EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 2 - EvÉlet - Lelki segély

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

EvÉlet - Lelki segély

Rovatgazda: Szőkéné Bakay Beatrix
Népszerű magazinok szakértői szívesen válaszolnak olyan olvasói levelekre, amelyek orvosi, pszichológiai vagy éppen grafológiai kérdésekkel keresik meg szerkesztőségüket. Mostantól az Evangélikus Élet hasábjain is bemutatkozik egy hasonló rovat. Hát már nekünk is muszáj a sajtópiac által diktált divatot követnünk? – vetődhet fel a kérdés. Nem, de arra az útkeresésre feltétlenül reflektálnia kell egy önmagára igényes egyházi lapnak, amely egyre inkább körvonalazódik olvasóiban: Mit jelent a hétköznapokban kereszténynek lenni? Hogyan és miben nyilvánul meg a Krisztus-hívő ember világnézete a gyakorlatban? Vannak-e biblikus és protestáns erkölcsiséget hordozó módszereink arra, hogyan tehetjük harmonikussá házasságunkat, hogyan neveljük gyermekeinket, milyen legyen a munkához, pénzhez, a szabadidőnk eltöltéséhez való hozzáállásunk, hogyan kezeljük az életünkkel együtt járó konfliktushelyzeteket, és mi segít veszteségeinket feldolgozni? Az Úr Jézus a főpapi imádságában erre kéri mindannyiunk Atyját: „Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.” (Jn 17,15) Hitünk szerint hetilapunk minden cikke arról beszél, hogy miként követjük Krisztust ebben a világban, Istenünk gondviselésétől kísérve. Most szeretettel várjuk olyan leveleiket is, amelyek konkrét kérdéseket fogalmaznak meg, mert valós élethelyzetekben születtek, és arra keresik a sorsdöntő választ: merre, hogyan tovább a keskeny úton? A lelkész pedig a Szentírással a kezében, empátiával és Isten Szentlelkének a vezetését kérve válaszol, ha szükséges, szakértők bevonásával.

*„Szüleimtől vallásos nevelést kaptam. Rendszeresen jártunk a templomba, és hitoktatásra is örömmel mentem. Konfirmációm után egy évvel édesanyám meghalt. Nem sokkal később édesapám nevelőanyát hozott a házhoz. Bár húgommal együtt mindig tiszta ruhában jártunk, és iskoláztattak is bennünket, mégis nagyon hiányzott édesanyánk őszinte szeretete. Testiekben nem, de lelkiekben sokat nélkülöztünk. Az otthoni rideg légkör elől a korai házasságba menekültem. Hála Istennek, ma már nekem is saját családom van, és sok örömünk van egymásban. Gyermekeimmel naponta imádkozunk, és bibliaórára is küldöm őket. Szívem mégis tele van rettegéssel, állandó szorongással. Folyton attól félek, hogy ennek az idillnek vége lehet, és elveszítjük egymást. Újabban már aludni sem tudok, gyakori migrén gyötör, és étvágyam sincs. Szeretném visszakapni a lelki békémet.”*

A ma emberének egyik legnagyobb lelki gyötrelme a bizonytalanság érzetéből fakadó benső szorongás. Ha létünknek nincs biztos alapja, építkezni sem merünk rá. A jövő ködösnek és kiszámíthatatlannak tűnik, és ijesztő meglepetéseket tartogathat. A miértek azonban mindig a múltban keresendők. Kedves levélíró testvérem szorongása és a már pszichoszomatikus tünetekkel is együtt járó aggodalma a le nem zárt, el nem rendezett múlt következménye. Szeretett édesanyja oly korai halálának fel nem dolgozott gyásza és az elszakadás rettenetes fájdalma elkíséri érett felnőttkorában is. Érthető, hogy gyermekeit szeretné megóvni attól, hogy mindezt ők is átéljék. Elsősorban azonban arra van szüksége, hogy elfogadja a visszavonhatatlan tényt: hívő édesanyja már az Úrnál van. Engedje nyugodtan pihenni őt. Vigasztalódjon Urunk igéjével: „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt.” (1Thessz 4,13–14) Másodsorban döntő jelentőségű lenne, ha őszintén beszélgethetne édesapjával és nevelőanyjával. Úgy olvasom ki sorai közül, hogy elfojtott haragot, sértettséget táplál velük szemben, mert úgy érzi, drága édesanyja helyére nem lett volna szabad senkinek sem állnia. Ugyanakkor bűntudat is szorongathatja, hiszen felnevelték, jövőjét testvérével együtt megalapozták, még ha eközben – legjobb szándékuk ellenére is – sok hibát követtek el. Próbáljon meg nekik ezért megbocsátani, hiszen minden bizonnyal az ő útjuk is nagyon nehéz lehetett. Keresse fel őket, és mondjon köszönetet nekik törődésükért, hiszen – bizonyos vagyok benne – szeretik önt. A megbocsátó szeretet mázsás súlyokat gördít majd le az ön szívéről, és szabaddá teszi arra, hogy Isten békessége beköltözhessen a helyükre.

Harmadsorban szüntelenül tartsa szem előtt az Úr gondviselő kísérését, amelyet a múltban megtapasztalt. Családdal ajándékozta meg, és igéjével szüntelenül munkálkodott életében. Nagy kincs az, hogy közösen tud imádkozni a gyermekeivel. Mondja el velük együtt Jézusnak a félelmeit. Ha ki tudjuk mondani, meg tudjuk fogalmazni életünk Ura előtt azt, ami gyötör, máris könnyebbül a teher. Hiszen a félelem megnyomorít, tönkreteszi emberi méltóságunkat, mert végső soron azt fejezi ki, hogy nem bízunk eléggé Istenben.

A kísértő irreálisan felnagyítja előttünk a jövő félelmetes lehetőségeit. A szorongás pedig folyton tárgyat keres magának, amelyhez hozzátapadhat. Ezt nem szabad engednünk. A lezáródott múltat a még nem látható jövővel együtt le kell tenni Krisztus kezébe. Hányszor éltük már át, hogy a félelmetesnek tűnő holnap elérkezett, és mára már tegnappá vált, túljutottunk rajta: az elképzelt rémségek – Istennek legyen hála érte – elkerültek. Ővele mehetünk tovább.

Kedves levélíró testvérem! Kigyógyulhat félelmeiből, ha saját és családja múltját, jelenét és jövőjét rá meri bízni arra a kegyelmes Atyára, aki annyira szeretett, hogy egyszülött Fia vére árán is megváltott. Segítségül álljon itt Jézus szava: „Aggodalmaskodásával ki tudná közületek akár egy arasznyival is meghosszabbítani életét?” (Lk 12,25) Ugye a tapasztalat is bizonyítja, hogy az aggodalmaskodás inkább megrövidíti, mint meghosszabbítja életünket, hiszen a kialvatlanság, a rossz étvágy és a kínzó migrén csökkenti munkabírásunkat, életkedvünket, rombolja embertársainkkal való harmonikus viszonyunkat. Egyre elkeserítőbb helyzetbe taszít, ahonnan egyre nehezebb a visszatérés. Testi, lelki és szellemi leépüléshez vezethet, hiszen depresszióssá tesz. Együtt imádkozom önnel, hogy a reménység és békesség átvegye lelkében a szorongás és félelem helyét. Keresse Isten országát, és boldog lesz. Ha az igazi fundamentumra épít, életének épülete nem dőlhet romba.

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A gondozott orgona
Élő víz
A tisztaszoba
Beszélgetés a bibliaolvasó útmutatóval
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Adomány a német nyelv oktatására
Munkaévkezdet az Üllői úton
Keresztutak
Protestáns unió
Határtalan szeretetszolgálat
Reménység - döbbenettel
Németország - csökken az evangélikusok száma
Csak a kegyelem
Evangélikusok
Megemlékezés Kemény Lajosról
Egy gyülekezet kisugárzó ereje
Tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben"
e-világ
Újab szálak a (világ)hálón
Keresztgyalázások
A keresztek keresztjéről
Európa éve
Keresztény szemmel
Nem árt megjegyezni!
Egy fontos ember vasárnapja
A megbékélés háza
Magunk mögött hagyni a múltat és átlépni a jövőbe
A közelmúlt krónikája
Kőszegi ünnepi emlék
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Emlékest - "monodrámával"
Lelkiismeret-ritkulás és önsorvasztó volnázás
Orgonahangverseny és könyvbemutató
A pápának tetszett
A vasárnap igéje
Fekete fényű lámpás?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 2 EvÉlet - Lelki segély

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster