EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - A reménység jelei

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A reménység jelei

A 30. német protestáns napok bibliai mottója – „Ha a gyermeked holnap megkérdez téged…” (5Móz 6,20; német bibliafordítás) – több volt, mint kötelező lózung. Nem ugródeszka, amelyet gyorsan magunk mögött hagyhatunk, hanem olyan igei intonáció, amely nemcsak a Kirchentag napjait határozta meg Hannoverben, hanem azóta is visszhangzik bennem.

Egyrészt egzisztenciálisan sokunkat érintő kérdéseket indukált, másrészt érzékennyé tett arra, hogy válaszokat halljak meg, halljak ki a grandiózus „hitünnep” vásári forgatagából. Ezekből a kérdésekből és válaszokból szeretnék néhányat megosztani Olvasóinkkal – továbbgondolásra, vitára provokáló nyílt szándékkal.

Kezdjük a kérdőjelekkel. A mózesi mottó nemcsak a fogyó, öregedő német társadalmat – benne a protestáns egyházakat – szorítja sarokba, érinti egyik legfájóbb pontján, hanem ébreszthet, jó értelemben véve szinte sokkolhat minket, magyar evangélikusokat és nem evangélikusokat is.

Vajon megszületnek-e egyáltalán gyermekeink?! Vajon hiszünk-e még egy szebb holnapban?! Van-e, lesz-e, aki megkérdez minket? Aki mégis megkérdez, remélhet-e tőlünk hiteles, használható, élhető választ? Van-e még egészséges dialógus, kommunikáció a generációk között a családokban, az egyházban és a társadalomban? Milyen egyházat álmodunk, építünk és adunk majd tovább az utánunk jövőknek?

A le nem rázható kérdésekre – hála Istennek – bőven kaphattunk választ az öt nap alatt. Rögtön a megnyitó istentiszteleten házigazdánk, *Margot Kässmann* hannoveri püspök így summázta a bibliai mottóból fakadó küldetésünk célját: *„A hitet tovább kell adni a következő nemzedéknek, hogy leküzdjük hazánkban a spirituális kiszáradást és a depressziót…”*

A Kirchentag olyan evangélikus egyház képét villantotta fel, amelyben éppúgy helye van a gyermekeknek és az ifjaknak, mint az időseknek. Nem kínosan elszeparálva, mint sajnos sok hazai gyülekezetünkben és konferenciánkon, hanem együtt, egymás mellett, sőt egymásra figyelve, egymásért élve. Olyan egyház körvonalai rajzolódtak ki, amely képes hallgatni és figyelni a másikra. – Többek között ezek voltak *Jürgen Fliege* televíziós lelkész némi vihart kavaró referátumának is a kulcsszavai a *Spiritualitás és misszió* című egyik főelőadásban. Látása szerint a holnap egyházának nem annyira prédikáló, hanem inkább vigasztaló egyházzá kell formálódnia.

A vigasztaló egyház sokszínű, derűt és örömöt sugárzó közösség. Ez tükröződött a több mint háromezer rendezvény zenei körítéséből is. A 150. zsoltár szellemében, minden elképzelhető hangszerrel és módon áradt az Istent magasztaló ének és zene. Az afrikai dobkoncerttől a dél-amerikai ritmusokon át egészen a záró istentisztelet 4000 (!), azaz négyezer fős rézfúvós csapatáig, amely – többek között – a korálokat kísérte…

Öröm volt olvasni minderről már hazafelé a repülőgépen a világi sajtó (Die Welt, 2005. május 30.) tudósításának címét: *Signale der Hoffnung – A reménység jelei.*

Valóban, a 30. Kirchentag a depresszióra, pesszimizmusra hajlamos társadalmi és egyházi légkörben sikerrel próbálta visszaadni a reményt: érdemes újra kérdezni, mert a kérdésekre van válasz.

Erre utalt a monumentális fesztivál 608 (!) oldalas „programfüzetének” szellemes címlapja. A kedves fiatal hölgy angyalszárnyainak üzenete válasz a mottóra: „Jó, ha van válaszod – ha a gyermeked holnap megkérdez téged…”

Jó, hogy Hannover nemcsak súlyos kérdésekkel szembesített, de válaszokat is kínált, és reménységet adott: a Lélek munkája nyomán mozgásba lendülő, sokszínű, fiatalos, dinamikus egyház a föld sója, a világ világossága lehet a 21. században is. Ebben bízva kezdünk hozzá a „magyar Kirchentag”, az 5. országos evangélikus találkozó előkészítéséhez. Van miért imádkozni!

Gáncs Péter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 A reménység jelei

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster