődésének is lehet gyakran akadálya az, hogy nem értjük egymás „nyelvét”. Sokszor félremagyarázzuk egymás szándékait, akár még mi, keresztények is. Krisztus követőinek is szükségük van közvetítőre, a Szentlélek segítségére, hogy megértsék egymást, s így a bizalmatlanság, az előítéletek elválasztó falai ledőlhessenek. Március 20-án a révkomáromi evangélikus templomban ennek lehettek részesei az egybegyűlt hívek.

Az istentiszteletet követő „zarándokmenet” tagjai – akik a testvéregyházak szomszédos templomaiba látogattak el, hogy ott rövid imaalkalmakon vegyenek részt – átélhették a Krisztusban megvalósuló egységet. Bár a Duna mentén lakó keresztények más-más nemzetekhez, különböző felekezetekhez tartoznak, őket nem csupán a folyó köti össze, nem csupán annak vizén osztoznak, hanem az élő vízből is merítenek, amelyet Jézus kínált fel egykor a samáriai asszonynak, s amelyről Klátik püspök prédikált az ünnepi alkalmon.

A dunai békehullámok terjednek tovább. A szlovákiai ünnepség másnapján gyűlt össze Budapesten, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Irodájában a magyarországi központi alkalmat szervező munkacsoport. Hazánkban a nagyhét szerdáján, április 20-án kerül sor az ünnepi együttlétre. Nincs az egyházi esztendőnek még egy ilyen időszaka, mint éppen a Jézus szenvedéséről való megemlékezés napjai, amikor ennyire tömény módon szembesülnénk az emberi erőszakkal. Ugyanakkor Krisztus magatartása tanúskodik arról, hogy az agresszió nem erővel, hanem a lélek szelídségével győzhető le.

A Deák téri evangélikus templomban április 20-án este 6 órakor megrendezendő ünnepi istentiszteletnek – és az azt megelőző konferenciának – ezért is lett Lefegyverző szelídség a mottója. A délután 3 órakor kezdődő tanácskozásra és az esti istentiszteletre, amelyeken – neves hazai vendégek mellett – a szomszédos egyházak vezetői is szolgálnak majd, már most sok szeretettel hívják és várják a magyar szervezők a gyülekezetek tagjait – a Duna mindkét oldaláról…

B. Pintér Márta


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszakapott méltóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétszázötvenen „zsendültek”
Teológusnap Solton
Kőszegi Echo
Búcsú a parókiától
Keresztutak
Kezünkben az evezőlapát
e-világ
A kétévesek technológiája
Keresztény szemmel
Éjfél után tánc, avagy ami szubjektív, és ami nem
Ma­gyar Evan­gé­li­kus Szer­ze­tes­rend
Március 25. – Krisztus fogantatásának ünnepe
Kosár és komputer
A hét témája
Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő
Négyszáz éves az oroszországi finn evangélikusság
Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban
Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat
Dupla hungarikum a roma szakkollégium
evél&levél
2017-re készülve komolyabb lutheránus identitás volna kívánatos
Közlemények, nyilatkozatok
Médiatanácstagok médiaműhelyen
Magyar állami kitüntetés Gémes István stuttgarti evangélikus lelkésznek
Kép
A közelmúlt krónikája
Kép
Egymást segítjük
In memoriam Kardos József
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Végtelen dallam
Merre tovább, Líbia?
A vasárnap igéje
Íme, az Isten Báránya
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Fülemüle
Cantate
Jöjj, hogyha bűnöm éget
Böjti csoda
Égtájoló
Hol a helye a keresztnek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 13 Kezünkben az evezőlapát

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster