EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2002 - 39 - LVSZ-tanácsülés, Wittenberg

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

LVSZ-tanácsülés, Wittenberg

A reformáció bölcsőjében készült fel a következő nagy világgyűlésre az LVSZ Tanácsa 2002 szeptemberében

Az LVSZ Tanácsa munka közben
A kanadai Winnipegben megrendezendő LVSZ-világgyűlés előtt Német-országban, Wittenbergben tartotta éves ülését az LVSZ Tanácsa. A helyszín választását ebben az évben is a kényszerhelyzet szülte. Már másodszorra szeretett volna a világszövetség Betlehemben tanácskozni, de sajnos ez a cél ebben az évben sem válhatott valóra. A politika, a háborús helyzet idén is egy új helyszín választását tette szükségessé.

Wittenberg azonban méltó helyszínnek bizonyult. A németországi evangélikus egyházak és az LVSZ Nemzeti Bizottsága mindent megtettek azért, hogy a Tanács tagjai és az LVSZ stábja zavartalanul végezhessék munkájukat. Wittenberg reformációi hangulata a tanácskozást is áthatotta. A lutheri örökség, a történelmi környezet újra büszkévé tehetett minden odalátogatót: páratlan kincsek birtokában vagyunk, és bátran vállalhatjuk fel reformációi örökségünket.

A tanácsülés nyitó istentisztelete a wittenbergi vártemplomban volt. Axel Noack püspök elmondta, hogy ez a templom, amelyben Luther sírja is megtalálható, nem evangélikus templom. A német egyháztörténelmet olyan események tarkították, melyben az evangélikus és a református gyülekezet egybeolvadása miatt nem felekezeti, hanem ún. protestáns egyházak alakultak ki. Az a tartományi egyház, melybe Wittenberg, Eisleben és más – Luther Márton élete vonatkozásában – fontos települések tartoznak, nem evangélikus, hanem protestáns egyház, és nem tagja az LVSZ-nek.

A wittenbergi tanácsülés szinte minden szempontból a 2003-as winnipegi világgyűlésre koncentrált. Minden előadást, minden beszámolót ez a téma hatott át: mit jelent a gyógyulás a világ, és az életünk szempontjából? Milyen kérdéseket, milyen problémákat tárunk Isten elé, és miben kérjük gyógyító erejét? 2003 nyarára készülve a világ evangélikusságát ez a téma foglalkoztatja – a világ gyógyulásáért fohászkodunk, hogy újra reménység tölthesse el azokat, akik elveszettnek, kisemmizettnek, testileg és lelkileg elgyötörtnek érzik magukat.

A globalizáció témaköre az előbb említett okok miatt került előtérbe. Korunk problémái közül a globalizáció az, amelyre egyre többen hivatkoznak, főleg negatív hatásai miatt. Ishmael Noko, az LVSZ főtitkára a globalizációt korunk egyik leginkább meghatározó jelenségének tekinti. Gazdasági szempontból nagyon sok olyan hátránya van, amely emberek millióit fosztja meg a munkalehetőségtől és a megélhetéstől. Noko szerint a globalizáció akkor válik hasznossá, ha lehetőséget tud teremteni a szegénység leküzdésére, és hozzásegít az emberhez méltó élet megtartásához.

A tanácskozás első napján ellátogatott Wittenbergbe Johannes Rau, Németország elnöke is. Beszédében nagyra értékelte mindazt a szolgálatot, amelyet az LVSZ és tagegyházai ellátnak a világban. Különösen is kiemelte az LVSZ szerepét akkor, amikor a hidegháború évei alatt a közép- és kelet-európai egyházaknak kellett segítséget nyújtani. Örömmel töltötte el, hogy országába a világ szinte minden tájáról érkeztek evangélikusok, és megjegyezte, hogy Luther Márton biztosan csodálkozna, ha látná, hogy a világ mennyi országában élnek olyanok, akik a nevét hordozó keresztyén felekezet tagjai.

A tanácsülésen egyházunkból részt vett dr. Harmati Béla püspök, aki a Tanács tagja és a Kommunikációs Bizottság elnöke, és Pángyánszky Ágnes lelkész, aki a Tanács tanácsadója és a Missziói és Fejlesztési Bizottság tagja.

Ez a tanácsülés az utolsó teljes alkalom volt a winnipegi nagygyűlés előtt. A Lutheránus Világszövetség reménység szerint felkészült arra, hogy a több mint 136 tagegyházat magába tömörítő közösség együtt ünnepelhessen, és együtt tervezhesse közös jövőjét. A világ gyógyulásába vetett reménység megerősödése és az Istenben való közösség minél kézzelfoghatóbb megélése a cél a világgyűlésen és a jövőben is.

Pángyánszky Ágnes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Tiszta oltár
Élő víz
Félelmeink
Egyházunk egy-két hete
Szavakról, amelyek elérték a hallgatókat
Palackba zárt gondolatok az utókornak
Sajtóközlemény
Jézussal a csúcson Tatabányán
Dr. Nagy Gyula ny. püspök köszöntése
Lelkészházaspár új szolgálati helyén
Ötszörös ünnep Albertiben
Templomszentelési ünnep hétköznap
Keresztutak
LVSZ-tanácsülés, Wittenberg
Az ökumené eredményei és kérdései
Első MEKDSZ-táborom
In memoriam: Balogh János
Evangélikusok
Mégiscsak szót értünk egymással
Roszík Mihály: "...Gond és félelem el nem ér..."
e-világ
Látogatás a Magyar Rádióban
A Kulturális Örökség Napjai
Vandálok az Ótemplomban
Árvíz után
Rádiómisszió
Keresztény szemmel
Vándorlások
A lelkész karbantartása
A hét témája
Evangélikusok a Kossuth-mauzóleumnál
Kossuth-ünnepség Nyíregyházán
Hol konfirmált Kossuth Lajos?
A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium hagyományai a Kossuth-évforduló kapcsán
A leghívebb magyar
evél&levél
A tótkomlósi szeretetotthon "útra kelt" - avagy kirándulás Ópusztaszerre
Bibliodráma és bableves
Közlemények, nyilatkozatok
Az LVSZ Tanácsa szeptember 11-én az Amerikai Egyesült Államok elleni terrortámadások évfordulója alkalmából nyilatkozatot adott ki
A közelmúlt krónikája
A Luther Otthon gólyatábora
E heti Luther-idézet
Luther idézet
A vasárnap igéje
Héber evangéliumi csemegék a törvényből - avagy egy mágnes két pólusa
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2002 39 LVSZ-tanácsülés, Wittenberg

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster