EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 31 - Mi szél hozott?

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Mi szél hozott?

Fáy Attila (18) – A forgószél hozott Budapestről. Először veszek részt Szélrózsa találkozón, és sakkban is az imént nyertem először. – Ha választanod lehetne, mely bábukat hagynád fenn a sakktáblán? – Természetesen a királynőt, a bástyát és a két futót. Ők a legértékesebbek. – A sötét vagy a világos figurákkal szeretsz jobban lenni? – A világosakkal, mert lépéselőnyben vannak. Velük mindig könnyebb megbirkózni a sötéttel, és azt hiszem, ez igaz az életre is. Arra már nincsen garancia, hogy mindig „a jók” kerekednek felül, de a remény minden kezdő lépésnél megvan bennem.

Széles Dorottya (16) – A barátnőim és az osztálytársaim hoztak Mosonmagyaróvárról, akikkel közösen vezetjük a KIE-kávéházat. A Szélrózsán most veszek részt először, de – baptista vallásúként – már több ökumenikus táborban is voltam. – A kávéház mellett menynyi időd jut a kikapcsolódásra? – A napot háromórás „műszakokra” osztottuk fel egymás között, úgyhogy szerencsére jut idő a lelki töltekezésre és a programokra is. Ma például leginkább az ír táncházra vagyok kíváncsi.

Horváth Noémi (22) és Juhász Melinda (25) Noémi: – Engem a „Szélrózsa gyorsvonat” hozott Nyíregyházáról, Melindát pedig a Mevisz-bárkások szállították. Személyesen április óta ismerjük egymást, de korábban már többször beszéltünk telefonon. Hamar összebarátkoztunk, és most minden programra együtt megyünk. – Melyik volt a kedvencetek? Melinda: – Nekem a csendséta tetszett a legjobban. Éjszaka mentünk göröngyös ösvényeken, és hiába volt sötét, a mécsesek mutatták végig az utat. Megtapasztaltuk, hogy „minden völgy betöltetik, minden hegy és halom megalacsonyíttatik; és az egyenetlenek egyenesekké, és a göröngyös útak símákká lesznek” (Lk 3,5; Károli-fordítás). – Először jártok Szélrózsa találkozón? Melinda: – Igen. Nagyon tetszik, hogy itt mindenben szabadon választhatok, és nem erőltetnek rám semmit.

Bálint Anikó (20) – Harmadszor veszek részt Szélrózsa találkozón, ezúttal Petra hozott. Azért jöttünk, hogy meghallgassunk másokat. – Miről szoktatok beszélgetni? – Bármiről. A Társas-Ház a nap huszonnégy órájában nyitva áll azok előtt, akik szívesen megosztanák a problémájukat, vagy csak beszélgetni szeretnének valakivel. Szó esik életről, szerelmi bánatról, de volt olyan is, aki tanácsot kérni jött, mert nincsen kibékülve Istennel… – Mit szoktál javasolni a hozzád fordulóknak? – Legtöbbször csak meghallgatom az embereket, és megpróbálom visszaadni a hitüket. Nem vagyok sem pszichológus, sem teológus. A műszaki egyetemen tanulok vízépítő mérnöknek, és talán egyszer én is misszionárius leszek… – A kettő hogyan függ össze egymással? – Az édesapám is mérnök, és különböző missziókban vett részt a világban. Hat évet éltünk Zimbabwében, majd négy évet Pápua Új-Guineában. Afrikában a vízforrást kellett biztosítani, a Csendes-óceán szigetvilágában pedig az okozta a legnagyobb gondot, hogy a szennyezett vizet elválasszák a tisztától. Mindeközben sok-sok szenvedést láttunk… – Van-e olyan személyes tapasztalatod, amelyet meg szoktál osztani beszélgetőtársaiddal? – Sokat utaztunk, s emiatt többször is újra kellett kezdenünk az életünket – ismeretlen helyeken, vadidegen emberek között. Ha egy szóval kellene összefoglalnom mindazt, amit az embereknek közvetíteni szeretnék, akkor az az újrakezdés lenne.

Király Annamária (18) – A kíváncsiság hozott az ifjúsági találkozóra, no és persze a bátyám, Attila. A budapest-fasori evangélikus gyülekezetbe járok. Szélrózsa találkozón most először vagyok, de országos evangélikus táborokban már többször megfordultam. Mivel ezeken kevesebben veszünk részt, jobban megismerhetjük egymást, viszont nincsen annyi rendezvény és fellépő zenekar, mint a Szélrózsán. Kaláka-koncerten például még sohasem jártam…

Solymos Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A római liturgia ereje (II.)
Élő víz
Heti útravaló
Keresztutak
Természetes...
A KDNP a kormány egyházpolitikájáról
Evangélikusok
Id. dr. Fabiny Tibor kitüntetése
e-világ
Zöld mozaik - Tatáról
A hét témája
Szélrózsa-szirmok
Kijelölni egy utat
...a világ világossága
Gondolatszikrák Czakó Gábor előadása kapcsán
Püspökeink a Szélrózsán
Beteljesedett élet
Határtalan szeretet
Kerekes székkel a Szélrózsán
Gyermek- és asszonysors Indiában
Exit-koncert
Zene - kép nélkül
Színekre hangszerelve
Szélszínház
Tücsökmuzsika
Istenem...!
Mi szél hozott?
Mi szél hozott
Színfalak mögött Rómeóval
Mélyen őrzött titkok
Szél Rózsa meg a sztár
Az emberi életről négy stációban
Zsibriki terápia
Szél(rózsa)csend
Sátor fényből, levegőből, erdőből és csendből
Szélrózsa-ének
"Megkerülhetetlenek"
Fesztivál(ok)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Jézus a Krisztus
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 31 Mi szél hozott?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster