EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 2 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Hallgassatok rám, konok szívűek, akik messze vagytok az igazságtól! Közel van igazságom, nincs már messze, szabadításom nem késik. Ézs 46,12–13a (2Kor 4,8; Mt 3,13–17; Róm 12,1–3/4–8/ Zsolt 89,1–19) Konok szív, az önigazság tévútjai, és mi rá a válasz? Közel van az Úr igazsága, hamar eljön szabadítása ideje. Ki képes Istenen kívül így válaszolni a keménységre, a mozdíthatatlan önfejűségre? Az Úr türelme, irgalma csodája, hogy nem veri fejünkhöz tévedéseinket, hanem kiszabadít önigazságunk csapdáiból, és továbbsegít.

Mondjatok egymásnak zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket, énekeljetek és mondjatok dicséretet szívetekben az Úrnak. Ef 5,19 (Zsolt 92,2–3; ApCsel 10,37–48; 1Kor 1,1–9) A száj és szív együtt szólaljon meg! A szív hálája legyen hangossá a száj dicséretén keresztül. A szív öröme, Istent magasztaló éneke jusson el a beszéd ajándékán keresztül másokhoz is.

Aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik. Mt 7,8 (Jer 29,13; Józs 3,9–17; 1Kor 1,10–17) Mindig megrendülök, ha Jézus imádságra biztató, kérésre bátorító szavait olvasom. Mindenki kap, aki kér. Neki van elég türelme és szeretete ahhoz, hogy adjon. Nekünk van-e türelmünk, bizalmunk kérni, vagy kérés helyett vádolunk, elégedetlenkedünk, panaszkodunk? Bárcsak tudnánk Urunk elé minden reggel odaalázkodni, hogy kéréseinket neki mondjuk el, mielőtt nekikezdenénk a napnak!

Istennek van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre. 2Kor 9,8 (Ézs 54,10; Kol 2,1–7; 1Kor 1,18–25) Kívánatos a bőség. Sok ember egész életében azért dolgozik, hogy bővelkedjen, hogy bőven legyen mindene a szükségesen felül. Az apostol arról tanúskodik, hogy az Úrnak van hatalma olyan bőséghez segíteni, amellyel jót cselekedhetünk, másokon is, másoknak is segíthetünk. Ez nem anyagi javak kérdése, hanem szív kérdése. Ha a szív „bővelkedik” szeretetben, akkor a kevés is sokaknak lesz elég.

Nem az Úr keze rövid ahhoz, hogy megsegítsen, nem az ő füle süket ahhoz, hogy meghallgasson, hanem a ti bűneitek választottak el titeket Istenetektől. Ézs 59,1–2 (Lk 18,13; Mk 10,13–16; 1Kor 1,26–31) A mi Urunk halló és látó Isten. Nem rajta múlik, hogy nincs segítség. Őt érző szíve és halló füle is arra indítaná, hogy segítsen, de a bűnök, a hitetlenség és a szeretetlenség ott áll akadályként közte és köztünk. Jézus Krisztus éppen azért halt meg, hogy kereszthalálában minden akadály félretétessék, a távolság legyőzettessék. Kérjük bocsánatát!

Ne lopj! 2Móz 20,15 (Lk 3,13; Lk 12,49–53; 1Kor 2,1–9) Én nem lopok – mondjuk sokan. Gondolunk-e arra, hogy egymást lopjuk meg, amikor megvonjuk egymástól szeretetünket, biztató szavainkat, erőt sugárzó mosolyunkat, vagy Istent lopjuk meg, ha időnket csak magunkra fordítjuk, eltékozoljuk tőle kapott tehetségünket, ha szabad folyást engedünk keserűségünknek? Ezért reggelről reggelre mondhatjuk magunknak – ne lopj, ne tartsd vissza Istentől, embertársadtól, ami neki jár!

Ezt mondta Sámuel a népnek: Ti ugyan elkövettétek mindezt a rosszat, de tőlem távol legyen, hogy vétkezzem az Úr ellen, és ne imádkozzam többé értetek. 1Sám 12,20.23 (1Kor 16,16.18; Mt 6,6–13; 1Kor 2,10–16) A próféta küldetését teljesíti. Közvetít Isten és a nép között, közbenjár a népért. A nép bűne sem tántorítja el attól, hogy az Úr elé álljon értük. Milyen könnyen lemondunk mi egymásról! Családtagokról, ismerősökről, gyülekezeti tagokról, nemzetünkről. Milyen kevés elég ahhoz, hogy egymás ellen forduljunk, és kibékíthetetlen ellentét támadjon köztünk! A próféta nem sértődik meg, nincsenek érzékeny pontjai, teljesíti küldetését. Népéért újra és újra odaáll Istene elé.

Karl Jánosné Csepregi Erzsébet


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A gondozott orgona
Élő víz
A tisztaszoba
Beszélgetés a bibliaolvasó útmutatóval
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Adomány a német nyelv oktatására
Munkaévkezdet az Üllői úton
Keresztutak
Protestáns unió
Határtalan szeretetszolgálat
Reménység - döbbenettel
Németország - csökken az evangélikusok száma
Csak a kegyelem
Evangélikusok
Megemlékezés Kemény Lajosról
Egy gyülekezet kisugárzó ereje
Tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben"
e-világ
Újab szálak a (világ)hálón
Keresztgyalázások
A keresztek keresztjéről
Európa éve
Keresztény szemmel
Nem árt megjegyezni!
Egy fontos ember vasárnapja
A megbékélés háza
Magunk mögött hagyni a múltat és átlépni a jövőbe
A közelmúlt krónikája
Kőszegi ünnepi emlék
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Emlékest - "monodrámával"
Lelkiismeret-ritkulás és önsorvasztó volnázás
Orgonahangverseny és könyvbemutató
A pápának tetszett
A vasárnap igéje
Fekete fényű lámpás?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 2 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster