EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 39 - Tiszta oltár

Liturgikus sarok

Hozzászólás a cikkhez

Tiszta oltár

Előző számunkban – egy „tisztaságmániás” gondolataiként – végül is arról írtam: hitkérdés a templom tisztasága. Nem másodlagos, lényegtelen ügy: hitkérdés. A téma továbbra is izgat, s ha kellemetlen is, továbbgondolom, konkretizálom, hiszen erről beszélni kell.

Beszélni, hogy megerősödjenek azok, akik helyesen végzik ilyen értelemben is a szolgálatot; és elgondolkodjanak azok, akik talán nem tartották ezt fontosnak, és ebből adódóan nem is figyeltek rá: a templom, a környezete, a légköre, a tisztasága, vonzó volta Isten-reklám lehet. (Ezt mi missziónak hívjuk.) Ha visszataszító, ha igénytelen, ha elhanyagolt, akkor embereket tarthat távol Isten ügyétől, az Istennel való találkozástól.

Most a templom egy területére, az oltártérre koncentrálunk. Szent ez a hely – mondták az Ószövetség nagy alakjai, és oltárt építettek. Az ország legkülönbözőbb pontján álltak ilyen megjelölt pontok. Az Isten-találkozás helyei voltak ezek, ahova jó volt viszszatérni, ahol különösen is érezték a Mindenható jelenlétét.

Az oltár számunkra is ilyen hely: szent találkozási pont. Nem önmagában szent, nem mágikus erővel bíró vagy azzal felruházott berendezés. Szent azért, mert a templom felszentelésekor odaszántuk Istennek azzal, hogy nem másra használjuk, nem más funkciót szánunk neki, csak ezt az egyet: legyen találkozási pont. Azaz: az imádság helye, a szentségek átadásának helye, az embert megszólító Isten és az Istent megszólító ember szavainak helye, az Isten előtt térdet hajtó ember „terepe”.

Ezért az oltárt különös gonddal vesszük körül – a mózesi sarulevétel mintájára.

És mégis…, mégis hányszor lát az ember piszkos, gyertyafoltos szőnyeget az oltár körül, hervadt virágot az oltáron (remélem, művirág már nem jut senkinek eszébe, hiszen az méltatlan az Úristen szolgálatára…), piszkos úrvacsorai kendőt, elszíneződött gyertyatartókat, netán úrvacsorai edényeket, szakadt oltári Bibliát, foltos oltárterítőt, vasalatlan, gyűrött antependiu- mokat (olyanról se tegyünk említést, hogy az oltár lapját hófehér terítő helyett gusztustalan nejlon lepedő fedi…). A pókháló sem ismeretlen oltáraink környékén… Sajnos ismerek olyan testvért, aki egy ilyen gondozatlan oltártér láttán cserélt gyülekezetet, de olyat is, aki a nem tiszta úrvacsorai eszközök miatt nem vesz úrvacsorát. Remélhetőleg ezek csak a kivételek, amelyek erősítik a szabályt. Ezért inkább pozitíven fogalmazok, biztatva a gyülekezeti tagokat, az egyházfiszolgálatban állókat, a lelkésztestvéreket. Figyeljünk oda ezekre a feladatokra. Szemet örvendeztető, szívet vidító az egyszerű, de friss virág az oltáron. Lelket átjáró a vakítóan fehér terítő az oltár vízszintes lapján. Imádságos gondolatokat indító a lelógó antependium, ha egyenesen áll, vasaltan a helyén. Jó érzés, ha a gyülekezeti tag látja, hogy a lelkész minden úrvacsorai körben tiszta kendőt vesz, és alaposan törli (nem csak oldalról simogatja) a közös kelyhet. Jó látni és fogadni, ha csillognak az úrvacsorai edények.

Otthonossá válik a látvány, ha „karbantartják” a gyertyákat (azt is gondozni kell, hogy szépen égjen, egyenletesen fogyjon). Jó szokás, ha a lelkész az istentisztelet elején nyitja ki az oltári Bibliát (hiszen az nem díszítőelem, hanem beszédes jelkép), és az istentisztelet végén becsukja. Nem piszkolódik el az az egyetlen lap, ahol éveken, évtizedeken keresztül nyitva áll a magára hagyott Biblia.

Amikor pedig a templomban rendkívüli nagytakarításra kerül a sor, akkor különös gondot kell fordítani az oltárra, oltártérre.

Vannak vidékek, ahol külön funkció az oltárgondozás. Az „oltárasszonyok” díszítenek, tisztítanak, rendeznek. Tudom, ez nem mindenütt szokás, nem is mindenütt megvalósítható. De az valóra váltható, hogy nagy szeretettel vegyük körül a találkozás helyét. Szent ez a hely.

Hafenscher Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Tiszta oltár
Élő víz
Félelmeink
Egyházunk egy-két hete
Szavakról, amelyek elérték a hallgatókat
Palackba zárt gondolatok az utókornak
Sajtóközlemény
Jézussal a csúcson Tatabányán
Dr. Nagy Gyula ny. püspök köszöntése
Lelkészházaspár új szolgálati helyén
Ötszörös ünnep Albertiben
Templomszentelési ünnep hétköznap
Keresztutak
LVSZ-tanácsülés, Wittenberg
Az ökumené eredményei és kérdései
Első MEKDSZ-táborom
In memoriam: Balogh János
Evangélikusok
Mégiscsak szót értünk egymással
Roszík Mihály: "...Gond és félelem el nem ér..."
e-világ
Látogatás a Magyar Rádióban
A Kulturális Örökség Napjai
Vandálok az Ótemplomban
Árvíz után
Rádiómisszió
Keresztény szemmel
Vándorlások
A lelkész karbantartása
A hét témája
Evangélikusok a Kossuth-mauzóleumnál
Kossuth-ünnepség Nyíregyházán
Hol konfirmált Kossuth Lajos?
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán
A leghívebb magyar
evél&levél
A tótkomlósi szeretetotthon "útra kelt" - avagy kirándulás Ópusztaszerre
Bibliodráma és bableves
Közlemények, nyilatkozatok
Az LVSZ Tanácsa szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadások évfordulója alkalmából nyilatkozatot adott ki
A közelmúlt krónikája
A Luther Otthon gólyatábora
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 39 Tiszta oltár

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster