EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 13 - Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő

„Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj” – ezt a Máté evangéliumában (12,34b) olvasható igeszakaszt választották a múlt hét végi protestáns médiaműhely mottójául az alkalom szervezői. A péntek délutántól vasárnap délig tartó együttlét során – egyebek mellett – azt vizsgálták meg a résztvevők, hogy az új médiatörvény szabta feltételek között milyen közegben kell közvetíteniük az örömhírt, és ehhez milyen korszerű eszközök állnak a rendelkezésükre. Kérdések és válaszok hangzottak el tehát a jövő médiájáról, fókuszba pedig az internetes újságírás került.

MM-történelem

A protestáns médiaműhelyek története 2003 őszéig nyúlik vissza. Az Evangélikus Élet szerkesztősége szervezte meg ekkor az első ilyen jellegű hétvégi továbbképzést, amelyre azután évente kétszer várták az érdeklődőket. A Protestáns Újságírók Szövetségének (Prúsz) 2005-ös megalakulása után szerkesztőségünk az őszi műhely (társ)rendezésének jogát felkínálta a Prúsznak, és a szövetség folyamatosan élt is a lehetőséggel. (Közben az EvÉlet stábja 2007-től az evangélikus középiskolák diákújságírói számára rendszeresítette önálló kurzusait.)

A Prúsz eredetileg 2010 novemberére hirdette meg a múlt hét végi protestáns médiaműhelyt, ám – részben a jelentkezők elégtelen száma, részben az előadók akadályoztatása miatt – át kellett tennie e tavaszi időpontra. A programot – az Evangélikus Élet és a Prúsz, valamint a társszervezőként szintén csatlakozó debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola megbízásából – Kerekes Sándor, a Magyar Televízió debreceni stúdiójának és a főiskola Kölcsey-stúdiójának vezetője, a Prúsz elnökségi tagja állította össze, illetve „vezényelte le” március 18. és 20. között.

A Megbékélés Házában, a református egyház – ideális helyszínnek bizonyult – berekfürdői konferencia-központjában ezúttal főként gyakorló hivatásos újságírók és gyülekezeti hírlevelek laikus szerkesztői, no és pedagógusok, gimnazisták, lelkészek és más egyházi tisztséget betöltők járták körül, milyen (lehet) a jövő egyházi médiája.

Médiatanácsi nyitány

A médiaműhely mintegy félszáz résztvevője elsőként a rendezvény felett fővédnökséget vállaló Szalai Annamáriának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének videoüzenetét tekinthette meg, majd Faggyas Sándor, a Prúsz alelnöke köszöntötte a megjelenteket – a váratlan megbetegedés miatt távol maradt elnök, Novotny Zoltán nevében is. (Köszöntőt mondott továbbá Hős Gábor, a Polgári Média Egyesület elnöke, Toót-Holló Tamás, a Magyar Távirati Iroda (MTI) hírszerkesztési központjának főszerkesztő-helyettese, dr. Völgyesi Zoltán, a debreceni tanítóképző főiskola rektora és Molnár János, a médiaműhelynek otthont adó intézmény igazgatója is.)

Az érdemi program nyitányaként a médiatanács két jelen lévő tagjának közös előadása következett. Kollarik Tamás és Auer János az új médiaszabályozás alapelveiről, így például a készülő közszolgálati kódexről és a szakmai önszabályozó szervezetek szerepéről beszélt.

Még mielőtt fakultatív program keretében megmártózhattak volna a település gyógyfürdőjének termálvizes medencéiben, a konferenciázókat hetilapunk főszerkesztője, T. Pintér Károly Prúsz-titkár invitálta interaktív ismerkedésre.

Világhálón innen…

A médiaműhely résztvevői és előadói között talán most először voltak többségben reformátusok, és ez némiképp a programon is megmutatkozott. Így például a szombati nap nyitó előadása is egy – elsősorban – kálvinisták számára ismerős médiumra, nevezetesen a Kálvincsillag című periodikára irányította a figyelmet. Mint dr. Fekete Károly egyetemi tanár, a kiadvány főszerkesztője elmondta: a Magyar Református Egyház magazin jellegű, évente egyszer megjelenő, első alkalommal harmincötezer példányban kiadott, de a továbbiakban százezres példányszámban megjelentetni tervezett, ingyenesen terjesztett „egységlapjának” célja a részegyházak sokszínű szolgálatának bemutatása, illetve ezen keresztül a Kárpát-medencében (és a tengerentúlon) élő református hívek összetartozás-érzésének erősítése.

Ugyancsak testvéregyházunk életébe engedett bepillantást Pásztory Ádám, a Magyarországi Református Egyház Zsinata Kommunikációs Szolgálatának igazgatója, amikor Útkereszteződésben állunk címmel a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlására buzdító kampányuk hátterét világította meg. A református egyházon belül is élénken vitatott kisfilmmel bevallottan egy olyan, gazdaságilag aktív társadalmi réteget kívánnak megszólítani, amelyet – nézőpontjuk szerint – az eddigiekben használt módszerekkel nem tudnának elérni. A kampány során a film (tematikus) televíziós csatornákon való vetítése mellett nagy hangsúlyt fektetnek az internetes és a mobiltelefonos alkalmazásokra adaptált megjelenésre is.

A politikai és az egyházi kommunikáció sajátosságairól Szénási Miklós, a nemrégiben megszüntetett Debrecen című folyóirat főszerkesztője beszélt, míg a sajtónyelv anomáliáiról, a divatszavak mérhetetlen eluralkodásáról és a nyelvszürkítési folyamatról Arany Lajos, a tanítóképző főiskola Főnix című lapjának főszerkesztő-lektora tartott érzékletes példákkal illusztrált előadást.

Ugyancsak a „kálvinista Rómából” érkezett Berekfürdőre az evangélikus Andriska János. A tehetségével már az evangélikus médiaműhelyeken kitűnt – lapunkban is rendszeresen publikáló – fiatalember a 2009-es Csillagpont református ifjúsági találkozóról készített Létbátorság című filmjével mutatkozott be a résztvevőknek.

A klasszikus műhelymunkára ezen a hétvégén rádiós, illetve televíziós riportok készítése révén nyílt lehetőség. A Kerekes Sándor vezette foglalkozást követően a hang- és képanyagok montírozásában (szerkesztésében és vágásában) a Méliusz Rádió és az Alföld Televízió munkatársai siettek a vállalkozó szelleműek segítségére.

…és túl

A médiaműhely heterogén összetételű közösségében egy-egy előadás után természetesen nem mindenki érezhette mindig úgy, hogy számára is hasznos, vadonatúj információkkal gazdagodott. Az összességében mégis egyértelműen sikeresnek mondott hétvége titka nem utolsósorban talán abban állhat, hogy az előadók személyes konzultációkra is vállalkoztak, s hogy e konzultációk késő éjszakába nyúlt kiscsoportos szakmai beszélgetésekbe torkollhattak. És azért persze minden résztvevő számára akadt olyasmi, ami éppen Berekfürdőn került új megvilágításba.

E tekintetben talán Dévényi Istvánnak és Nagy Bencének – a hétvége központi témájához legközelebb álló – előadásaiból profitálhattak legtöbbet a résztvevők. Dévényi István még a szombati nap folyamán – Az on-line újságírás jövője címmel – tartotta meg előadását. Az MTI Új Média elnevezésű szervezeti egységének főszerkesztő-helyettese a mintegy négymillió magyar internethasználó hírfogyasztási szokásaiból kiindulva többek között a hírgyűjtő oldalak negatívumairól beszélt (komoly, hiteles információk és sokszor bulvárhírek együtt versenyeznek a fogyasztó kegyeiért). Mint elmondta: a hirado.hu közszolgálati hírportálnak egy ilyen közegben kell értékorientáltan tájékoztatnia az internetezőket.

A blogok és a közösségi oldalak hivatalos médiára gyakorolt hatásaira is kitért előadásában Dévényi István, ám ezekről bővebben – a vasárnapi istentiszteletet követően – az EvÉlet tervezőszerkesztője, Nagy Bence beszélt, úgy is, mint a Moly.hu könyves közösségi oldal fejlesztője. (Előadásának szerkesztett változata lapunk 15. oldalán olvasható.)

A legfőbb tanulságot a műhely egyik legfiatalabb résztvevője, a soproni Frühwirth Blanka ekként fogalmazta meg: „Nekünk az a feladatunk, hogy a monitoron ne csak profilt lássunk, hanem mögé tudjunk nézni, és meglássuk magát az embert.”

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszakapott méltóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétszázötvenen „zsendültek”
Teológusnap Solton
Kőszegi Echo
Búcsú a parókiától
Keresztutak
Kezünkben az evezőlapát
e-világ
A kétévesek technológiája
Keresztény szemmel
Éjfél után tánc, avagy ami szubjektív, és ami nem
Ma­gyar Evan­gé­li­kus Szer­ze­tes­rend
Március 25. – Krisztus fogantatásának ünnepe
Kosár és komputer
A hét témája
Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő
Négyszáz éves az oroszországi finn evangélikusság
Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban
Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat
Dupla hungarikum a roma szakkollégium
evél&levél
2017-re készülve komolyabb lutheránus identitás volna kívánatos
Közlemények, nyilatkozatok
Médiatanácstagok médiaműhelyen
Magyar állami kitüntetés Gémes István stuttgarti evangélikus lelkésznek
Kép
A közelmúlt krónikája
Kép
Egymást segítjük
In memoriam Kardos József
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Végtelen dallam
Merre tovább, Líbia?
A vasárnap igéje
Íme, az Isten Báránya
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Fülemüle
Cantate
Jöjj, hogyha bűnöm éget
Böjti csoda
Égtájoló
Hol a helye a keresztnek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 13 Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster