EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 31 - Színfalak mögött Rómeóval

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Színfalak mögött Rómeóval

Villáminterjú Rudolf Péterrel

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter jóvoltából nemcsak Rómeó és Júlia, hanem William Shakespeare híres színdarabjának minden egyes szereplője megelevenedett július 22-én, csütörtök este a Szélrózsa nagyszínpadán. Az óriási sikert aratott előadás, az És Rómeó és Júlia után, a kulisszák mögött Rudolf Péterrel beszélgettünk.

– Milyen érzés volt eljátszani a színészek szerepálmát, az ifjú veronai szerelmest?

– Nekem személy szerint Rómeó soha nem volt a szerepálmom.

– Most mégis „utolérte” Önt ez az alakítás, sőt rögvest számos egyéb szerep – többek közt a dadáé – is. Hogyan fogadta Vámos Miklós ötletét, amikor előállt ezzel a kicsit talán hajmeresztőnek tűnő javaslattal?

– Vámos Miklósnak nem kész előadásötlete volt. Egyszerűen csak azon tanakodott, mi lenne, ha egy előadáson belül egy-egy színész több karaktert is megformálna. Nagyon megtetszett ez a gondolat, még akkor is, ha első nekifutásra meglehetősen szokatlannak tűnt.

– Valahol azt olvastam, hogy „csak” a gyermekeiket szerették volna ily módon megismertetni Shakespeare remekével.

– Ez így nem teljesen igaz. A feleségemmel azon morfondíroztunk, vajon mi lehet az az ok, mi lehet az a motiváció, amely miatt valaki egy klasszikusnak számító darabot így akar feldolgozni. Ekkor jutott eszünkbe: vajon mi történne, ha a gyermekeink megkérdeznék tőlünk, hogy miről szól a Rómeó és Júlia? Hogyan próbálnánk meg mi ketten ezt a történetet – mondjuk a nappaliban – eljátszani nekik? Ezért sokat néztem – és nézem azóta is – a gyermekeimet, hogy tanuljak tőlük. Hiszen ők egy-egy mozdulattal, egy-egy tárgy segítségével megannyi érzést és dolgot képesek megjeleníteni. Az ő képzeletük még szabadabban szárnyal, nem úgy, mint a felnőttekké, akikre idővel mindenféle félelem rakódik.

– Ha már a feleségét említette, hadd kérdezzem meg: milyen érzés a házastársával együtt játszani?

– A korrekt válasz az lehet, hogy egy dolog a színészet, és egy másik dolog a házasság. A kettőt el kell – vagy legalábbis el kellene – választani egymástól. Vagy legalábbis el kellene választani. De persze nem ilyen egyszerű. Nyilván borzasztó rossz lenne, ha nem bíznánk egymásban, ha nem tisztelnénk a másik munkáját. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert más-más okokból ugyan, de mind a ketten szeretjük, ahogyan a másik dolgozik. Sokat tanultunk egymástól. A próbatételt az jelentené, ha kudarcok érnének bennünket ezen a területen. Mind ez idáig – hála Istennek – még csak jó dolgok történtek velünk. Egyszer például előfordult az, hogy előadás közben békültünk ki egymással. Ilyesmit megélni, átélni egyfajta katarzist jelentett.

– Egy percre térjünk még vissza a gyermeki játékosságra és könnyedségre. Ennek ábrázolása mellett mi jelentette a legnagyobb színészi feladatot?

– Nem a gyors egymásutánban váltakozó szerepek és személyiségek megformálása okozott problémát. Inkább azon kellett törni a fejünket, hogyan valósítsuk meg a darab kivitelezésével kapcsolatos elképzeléseinket, hiszen egy újfajta, saját színészi nyelven kellett előrehaladnunk. A próbák nagyon fárasztóak voltak. Egyébként pedig egy kicsit féltünk is, mert nem tudhattuk előre, hogyan fogadja ezt az egészet a közönség.

– A Szélrózsa résztvevői előtt mindenesetre nagy sikert arattak. Más volt így, szabad téren, meglehetősen fiatal közönség előtt játszani, mint mondjuk az International Buda Stage-en, ahol egyébként láthatjuk ezt a darabot?

– Szabadtéren játszottunk már máskor is, például Kapolcson, a Művészetek Völgyében. Ez egyáltalán nem gond, ilyenkor csak az esőtől tartunk. Hogy sok fiatal volt itt ma este, az kifejezetten jó, hiszen ők – amint erre már utaltam is – még nyitottabbak, befogadóbbak a darab lendületes gondolatmenete iránt. Ez minket is inspirál.

– Végezetül egy személyes kérdés, remélem, nem veszi tolakodásnak. Esetleg hitbeli meggyőződésük miatt (is) mondtak igent erre a mai fellépésre?

– Nagy örömmel tettünk eleget a meghívásnak. Ami pedig a kérdés második részét illeti, arra is szívesen válaszolok. A feleségemnek erős a hite, én pedig kereső ember vagyok.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A római liturgia ereje (II.)
Élő víz
Heti útravaló
Keresztutak
Természetes...
A KDNP a kormány egyházpolitikájáról
Evangélikusok
Id. dr. Fabiny Tibor kitüntetése
e-világ
Zöld mozaik - Tatáról
A hét témája
Szélrózsa-szirmok
Kijelölni egy utat
...a világ világossága
Gondolatszikrák Czakó Gábor előadása kapcsán
Püspökeink a Szélrózsán
Beteljesedett élet
Határtalan szeretet
Kerekes székkel a Szélrózsán
Gyermek- és asszonysors Indiában
Exit-koncert
Zene - kép nélkül
Színekre hangszerelve
Szélszínház
Tücsökmuzsika
Istenem...!
Mi szél hozott?
Mi szél hozott
Színfalak mögött Rómeóval
Mélyen őrzött titkok
Szél Rózsa meg a sztár
Az emberi életről négy stációban
Zsibriki terápia
Szél(rózsa)csend
Sátor fényből, levegőből, erdőből és csendből
Szélrózsa-ének
"Megkerülhetetlenek"
Fesztivál(ok)
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
A vasárnap igéje
Jézus a Krisztus
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 31 Színfalak mögött Rómeóval

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster