EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 25 - Hallgassunk rá, hiszen adni akar!

A vasárnap igéje

SZENTHÁROMSÁG ÜNNEPE UTÁN 4. VASÁRNAP – Ézs 48,12–19

Hozzászólás a cikkhez

Hallgassunk rá, hiszen adni akar!

Hangzavarban élünk, és hallászavarban szenvedünk. Igényeljük, hogy sokféle információ birtokába jussunk, mert magunk előtt is szégyellnénk, ha az egyoldalúság, korlátoltság vádja érne minket. Néha még élvezzük is a hangzavart. De a szűrő, amely az igazit a hamistól, a hasznosat az ártalmastól, az érdekeset az üdvösségestől elválasztaná, sokszor hiányzik. A hangzavar külső adottság, a hallászavar azonban a mi betegségünk: nem okolhatunk miatta mást.

Isten azonban nem egy a hangoskodók közül. Ő az egyetlen, aki valóban méltó a szólásra, és akire érdemes odafigyelni. Amikor megszólal, meg is szólít. Nem a nagy semmibe beszél, hanem népéhez. Bár mondanivalója mindenkire érvényes, elsőként népétől várja el, hogy hallgasson rá. Akik hallgatnak rá, azok alkotják a mindenkori népét. Övé az első szó, és őt illeti az utolsó szó joga is. Ő az egyetlen, akinek szavai és tettei között soha nincs meghasonlás. Ő egy a szavával, és szavát nem lehet elválasztani tőle. Ő az, aki a prófétának megengedi, hogy a teremtettség csodáján szemlélje szavának erejét, hatékonyságát. Minden az övé. Az is, amit életünk különböző területein magánosítani szeretnénk. Nem száll vitába velünk arról, hogy elismerjük-e tulajdonjogát. Nem kéri, hogy amink van, tekintsük az övének. Nem fenyeget, hogy hatalmi szóval szorítson sarokba minket, mint elszemtelenedett parányokat. Egyszerűen minden az övé. Nem őt rövidítjük meg, ha nem hallgatunk rá, hanem mi veszítjük el a belőle való részesedés örömét. Hiszen ő, akié a „minden”, csak adni akar.

Ézsaiás körvonalazni – vagy legalább sejtetni – igyekszik, hogy ez a „minden” mekkora. De ezt a feladatot nem egyedül ő kapta. Többek között *A zsidókhoz írt levéllel* kellene együtt olvasni mai igénket. A „minden” ott teljesedik ki. Nem csupán mennyről és földről meg a csillagos égről, láthatóról és láthatatlanról van szó, hanem Jézus Krisztusról, aki által Isten a végső időkben szólt hozzánk, *„akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette. Ő Isten dicsőségének kisugárzása és lényének képmása, aki hatalmas szavával hordozza a mindenséget, aki miután minket bűneinkből megtisztított, a mennyei Felség jobbjára ült”* (Zsid 1,2–3). A „minden” Jézus Krisztussal teljes.

A hallás javulásának első jele, ha érteni kezdjük, hogy amit Isten adni kíván, az is Krisztussal teljes. A hallászavar a gyanakvás, a bizalmatlanság oldódásával gyógyul. Talán álltunk már biztonsági lánccal védett ajtó résén kitekintő szempár gyanakvástól szűk látómezejében, miközben adni, átadni szerettünk volna valamit. Lehet, hogy hosszú listát tesz ki azoknak a neve, akik szintén szereztek ilyen tapasztalatokat. Honnan ered ez a nagy bizalmatlanság, amely még az adni akaróval szemben is megnyilvánul? *A jelenések könyve* valóban szól a gonoszról (l. 13. fejezet), akinek nagyokat szóló száj adatott; aki azért ígér mindent, hogy mindenünkből kiforgasson bennünket. Ám Jézus Krisztus beverte ezt a szájat, mert előbb pusztai megkísértésekor, majd pedig a kereszten – ahol önmagát adta áldozatul – feltárta, hogy Isten mire és kinek szánta a „mindent”. A hangzavar akkor csitul, a hallászavar akkor gyógyul, amikor Jézus Krisztusban meghalljuk a mindennel bíró, gazdag Isten ajándékozó szavát, és meglátjuk ajándékká vált hatalmát.

Jézus Krisztusban teljesedett be a „jelen vagyok” ígérete is. Annyiszor mondogattuk már a „lélekben veletek vagyunk” formulává silányult ígéretét, hogy ezzel Isten azon adott szavát is megszegényítettük, amely jelenlétével bátorít minket. Pedig Isten komolyan veszi, hogy jelen van. Nem valami ködös messziségből „gondol ránk”, hanem jelen van. Az ige egyházának valljuk magunkat. Miért bizonytalanodunk el mégis, amikor Jézus Krisztus Urunk valóságos jelenlétét ígéri testében és vérében bűneink bocsánatára, és felkínálja, hogy – az Ajándékozó kezéből elfogadva – őbenne, az Ajándékban ízleljük meg a „mindent”? Isten mindenütt jelen van, de csak akkor nyújthatjuk feléje a kezünket, amikor biztosan az övé nyúl felénk ajándékával. Ezerszer becsaptak már bennünket, ezerszer vártunk hiába arra, hogy valaki majd „jelen lesz”. Isten nem ember, hogy hazudjék. A Feltámadott áldozatul adott testét és vérét kínálja nekünk, hogy hitelt adjunk ígéretének: érettünk van jelen.

Jövőnk is akkor van, ha hallgatunk az utolsó szavát Jézus Krisztusban kimondó Istenre. Ezerféle futurológia biztat vagy rémít bennünket. Az egyik megfagyaszt, a másik eléget. Isten azonban éltető jövőt ígér. Nem az a kérdés, hogy optimista vagy pesszimista-e a jövőképünk. Az a kérdés, hogy kire hallgatunk. Ha a Krisztusban szóló és cselekvő Istenre, akkor merünk élni, merünk keresztelni, merünk a láthatatlansága ellenére jelen lévő elé letérdelni, merünk lelkészeket szentelni, merünk elkopni másokért, és merünk meghalni, hiszen halljuk, mit ígért.

Fehér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és diakónia
Élő víz
Lomtalanítás
Heti útravaló
A gyertya
Egyházunk egy-két hete
Nem győzték a törvény-előkészítést
Alulról építkeztek
Ötös keresztelő a Bakonyban
Isten áldásával…
Isten Lelke munkálkodik
Új evangélikus egyházközség született
„Kerékpáros” lelkészakadémia
Missziói nap Szolnokon
Révfülöpi vendégség
Keresztutak
Evangélikusok! Küldetésünk van!
Jézus-menet Brazíliában
Sikerről – másként
Finn vendégek Nyíregyházán
e-világ
A teremtés ünnepe – a környezetbarát egyházért
Keresztény szemmel
Apák napja
Elnökválasztás után
A hét témája
A reménység jelei
Szemben a depresszióval
Apropó, Kirchentag…
evél&levél
Kicsit zavarba jöttem, sőt talán el is szomorodtam…
Nem muszáj Auschwitzba menni!
Tisztelt Hölgyem, Tisztelt Uram!
Megemlékezés Túrmezei Erzsébet sírjánál
Hajnali gondolatok (2005. május 28.)
A közelmúlt krónikája
Déli harangszó
Líceumi napok – öregdiákszemmel
Lucfalvi vendégségben
A nyári napforduló érdekességei
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach „csoda-tétele”
Ígéret
A Kultucca (református) akusztikája
A vasárnap igéje
Hallgassunk rá, hiszen adni akar!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
Gyermekmegtérés
Szószóró
Várunk táborainkba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 25 Hallgassunk rá, hiszen adni akar!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster