EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 40 - Szabályszerű küzdelem

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Szabályszerű küzdelem

Mindig sajátos félelem fog el, ha morális kérdésekről kell szólnom: nem értenek-e félre, ha arról beszélek – egy erkölcsi krízisekkel teli korban –, hogy az erkölcs természetesen lényeges ugyan, de önmagában nem elégíti ki az Istennek tetsző élet igényét? Nevezhető ez a moralitás csapdájának is. A morál mindig következmény: lehet a neveltetés eredménye; követhetjük azért, mert félünk attól, hogy „megszólnak” bennünket; vagy lehet a törvény szigorától való félelem következménye. A teremtéstörténetből ismert a konfliktus: a választás gondja a jó és a rossz között.

Talán ezek ismeretében már érthető, ha megállapítjuk, hogy a szabályszerű küzdelem nem morális, hanem egzisztenciális, életvezetési, filozófiai értelemben lételméleti kérdés.

A szabályszerű küzdelem vállalásának horizontális és vertikális síkja van. Nem vitatható a humanizmus értéke, szépsége, de kevesen járták, járják ezt az utat. A humanista értelmes dolognak tartja a jót. A többség azonban távol áll a humanizmustól. Megmarad a gyermeki szinten. A szülő a túl sok csokit majszoló gyerekre rászól, hogy ne egyen többet, mert nem jó – aki így egy életre megjegyzi, hogy ami jó, az tilos, illetve hogy a tilos a jó.

A vertikális sík az Istenhez fűződő viszony, a hit harca. Az ő rendelése a szabályszerű küzdelem, amely nem egyszerűen az erkölcsi törvények betartását jelenti, hanem értékrendet, ebből adódó életvezetést a jézusi példa alapján. Jézus csodáinak közös vonása, hogy emberek találkoztak vele, és megváltozott az életük. Ez az igény a tanítványokkal szemben is.

Minden programhoz szükség van anyagiakra, de ezek csak eszközt jelentenek. Az oktatási, kulturális, egészségügyi, egyházi programok sikere – ha az eszköz szerepét betöltő pénz megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll – az emberi tényezőkön múlik. Egy bizonyos szint fölött az anyagi ráfordítás mértékének növelése már nem növeli a hatékonyságot.

A pénzért nem kapható értékek – a szeretet, a barátság, a hűség, a szerelem, a tisztesség, az áldozatvállalás és így tovább – határozzák meg az egyének és a közösségek életének minőségét.

Nem tudunk eleget tenni a Tízparancsolat kihívásának, kegyelemre szorulunk, de valójában a két nagy krisztusi parancsolat a mérce. Szeresd az Urat, a te Istenedet… Szeresd felebarátodat, mint magadat. Ez utóbbi ellen minden porcikánk tiltakozik – pedig Krisztus követése ezt jelenti. Hiszen tudjuk: „Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért.” (Jn 15,13)

A sport az élet tükre. Állandó szembesülés a szabályszerű küzdelem kihívásával. Számos sportágban a játék része a csalafintaság, a ravaszság, benne van a játékban a játékvezetők tévedése is, de ezektől még – akárcsak az életben, az erkölcsi konfliktushelyzetekben – szabályszerű marad a küzdelem.

A doppingolás, a tiltott anyagok szedése, a lebukás elkerülését célzó különböző manipulációk azonban már csalásnak minősülnek, a tiszta játék megcsúfolását jelentik. Szomorú realitás a világon mindenütt a kétarcúság: nem a vétket, a doppingolást, hanem a lebukást ítélik el.

A magyar sport és a magyar nép megítélésének súlyosan ártó doppingügyek figyelmeztetnek az egyetlen, járható útra: az egyoldalú leszerelésre. Nem igényelünk csalással elért eredményeket; nem mentség, hogy mások is hasonlóan vétkesek. Az egyoldalú leszerelés néhány sportágban csökkentheti esélyeinket, de az olimpia is megmutatta, hogy tiszta játékkal is elérhetünk szép eredményeket számos sportágban.

Örömmel töltött el, hogy mindazt, amit föntebb elmondtam, az egyházunk női missziói munkájának eredményeként összegyűlt szép számú hallgatóság megértette. Megértették, hogy a morális magatartást célként megélő felfogás az egytalentumos ember hozzáállásához hasonlítható, aki megőrzi, de nem gyarapítja adottságait. Az Úristen többet kíván. Azt, hogy másokért éljünk, és hogy a tehervállalásban teljesedjék ki a szabályszerű küzdelem.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Az örömhíresek
Élő víz
Elcserélt lelet
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Evangélikus nők országos találkozója
Parókiaszentelés Győrújbaráton
Parókiaszentelés Érden
Kőbe vésett hálaadás
Rendkívüli ülést tartott az Országos Presbitérium és a Gazdasági Bizottság
Megemlékezés a Fébé első főnökasszonyának sírjánál
Baráti beszélgetés gimnáziumainkról
Keresztutak
Aktuális egyházpolitika – a kormányzati intézkedések tükrében
Evangélikus–református püspöki találkozó
Megemlékezés Komáromban
Evangélikusok
„Nem voltam egyedül a páston…”
Aki már tíz olimpiát győzött szóval
Pezsgő kapcsolat
e-világ
Hittanosok medvék és farkasok között
Keresztény szemmel
Szabályszerű küzdelem
Vallások piaca
Csak nézek
Egy gyeden lévő kismama lamentálása az anyaszerepről
A hét témája
Kegyes humor
Magyar 2balkezesek
Kétbalkezes
evél&levél
Köszönet
Ünneptelen?
Hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Nyomozni sem rest cserkészek Soltvadkerten
Új barzdát szánt az EKE
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Egyházzenei tanévnyitó és születésnapi köszöntés
Örökség nyitott kapukkal
Oratóriuméneklésben versenyeztek
A múzeumalapító köszöntése
Kegyességi iránytévesztés
A sorsdöntő úrvacsorai vita
A vasárnap igéje
Egység – csak az utolsó napokban?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Még egyszer a Waldorf-iskolákról (olvasói levél)
Még egyszer a Waldorf-iskolákról (válasz)
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 40 Szabályszerű küzdelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster