EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 13 - In memoriam Kardos József

A közelmúlt krónikája

Hozzászólás a cikkhez

In memoriam Kardos József

(1933–2011)

„Megpróbáltál minket, Istenünk, megtisztítottál, mint az ezüstöt” (Zsolt 66,10) – olvasható testvérünk gyászjelentésén. Ez az ige március 16-án a temetésen is elhangzott, ahol a szolgálatot Farkas Ervin bezi lelkész, dr. Percze Sándor győr-ménfőcsanaki lelkész és e sorok írója végezte. A téti evangélikus temetőben Kardos Józsefet népes gyülekezet kísérte el utolsó földi útjára.

Kardos József 1933. február 11-én született Nagykanizsán szülei egyetlen élő gyermekeként. Az elemi iskolákat Zalában, lakóhelyén végezte, középiskolai tanulmányait pedig a fasori gimnáziumban. Érettségi után a teológiára jelentkezett, de elutasították mint politikailag megbízhatatlant. Egy évet Inotán, az alumíniumkohóban dolgozott, ezután újra próbálkozott. Ekkor – mint a munkásosztály tagját – már felvették. 1958-ban szentelte lelkésszé Ordass Lajos püspök. Segédlelkész volt Szegeden és Porrogszentkirályon, majd Budapest-Józsefvárosban másodlelkész.

1959-ben kötött házasságot Psaiden Teréziával, három gyermekük született.

1961-ben Balatonszárszóra került, ahol a dél-balatoni szórványt gondozta, és a szárszói üdülő gondnoka volt. Itteni szolgálata idején Balatonfenyvesen és Szemesen istentiszteleti helyiséget, imaházat épített. Szabad idejében mozaikból Luther-rózsákat készített az épületek falára és kovácsoltvas gyertyatartókat az oltárra. 1974-ig szolgált itt, ekkor a téti gyülekezet hívta meg lelkészének.

Tét mellett huszonöt évig gondozta Győrszemere, tizennyolc évig Felpéc és Gyömöre gyülekezeteit. Több cikluson keresztül a Győr-Soproni Egyházmegye jegyzője, majd számvevőszéki elnöke volt. 2000-ben ment nyugdíjba, utána is szolgált ott, ahová hívták.

  1. karácsonyán meghalt szeretett felesége, utána már nem vállalt több szolgálatot. Havi rendszerességgel megjelent Enesén, Mórichidán, Kajárpécen az istentiszteleten igét hallgatni. Balesete és betegségei után 2011. március 10-én hívta haza Urunk.

Vele olyan ember ment el, aki közel állt hozzám. Nyugdíjba menetele után sokszor helyettesített – ahogy nevetve mondta: „Esperesi káplán lettem!” Szívesen jött mindig, miként hónapról hónapra feleségével együtt – istentisztelet után a parókiára – egy-egy hosszabb beszélgetésre. Aztán hitvese halálával semmivé lett, amit még együtt terveztek. Sem gyermekei, sem unokái nem pótolhatták feleségét, aki negyvenöt éven keresztül állt mellette jóban, rosszban.

Mind többet beszélt saját elmeneteléről. Készült – ezt mutatják az énekek is, amelyeket temetésén az ő kérésére énekeltünk.

Néhány hónapja még rá tudtam venni, hogy eljöjjön, és megnézze új otthonunkat. Magam előtt látom, ahogy fáradtan botozva megy kifelé: mint aki kész a hosszú útra. Aztán a kórházi ágy, ahol elesetten fekszik, nehezen beszél. Ígérem neki: újra eljövök hozzád. Napokkal később a kérése: majd otthon. Minden vágya az volt, hogy hazamehessen. Otthon javult, mind erősebb lett a reménység: felépül. És egy reggel a lánya telefonált: elaludt. Békesség sugárzott az arcáról, megtért ahhoz, aki ismerte őt, akinél nyugalmat talált.

Ki volt testvérünk? Evangélikus lelkész, aki szavaival és tetteivel szolgált. Nem az elmélet, a gyakorlat volt az ő területe. Valakivel egyszer arról beszélgettünk: az utolsó régi vágású, falusi papok egyike. Prédikált, építkezett, a kertet kapálta.

Ugyanakkor szolgálatát, bárhol volt is, átfogta a hűség. Hű volt Krisztushoz – erről szóló hitvallás az egyik, temetésére kért éneke: „Életem, Jézus, egyedül te töltsd be!”

Kardos József hű volt egyházához a tanításban is. Emlékszem, a kilencvenes évek elején az egyik fiatal kollégát alaposan helyretette, amikor az egyházunk tanításától idegent vallott. Konzervatív volt – a szó igazi értelmében –, védte, óvta azt, ami drága kincsünk.

Egy volt fontos számára: Krisztusunk ügye. Ezért szolgált, ezért tett meg mindent. Szabadságra nem nagyon ment. Ha családja mégis rá tudta beszélni, de közbejött valami szolgálat, temetés, maradt, mert az a fontos!

Keveset beszélt magáról, nehezen tárulkozott ki. Figyeltünk-e rá? Rá, akit Urunk átvitt a testi szenvedések próbáján is? De csodálatos ennek a próbának az áldása: utána ott a megtisztított ezüst. Milyen nagy kegyelem, ha valakit Urunk megtisztít ama napra! Az ilyen ember mondhatja el – hiszem, hogy testvérünk is – a 66. zsoltár egy másik versét: „Áldott legyen Isten, mert nem utasította el imádságomat, szeretetét nem vonta meg tőlem.”

Jankovits Béla


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszakapott méltóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétszázötvenen „zsendültek”
Teológusnap Solton
Kőszegi Echo
Búcsú a parókiától
Keresztutak
Kezünkben az evezőlapát
e-világ
A kétévesek technológiája
Keresztény szemmel
Éjfél után tánc, avagy ami szubjektív, és ami nem
Ma­gyar Evan­gé­li­kus Szer­ze­tes­rend
Március 25. – Krisztus fogantatásának ünnepe
Kosár és komputer
A hét témája
Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő
Négyszáz éves az oroszországi finn evangélikusság
Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban
Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat
Dupla hungarikum a roma szakkollégium
evél&levél
2017-re készülve komolyabb lutheránus identitás volna kívánatos
Közlemények, nyilatkozatok
Médiatanácstagok médiaműhelyen
Magyar állami kitüntetés Gémes István stuttgarti evangélikus lelkésznek
Kép
A közelmúlt krónikája
Kép
Egymást segítjük
In memoriam Kardos József
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Végtelen dallam
Merre tovább, Líbia?
A vasárnap igéje
Íme, az Isten Báránya
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Fülemüle
Cantate
Jöjj, hogyha bűnöm éget
Böjti csoda
Égtájoló
Hol a helye a keresztnek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 13 In memoriam Kardos József

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster