EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 13 - Visszakapott méltóság

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Visszakapott méltóság

„Egyszer valamelyik zsinagógában tanított szombaton. Íme, volt ott egy asszony, akiben betegség lelke lakott tizennyolc éve, és annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem volt képes felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta őt, előszólította, és ezt mondta neki: »Asszony, megszabadultál betegségedből.« És rátette a kezét, mire ő nyomban felegyenesedett, és dicsőítette az Istent.” (Lk 13,10–13)

Teológusokkal dolgoztuk fel – mintegy hittanóraként – ezt a történetet, és kipróbáltuk, hogy milyen az, amikor az ember kilencven fokban meggörnyed, és nem tud kiegyenesedni. Azt tapasztaltuk elsőként, hogy a valóságnak, a térnek csupán egy icipici szeletét látjuk. Pont úgy, mint amikor az embernek a csőlátása miatt fogalma sincs, hogy mi van az általa befogható körön kívül.

Aztán megpróbáltuk egymást megszólítani ebben a görnyedt helyzetben. Nagyon megalázó volt, hogy vagy lehajolt hozzánk az egyenesen álló, aki beszélgetni akart velünk, vagy nekünk kellett a nyakunkat egészen kicsavarni, hogy lássuk az arcát.

Bizony vannak olyan szakaszok az ember életében, amikor nagyon kiszolgáltatott, megalázó helyzetbe kerül. Ilyen helyzetben volt ez az asszony is.

Amikor kipróbáltuk ezt a pózt, döbbenten tapasztaltuk azt is, hogy nem tudunk mély levegőt venni. Csak egészen felszínesen lélegeztünk, hiszen összeszorult a rekeszizmunk.

Egy olyan asszony áll előttünk, aki a valóságnak csak egy pici szeletét látja, aki folyton megalázó helyzetbe kerül, és aki nem bír mélyen lélegezni.

Jézus akkor minden látványos megoldás nélkül, szelíden, csendesen odalép, megérinti őt, és azt mondja neki: „Asszony, meggyógyultál a betegségedből.”

Ő pedig azonnal kiegyenesedik, és megtörténik vele az, amit bármelyikünk átélhet. Én is megtapasztalhatom, milyen érzés észrevenni azokat a dolgokat, amelyek eddig a csőlátásom miatt rejtve voltak előttem. A valóságból mindig mindent csak a magam szemszögéből láttam, az életnek csak egy kis szeletét érzékeltem. Nagyon nagy élmény, amikor az ember szeme előtt egyszer csak kitárul a világ. Én, aki korábban megalázott helyzetben voltam, rádöbbenek arra, hogy van méltóságom. A teremtettségből kapott méltóságomat élem és érzem át, hiszen én is egyetlen, egyedi darabként jöttem ki az Isten kezéből. Ez pedig nem valami pökhendi nagyképűséggel tölt el, hanem nagyon nagy hálával az Isten iránt, aki engem pont ilyenre teremtett.

Kapok olyan lehetőséget, mint ez a mostani, piliscsabai találkozó is. Jézus odalép hozzám, kitágítja a perspektívát, rádöbbent méltóságomra, és friss levegővel szellőzteti át a lelkemet. Amikor igazán mélyen föllélegezhetek, amikor egy picit kijöhetek a mindig gátló körülmények közül, a mindig csak felületes, kapkodó lélegzés világából, és igazán belélegezhetem a tiszta, friss, hűvös levegőt, amitől az ember egészen más közérzettel fog visszamenni a mindennapok feladatai közé.

Imádkozzunk Anselm Grünnel! Uram, Jézus Krisztus, keresztbe fonom karomat a mellkasom előtt. A szívem belsejében őrzöm a mai nap estéjét, és bezárom az ajtót, hogy senki se léphessen be csendes, belső szobámba. Itt laksz te, Uram. A napi gondok, problémák számára tilos a belépés. A jövőtől való félelem, a szorongás sem jöhet be ide. Az emberek, akikkel ma együtt voltam, még a legjobb barátaim is mind kívül maradnak. Természetesen gondolok rájuk, és imádkozom értük, mégis, bezárom az ajtót, mert most veled szeretnék kettesben lenni. Ha te, Uram, a titok, bennem élsz, akkor én is otthon vagyok önmagamnál. Belső világomban felfakad általad a Szentlélek forrása, és ebből mindig erőfeszítések nélkül meríthetek. Amikor fáradt vagyok, és elfogyott az erőm, tudom, hogy forrásod sohasem apad ki bennem, hiszen isteni forrás ez. Ámen.

Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na es­ti áhí­ta­ta, amely el­hang­zott a Dé­li Egy­ház­ke­rü­let fel­ügye­lő­i­nek ta­lál­ko­zó­ján, Pi­lis­csa­bán.

Sza­bó­né Mát­rai Ma­ri­an­na


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszakapott méltóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétszázötvenen „zsendültek”
Teológusnap Solton
Kőszegi Echo
Búcsú a parókiától
Keresztutak
Kezünkben az evezőlapát
e-világ
A kétévesek technológiája
Keresztény szemmel
Éjfél után tánc, avagy ami szubjektív, és ami nem
Ma­gyar Evan­gé­li­kus Szer­ze­tes­rend
Március 25. – Krisztus fogantatásának ünnepe
Kosár és komputer
A hét témája
Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő
Négyszáz éves az oroszországi finn evangélikusság
Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban
Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat
Dupla hungarikum a roma szakkollégium
evél&levél
2017-re készülve komolyabb lutheránus identitás volna kívánatos
Közlemények, nyilatkozatok
Médiatanácstagok médiaműhelyen
Magyar állami kitüntetés Gémes István stuttgarti evangélikus lelkésznek
Kép
A közelmúlt krónikája
Kép
Egymást segítjük
In memoriam Kardos József
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Végtelen dallam
Merre tovább, Líbia?
A vasárnap igéje
Íme, az Isten Báránya
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Fülemüle
Cantate
Jöjj, hogyha bűnöm éget
Böjti csoda
Égtájoló
Hol a helye a keresztnek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 13 Visszakapott méltóság

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster