EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 39 - Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 18.vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa

3Móz 19,1-3.11-18

Rengeteg mondanivalóm lenne, de gúzsba köt 4000 karakternyi bilincs. Hát csak a jól ismert XIII. századi reformátorról és munkájáról beszélek. A Kr.e. XIII. századiról… A törvény reformprófétájáról és a Tízparancsolat evangéliumáról.

A tanár magyaráz a tágra nyílt szemű seregnek – némán csodálják varázslatát. A mágnes könnyedén felemelte a vasdarabot! Két mágnes is vonzódik egymáshoz, ha megfelelő felükkel közelítjük – fordítva viszont nem viselik egymást.

Megindul a gyermeki fantázia: Milyen egyszerű volna kettévágni! A kék mágnesek vonzanák a vöröseket, taszítanák a többi kéket és viszont! Elő a fűrészt, hadd válogassunk kedvünkre, kék vagy vörös kell nekünk…! Mekkora a meglepődés, amikor kiderül: a félbevágott mágnes hiába csak kék, hiába csak vörös, továbbra is két ellentétes oldala van.

A mágnes: Isten igéje. A pólusok: törvény és evangélium. Hát nem mi is ilyen mulatságos kísérletet akarunk végrehajtani, mint a gyermek?! El akarjuk különíteni egymástól a törvényt és az evangéliumot, hogy aztán kényünkre-kedvünkre válogathassunk belőle. Az isteni mágnes azonban kitér a próbálkozás elől: akárhogyan is daraboljuk, mindig együtt kapjuk a törvényt és az evangéliumot.

Luther szavaival: Ha Isten igéjéből kivesszük és elvetjük a törvényt, hogy így kapjunk tiszta evangéliumot, akkor maga az evangélium válik törvénnyé! Igaz fordítva is: a törvényben kigyomlálhatatlanul ott az evangélium. Így van ez igeszakaszunkkal is. Vegyük észre a zsidó Újszövetséget – a Tízparancsolat evangéliumát! Temérdek gyöngyszem rejtőzik itt! Mondhatnám: megelőlegezett Hegyi beszéd, Kis és Nagy Káté. Kísértetiesen Luther magyarázata jut eszembe, ahogyan a zsidó főrabbi, dr. Hertz, a 15. vers kapcsán idéz a zsidó írástudományból: „ne ítélj el a látszat nyomán, hanem tulajdonítsd embertársaid tetteinek a legjobb indító okokat”.

Hát a 17. vers mennyire jézusi! „Aki haragszik atyjafiára, méltó arra, hogy ítélkezzenek felette.” (Mt 5,22) Ne gyűlölj! Hogyan lehet ezt megvalósítani? Kizárólag szeretettel. Ezért magától értetődő, hogy a Tízparancsolatot már maga az ÓSZ is a szeretet kettős parancsában foglalja össze! A „Ne tedd!” mellé odateszi azt is, amit viszont „Tégy meg!” – ahogyan Luther is magyarázza kátéiban.

Ellentétesnek tűnik a rákövetkező mondat: „Fedd meg bátran honfitár-sadat.” A feddés parancsát sokan szeretnék kirostálni a Szentírásból. A mondást módosítva úgy gondolják: Másokról vagy jót, vagy semmit! Csak meg ne bántsunk senkit, inkább hallgassunk… Pedig épp ez ellenkezik mindazzal, amit Jézus az evangéliumban értésünkre adott! (Pl.: Mt 18,15–17) A feddéstől nemhogy nem kell ódzkodnunk, de kötelességünk is megtenni, különben bűnrészesekké válunk!

Aktuális Hertz rabbi kommentárja: „Ne járj, mint rágalmazó néped között. Szó szerint: „Ne járj, mint házaló” (…), aki mindenfelé megfordul, és (…) kihallgatja az emberek titkait…” Úgy is mondhatnánk: Ne kukkolj! Mert Isten szeme úgyis lát mindent. – Az Övé, és nem a Tiéd! Nem is a halálosan unalmas és erkölcstelenül torz Nagy Testvér szentségtelen szeme, hanem kizárólag Istené – Aki egyedül a Szent… Ebben kövesd Őt, ne a kukkolásban!

„Szentek legyetek, mert én, az Úr, a ti Istenetek, szent vagyok.” (2b) Isten mondja! Teremtő Igéje ma is létre akarja hozni ezt a szent állapotot mindenkiben, aki hajlandó meghallani az Ő hangját. Érdemes megfontolni, hogy a refrén másik formája – „Én vagyok az Úr!” – össze- függésében a törvény megtartása vagy meg nem tartása annak kérdésévé válik: Életedben ki az úr? Ha az Úr, a seregek Ura, akkor nem lehet kifogás a Hegyi beszéd felszólítása ellen: „Ti azért legyetek tökéletesek, mint ahogy mennyei Atyátok tökéletes.” (Mt 5,48) Amikor megszegsz egyet a parancsolatok közül, akkor tudhatod, hogy kiestél Atyád „uraságából”.

Tudom, hogy elkövetted. A bűnt. Azt az ocsmányt. Azt a helyrehozhatatlant. Tudom. Mert magam is hasonló cipőben járok; ugyanúgy, néha talán ugyanott szorít, mint Téged. Haragszik ránk érte. Mert nem éltünk szentül. Mert nem akartuk, hogy Ő legyen az Úr életünkben. Mégis van evangélium: menekülj a szent Úrhoz, a tökéletes Atyához!

Szakács Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Tiszta oltár
Élő víz
Félelmeink
Egyházunk egy-két hete
Szavakról, amelyek elérték a hallgatókat
Palackba zárt gondolatok az utókornak
Sajtóközlemény
Jézussal a csúcson Tatabányán
Dr. Nagy Gyula ny. püspök köszöntése
Lelkészházaspár új szolgálati helyén
Ötszörös ünnep Albertiben
Templomszentelési ünnep hétköznap
Keresztutak
LVSZ-tanácsülés, Wittenberg
Az ökumené eredményei és kérdései
Első MEKDSZ-táborom
In memoriam: Balogh János
Evangélikusok
Mégiscsak szót értünk egymással
Roszík Mihály: "...Gond és félelem el nem ér..."
e-világ
Látogatás a Magyar Rádióban
A Kulturális Örökség Napjai
Vandálok az Ótemplomban
Árvíz után
Rádiómisszió
Keresztény szemmel
Vándorlások
A lelkész karbantartása
A hét témája
Evangélikusok a Kossuth-mauzóleumnál
Kossuth-ünnepség Nyíregyházán
Hol konfirmált Kossuth Lajos?
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán
A leghívebb magyar
evél&levél
A tótkomlósi szeretetotthon "útra kelt" - avagy kirándulás Ópusztaszerre
Bibliodráma és bableves
Közlemények, nyilatkozatok
Az LVSZ Tanácsa szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadások évfordulója alkalmából nyilatkozatot adott ki
A közelmúlt krónikája
A Luther Otthon gólyatábora
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 39 Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster