EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 13 - Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat

Déli kerületi felügyelők konferenciája Piliscsabán

Százhúsz gyülekezeti felügyelő és másodfelügyelő érkezett a déli kerületből – Pusztaföldvártól Bonyhádig – a piliscsabai Béthel-otthonba múlt pénteken, hogy az Erőnk és reménységünk mottó jegyében szombat estig megosszák egymással a tapasztalataikat, tanulhassanak és közösen épülhessenek az ige fényében. Az immár hagyománnyá vált találkozón a családias hangulatot csak fokozta a házigazda egyházkerületi vezetőségnek – Lengyel Anna felügyelőnek, Gáncs Péter püspöknek és Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettesnek – a szeretetteljes közvetlensége.

A hétvégén nemcsak az áhítatok állították előtérbe az igei üzenetet, de a felkért előadók is a keresztény hit szemszögéből vizsgálták meg a számukra kijelölt témákat. Az első este dr. Frenyó V. László tanszékvezető egyetemi tanárnak, a pestújhelyi gyülekezet presbiterének Keresztény hitünk mint megtartó erő – Miben segít hitem a hétköznapi életben? című előadása igazi bizonyságtétel volt. Az Állatorvos-tudományi Egyetem korábbi rektora saját tapasztalatai alapján is hívta fel a hallgatóság figyelmét a hit erőt adó, békességteremtő hatásaira.

Teológiai alapvetéssel kezdte, egyházszociológiai áttekintéssel folytatta, végül konkrét gyakorlati beszámolóval zárta referátumát a konferencia fő előadója, Steinbach József dunántúli református püspök szombat délelőtt. Keresztény hitünk reménység is – Megújulhat-e keresztény közösségünk? címmel sok reménykeltő példával szolgált az evangélikus hallgatóság számára is. A problémákról kendőzetlenül szóló előadást élénk beszélgetés követte. A püspöknek feltett kérdésekből kiderült, hogy a két felekezet gyülekezetei és azok vezetői sokszor hasonló kérdésekkel kerülnek szembe, néha ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek.

Sok tanulsággal szolgált az a két referátum is, amely a délelőtt második felében hangzott el. Dr. Balikó Zoltán, a pécsi felügyelő A gyülekezet megtartása és egysége címet adta mondandójának. A sok szempontból speciális helyzetben lévő pécsi gyülekezet közelmúltbeli története számos tanulsággal szolgál – ezekről is szólt a felügyelő őszinte hangú összefoglalója.

A következő előadás a Nyugat-békési Egyházmegyébe tartozó piciny pusztaföldvári gyülekezet három éve nagy sikerrel működő kezdeményezésével ismertette meg az egybegyűlteket. Dr. László Jenő Csaba a tetőn leeresztett béna meggyógyításának történetével illusztrálta: Jézushoz akár a tető megbontásának árán is oda kell vinnünk az embereket. A pusztaföldvári gyülekezet nem tetőt bontott, hanem templomot nyitott, amikor útnak indították Nyitott templom éjszakája elnevezésű rendezvényüket. Hogy a kezdeményezést a faluban pozitívan fogadták, azt a számok is mutatják: az egyházközség „nyitott estéjén” legutóbb tízszer annyian is megfordultak, mint egy-egy vasárnap az istentiszteleten. (A legutóbbi alkalom képes beszámolója hetilapunk 2010. augusztus 1-jei számának 1. és 10. oldalán olvasható: http://www.evangelikuselet.hu/lapozgato/2010-31.pdf – A szerk.)

A kétnapos konferencián Aradi György kerületi missziói lelkész, Szabóné Mátrai Marianna püspökhelyettes, ifj. Zászkaliczky Pál rákoskeresztúri felügyelő és Gáncs Péter püspök adott igei útravalót.

Különleges zenei vállalkozásba fogott a Smidéliusz Gábor, Derecskai András és Németh Tamás alkotta, Korál-sziget nevű együttes – evangélikus korálfeldolgozásokat adnak elő gitár, hegedű és (az ütőhangszerek családjába tartozó) cajon segítségével. A szombat délutáni félórás koncert jó példát mutatott arra, hogyan lehet ötvözni a tradíciót az újjal.

A déli kerületi felügyelők találkozóján a résztvevők ezenkívül fórumbeszélgetés keretében kérdéseket tehettek fel az egyházkerület aktuális ügyeivel kapcsolatban, illetve külmissziói hírekről hallhattak Jóné Jutasi Angelikától, a püspöki hivatal irodavezetőjétől. Nagy érdeklődés övezte Endreffy Attilának, a piliscsabai Fébé Szociális, Rehabilitációs és Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetőjének termékvásárlással egybekötött bemutatóját. Végül a jelenlévők felidézhették – a Wiszkidenszky András püspöki titkár által készített képösszeállítás segítségével – az egyházkerületben tavaly történt fontosabb eseményeket.

Boda Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Visszakapott méltóság
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Kétszázötvenen „zsendültek”
Teológusnap Solton
Kőszegi Echo
Búcsú a parókiától
Keresztutak
Kezünkben az evezőlapát
e-világ
A kétévesek technológiája
Keresztény szemmel
Éjfél után tánc, avagy ami szubjektív, és ami nem
Ma­gyar Evan­gé­li­kus Szer­ze­tes­rend
Március 25. – Krisztus fogantatásának ünnepe
Kosár és komputer
A hét témája
Protestáns MédiaMűhely – 2011, Berekfürdő
Négyszáz éves az oroszországi finn evangélikusság
Néhány szempont a készülő alkotmánnyal kapcsolatban
Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat
Dupla hungarikum a roma szakkollégium
evél&levél
2017-re készülve komolyabb lutheránus identitás volna kívánatos
Közlemények, nyilatkozatok
Médiatanácstagok médiaműhelyen
Magyar állami kitüntetés Gémes István stuttgarti evangélikus lelkésznek
Kép
A közelmúlt krónikája
Kép
Egymást segítjük
In memoriam Kardos József
„Felhőbe hanyatlott a drégeli rom”
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Végtelen dallam
Merre tovább, Líbia?
A vasárnap igéje
Íme, az Isten Báránya
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Fülemüle
Cantate
Jöjj, hogyha bűnöm éget
Böjti csoda
Égtájoló
Hol a helye a keresztnek?
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 13 Új helyszínen gyűlt össze a régi csapat

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster