EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 39 - Kossuth-ünnepség Nyíregyházán

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Kossuth-ünnepség Nyíregyházán

„Csak az képes hatalmasan hatni, ki saját korának embere” – az ünnepelttől kölcsönözték a mottót azon a nagyszabású megemlékezésen, amelyet Nyíregyházán rendeztek szeptember 19-én, Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére.

A város és az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium ünnepsége délelőtt az evangélikus nagytemplomban hálaadó istentisztelettel kezdődött.

  1. Szebik Imre elnök-püspök méltatta a szószékről a múlhatatlan érdemeket szerzett nagy hazafit, a példát, melyet Kossuth élete a mának üzen.

„Pénzért vehetünk ágyat, de álmokat sohasem, pénzért vásárolhatunk élelmiszert, de étvágyat sohasem, pénzért vehetünk zászlót, de hazát sohasem… Pénzért vásárolhatunk luxuskényelmet, de elégedettséget sohasem, pénzért építhetünk templomot, de Isten országát sohasem, pénzért vásárolhatunk keresztet, de a Megfeszítettet csak a hit fogadhatja el... Az igazi értékek láthatatlan értékek – hirdette igehirdetésében Szebik Imre.

Az istentisztelet után a város főterére vonult az ünneplő gyülekezet. A Kossuth téren, a városháza előtt állított színpadon – szemben az 1912-ben emelt Kossuth szoborral – előbb Csabai Lászlóné, a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Meghagyva a történelmi elemzést a szakembereknek, arra mutatott rá a páratlanul hosszú – hat évtizedes – politikusi pálya kapcsán, hogy Kossuth szilárdan hitt a haladás ügyében, s noha már kortársait erősen megosztotta, nem ismert megalkuvást, és erős hitét nem-csak szavakkal, de tettekkel is kifejezte. Nem volt tévedhetetlen, de minden szavát, cselekedetét az vezérelte, hogy az ország és az itt élők sorsát jobbá tegye.

Az ünnepi megemlékezés az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium diákjainak műsorával folytatódott. Tapolcai Zoltán és Császár Zoltán olyan látványos és hatásos térjátékot rendezett az alkalomra, mely az események részesévé avatott minden jelenlévőt a téren. Az evangélikus gimnázium iskolaközösségén kívül közreműködtek a Művészeti Szakközépiskola tánctagozatának növendékei, Martinovszky István tárogatóművész, valamint a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar. A Kossuth beszédeiből, vallomásaiból szerkesztett műsor zárásaként az ünneplők virágot helyeztek el a szobor talapzatán: egyik oldalról a város vezetői, másikról az evangélikus gyülekezet elöljárói, jeles tagjai léptek Kossuth Lajos szobra elé, kezükben egy-egy szál sárga rózsával, s míg a diákság a Szózatot énekelte, lassan megteltek sárga rózsával a lépcsőfokok.

Délután tudományos konferenciával folytatódott a rendezvénysorozat a gimnázium dísztermében. Tar Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a tállyai templomban megkeresztelt Kossuth egész életében őrizte evangélikus identitását. 1889-90-ben személyes kapcsolat alakult ki közte és az iskola vezetése között, s így Kossuth még életében engedélyezte a névhasználatot. A nyíregyházi evangélikus gimnázium 1921 óta viseli a reformkor és a polgárosodó Magyarország nagy alakjának nevét.

A tudományos konferencián előbb dr. Takács Péter történész, egyetemi docens a reformkorba ágyazva elemezte Kossuth munkásságát. Mint mondta, Kossuth kitörölhetetlen a magyar történelemből, mert múlhatatlan érdemei vannak a polgári nemzet jogi kereteinek megteremtésében. Az 1848-as szabadságharc Kossuth nevével forrt össze, s minden zsellérház falára odakerült olajnyomatos portréja. Dr. Kedves Gyula alezredes, a Hadtörténeti Múzeum igazgatóhelyettese a honvéd hadsereg szervezéséről szóló előadásában először legendaoszlatóként lépett fel: nem a Kossuth gyújtó hangú beszédeinek hatására hadrendbe állt önkéntes népfelkelők nyerték meg a tavaszi hadjáratot, s vitték dicsőségre a szabadságharcot. Mégis igaz, hogy Kossuth hadseregszervező volt, s az ő hívó szavára jöttek vagy szöktek a monarchia területén szétszórt huszárok. Pénzügyminiszterként Kossuth intézett-szervezett mindent a hadsereg körül, részt vett a stratégiai tervezésben is. Mindez azért fontos, mert a szabadságharc megmutatta, a magyarság képes fegyveres erővel érvényt szerezni a nemzet politikai akaratának.

Dr. Fabiny Tibor egyháztörténész, nyugalmazott egyetemi tanár tovább árnyalta a konferencia résztvevőinek Kossuth Lajosról formálódó képét. Kossuth egyházi és közéleti tevékenységéről szólva kiemelte az evangélikus egyházhoz való ragaszkodását, hogy örömmel vállalta Luther tanítását, ugyanakkor szabadgondolkodó volt, aki lelkiismeretére és a természettudományos eredményekre támaszkodott. Őszinte, spontán hitbeli megnyilvánulásaival sok hívet szerzett Amerikában is.

A konferencia zárásaként átadták az országos Kossuth-pályázat díjait is. Történelemből első lett Kenéz Anikó (Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium), második Tálas Erzsébet, harmadik Szabó Emese (mindketten a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium tanulói). Magyar irodalomból második helyezést ért el Véland Lilla, a győri Kossuth Lajos Ipari Szakképző Iskola tanulója. Rajzból Bugyi Csilla, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium tanulója és Kovács Balázs, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákja lett.

A harmadik helyezéssel járó elismerést Major Hajnalka, az Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium és Nyári Judit, a nyírbátori Báthory István Gimnázium és Szakközépiskola tanulója kapta.

Veszprémi Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Tiszta oltár
Élő víz
Félelmeink
Egyházunk egy-két hete
Szavakról, amelyek elérték a hallgatókat
Palackba zárt gondolatok az utókornak
Sajtóközlemény
Jézussal a csúcson Tatabányán
Dr. Nagy Gyula ny. püspök köszöntése
Lelkészházaspár új szolgálati helyén
Ötszörös ünnep Albertiben
Templomszentelési ünnep hétköznap
Keresztutak
LVSZ-tanácsülés, Wittenberg
Az ökumené eredményei és kérdései
Első MEKDSZ-táborom
In memoriam: Balogh János
Evangélikusok
Mégiscsak szót értünk egymással
Roszík Mihály: "...Gond és félelem el nem ér..."
e-világ
Látogatás a Magyar Rádióban
A Kulturális Örökség Napjai
Vandálok az Ótemplomban
Árvíz után
Rádiómisszió
Keresztény szemmel
Vándorlások
A lelkész karbantartása
A hét témája
Evangélikusok a Kossuth-mauzóleumnál
Kossuth-ünnepség Nyíregyházán
Hol konfirmált Kossuth Lajos?
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán
A leghívebb magyar
evél&levél
A tótkomlósi szeretetotthon "útra kelt" - avagy kirándulás Ópusztaszerre
Bibliodráma és bableves
Közlemények, nyilatkozatok
Az LVSZ Tanácsa szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadások évfordulója alkalmából nyilatkozatot adott ki
A közelmúlt krónikája
A Luther Otthon gólyatábora
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 39 Kossuth-ünnepség Nyíregyházán

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster